BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 09:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] M54B25 Twarde Sprzęgło
PostNapisane: 29 czerwca 2015, 18:13 
Forumowicz

Moje BMW: e46 325Ci
Kod silnika: M54
Witam, mój samochód to bmw e46 325Ci 2001r M54B25 290tyś przebiegu. Mam taki problem, gdy jeżdżę po mieście wszystko jest super. Jednak gry wyjadę gdzieś na obwodówkę czy w trasę to mam problem ze sprzęgłem. Gdy jadę długi czas na biegu bez dotykania sprzęgła, jakieś 5-10km i gdy je wcisnę to bardzo bardzo ciężko idzie. Ale tylko pierwszy raz, każdy następny jest ok. W mieście jest to zupełnie nie odczuwalne bo co raz trzeba wciskać sprzęgło. Ale na trasie jest to bardzo uciążliwe.

Co to może być ? :/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] M54B25 Twarde Sprzęgło
PostNapisane: 14 lipca 2015, 20:21 
Forumowicz

Sorry , że post pod postem ale problem się pogarsza ponieważ ostatnio nawet po przejechaniu krótszych odcinków sprzęgło staje się twarde.. dodam że tylko na rozgrzanym silniku. czy nikt z 40tyś użytkowników nie wie co to może być ? nikt nie miał tego samego problemu ?

PostNapisane: 14 lipca 2015, 20:32 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
spróbuj odpowietrzyć

Obrazek

PostNapisane: 16 lipca 2015, 18:57 
Forumowicz

Po rozmowie z mechanikiem wytlumaczyl mi dlaczego odpowietrzenie nic nie da i ze nie ma sensu tego robic. Juz nie pamietam co tam dokladnie mowil ale tlumaczyl mi o co tam chodzi. W kazdym razie nie wie dlaczego tak sie dzieje i mowi ze pewnie trzeba wymienic sprzeglo ale za bardzo tez to nie ma sensu bo sie nie slizga itd.

Nikt nie mial identycznych objawow jak ja z tym sprzeglem?

PostNapisane: 16 lipca 2015, 19:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
Rogi napisał(a):
W kazdym razie nie wie dlaczego tak sie dzieje i mowi ze pewnie trzeba wymienic sprzeglo

słaby mechanik skoro ma auto i nie może zdiagnozować :|
prędzej pompę lub wysprzęglik trzeba wymienić, niż sprzęgło (jeśli jest jak napisałeś)

Obrazek

PostNapisane: 16 lipca 2015, 20:37 
Forumowicz

Narazie diagnoza to tylko gdybanie bo nie moge dac mu samochodu do roboty z bardzo prostej przyczyny . dopiero co wymienilem slupek na drugi z powodu zapieczonych pierscieni i nie stac mnie na to zeby oddac samochod mechanikowi zeby szukal usterki i naprawial. Dlatego pisze na forum w nadzieji ze ktos odpisze mi "mialem ten sam problem , wymienilem pompe i problem znikl " ale widze ze nie obejdzie sie od tradycyjnego rozbierania samochodu i szukania przyczyny lub wymiany podzespolow zaczynajac od tych najbardziej prawdopodobnych lub najtanszych.

Mialem nadzieje ze po objawach ktos kto zna sie na mechanice bedzie w stanie na 100 %stwierdzic ze to jest pompa, wysprzeglik lub cale sprzeglo.

PostNapisane: 17 lipca 2015, 06:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Sprawdź, czy pedał nie dociska minimalnie cały czas tłoczka pompy. Czy po prostu jest malutki luzik między tym "popychaczem" idącym od pedału a tłoczkiem pompy.Minimalny luz/odległość gdy pedał jest puszczony.
Mimo wszystko zrób tak jak radzi rorafalki, czyli odpowietrz dobrze układ.
Tylko dobrze odpowietrzyć, to też robota dla kogoś kto ma trochę doświadczenia z tymi układami w bmw.
Jeśli wymieniałeś słupek, to może przy składaniu został nieprawidłowo założony docisk-jeśli to jest typu SAC to może mieć wpływ na takie dziwne "zachowania" pedału bo mechanizm SAC jest nieodpowiednio ustawiony i źle reguluje położenie łożyska dociskowego.
Najpierw trzeba być na 200% pewnym co do prawidłowości działania układu od pedału do działania samego wysprzęglika.
Zdejmowanie skrzyni, to ostatni krok.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1