BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Wskaźnik paliwa nie podnosi się
PostNapisane: 23 lipca 2015, 18:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M42B18
Witam. Mam problem ze swoją E36 Coupe. Zalałem dzisiaj benzyny za 100 zł a wskazówka cały czas jest poza kreską tak jakby w baku była susza. Wyjmowałem z jednego i drugiego zbiornika pompkę (z lewego) i ten drugi element do którego jest powrót i przelew do lewej połówki. Oba elementy mają potencjometr, pływak, wtyczki, przewody są sprawne. Podczas gdy ruszyłem oboma pływakami w górę to zaczęło się coś podnosić ale gdy podnoszę jeden pływak to raz działa a raz nie działa. Ogólnie bardzo ciężko to opisać bo dziwnie się zachowuje ta wskazówka. W skrócie. Jeżeli jeden pływak mam opuszczony do dołu a drugi dam w górę to wskazówka nie podnosi się. Natomiast gdy ruszę na chwilę (do góry i do dołu) tym pływakiem który jest do dołu a drugi zostawię w górze to wskazówka się podnosi do połowy i a gdy oba pływaki podniosę na samą górę to jest maximum. Paliwo w zbiorniku jest, tylko dlaczego nie pokazuje mi wtedy tego wskazówka? Pływaki są szczelne - nie topią się i widać że się unoszą na benzynie. Dodam że wiem jak działa przelewanie paliwa z jednego zbiornika do drugiego (prawego tam gdzie jest powrót, do lewego, tam gdzie jest pompka). Jeszcze niedawno było takie coś że wystarczyło włączać i rozłączać stacyjkę, po którejś próbie pokazywało rzeczywisty stan. Test zegarów przebiegł przynajmniej pomyślnie - wskazówka pracuje w pełnym zakresie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Wskaźnik paliwa nie podnosi się
PostNapisane: 23 lipca 2015, 22:42 
Pierwsze kroki

Panowie pomocy... w prawej połówce zbiornika jest susza...

PostNapisane: 26 lipca 2015, 18:11 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
DawidKo napisał(a):
Dodam że wiem jak działa przelewanie paliwa z jednego zbiornika do drugiego (prawego tam gdzie jest powrót, do lewego, tam gdzie jest pompka).

więc tutaj jest problem

PostNapisane: 26 lipca 2015, 18:33 
Pierwsze kroki

W sumie już nie ma problemu bo przy tej "pompce?" gdzie nie ma pompki a jest aby pływak idzie powrót i u dołu jest zaokrąglenie które od razu kieruje paliwo do węża przelewowego tego grubego i idzie prosto do komory gdzie jest pompka. Wystarczyło wyrzucić samą kostkę przy pompce i wpiąć same kabelki do styków - wskazówka teraz działa w 100% dobrze i pełne podniesienie jednego pływaka przy drugim całkowicie odpadniętym (czyli tak jakby było pół baku) wskazuje jakieś 30 litrów czyli jest już dobrze. Dopiero gdy się zaleje do baku więcej niż 30l, zaczyna się przelewać paliwo do drugiej połówki tam co idzie powrót.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1