BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 09:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] m47 320d nie odpala - naprawa pompa vp44
PostNapisane: 15 sierpnia 2015, 11:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 / CBR F4
Kod silnika: M47 / 600cc
Witam, jadąc na wczasy, bedąc na drodze ekspresowej przy prędkości około 100km/h samochód delikatnie przyblokowało, po czym wyskoczył błąd ABS/DSC. W tym samym momencie silnik zgasł. Na poboczu próbowałem kilka razy odpalić go, zapalał na 1 - 2 sek do obrotów 900, po czym zgasł. Paliwa w zbiorniku na full. Samochód został odholowany pod dom. Temp w normie. Od czego zacząć nim oddam samochód na serwis tak by być pewnym że to uszkodzenie VP-44.

Ostatnie usterki w samochodzie to naprawa wydechu, spawałem jedno pękniecie. Od naprawy przejechał około 100 km. W trasie na wczasy pokonałem około 70 km. Przebieg to 321.000 km. Zawsze dbałem o wymiany filtrów, olejów oraz płynów. Nabiłem świeżą klime, filtr kabinowy i taka akcja.. ręce opadają :dontgetit:

Za każdą pomoc dziękuje.

Edit, Dysponuje Inpą, czy jest coś na co zwrócić szczególną uwagę ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] m47 320d nie odpala.
PostNapisane: 15 sierpnia 2015, 12:39 
Częsty bywalec

W inpie nie odczytuje mi opcji pompy i silnika.
Paliwo do puszki dochodzi tak samo jak na filmiku : https://www.dropbox.com/s/hc7z4x9dgvw8a ... 154415.mp4
Z tego co opisuje autor to jeśli paliwo tak dociera to dostaje VP-44. Chyba że ktoś coś wymyśli ?

Edit, w puszce widać opiłki na dnie.

PostNapisane: 16 sierpnia 2015, 18:27 
Częsty bywalec

Dzisiaj troszkę pogrzebałem i mam kolejne wnioski.
Bezpieczniki od pompy, sterowania elektronika silnika wyczyszczone włącznie z gniazdami - tam jest ok.
Odkreciłem ostatni wtrysk (na silniku jako pierwszy) i tam paliwo jest podawane. Jednak nie wiem jaki strumień tam ma być podany aby otwarł się wtrysk. Na plaku odpala na doslownie sekunde, dłużej nie psikałem.

Odnośnie tego naprawianego wydechu, nie był on przegnity, po prostu pęknął na szwie, zdrowa blacha. Ja to zaspawalem, jest opcja żeby wydech był przytkany i przez to się dusił i nie odpalał ?

PostNapisane: 16 sierpnia 2015, 20:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52
Cześć filtr paliwa się nie zapchał ?Na jakiej stacji tankowałeś ?Może od tego zacznij

PostNapisane: 17 sierpnia 2015, 08:50 
Częsty bywalec

Witam, filtr powietrza, paliwa dzisiaj kupiłem nowy. Wymieniłem plus wyciągłem całą puszke z filtrem paliwa, wyczysciłem i przedmuchałem kompresorem. Po zmontowaniu odpowietrzeniu nadal nie pali. Opcja z wydechem również odpada. Paliwo tankuje od kilku lat na jednej i tej samej stacji. Odkreciłem wszystkie 4 zasilania wtrysków i paliwo z wszystkich jest podawane na wtryski.

PostNapisane: 17 sierpnia 2015, 15:10 
Częsty bywalec

Witam, przepraszam że piszę post pod postem aczkolwiek nie mogę edytować poprzednich wypowiedzi. Proszę Moderatora o ewentualną interwencję i przekopiowanie tekstu w jedną całość. Merytorycznie, diagnozowałem inpą i miałem błędy typu TOG, silnik bez błędów. Jest opcja sprawdzenia przez inpe samej pompy wtryskowej ? Dzwoniłem dzisiaj na serwis Dyrdy - Woźniki. Pan poinformował mnie że jeśli potwierdzi się awaria VP 44 to całkowity koszt 2500 zł. Oczywiście najpierw bedą diagnozować... ręce opadają, powoli zaczynam tracić cierpliwość do tego samochodu..Kończąc jest opcja sprawdzenia pompy paliwowej, czujnika położenia wału?

Pozdrawiam.

PostNapisane: 29 sierpnia 2015, 03:39 
Częsty bywalec

Witam. Samochód juz naprawiony. Regeneracja pompy vp 44. Koszt 2500 dyrdy Woźniki. Na tą chwilę wszystko ok. Gwarancja 12 miesięcy. Tłoczek był perfidnie zatarty l, konieczna była wymiana obudowy pompy. Dodatkowo spalony tranzystor w elektronice. Koszt spory, mam nadzieję że nie będę żałował. Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1