BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 16:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 330d uciekający płyn
PostNapisane: 14 sierpnia 2015, 20:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m57d30
Witam,
pisałem już kiedyś o uciekającym płynie w 330d, teraz mam problem nastepujący po wymianie chłodnicy na nową z nissensa, zbiorniczka wyrównawczego, węża do bloku od chłodnicy, poduszek pod silnkiem, korka odpowietrzającego, płynu nie wyrzuca, jednak ubywa go w tempie 500ml na 1000km (raczej nie można tego zgonić nawet na upały bo to przecież układ zamknięty) i mam związku z tym parę pytań. (mechanik twierdzi że robił test na uszzczelke pod głowicą i wyszło negatywnie nie zabarwiło testera, auto nie kopci na żaden kolor, temperatura ciągle oscyluje w granicach 90-93 C cały czas trasa czy miasto ( test nr 9), auto trzyma moc.

1) czy to jest prawidłowy poziom pływaka przy stanie max ?
Obrazek
2) co się stanie jeśli zaleje się za dużo płynu chłodniczego ? sam przepali nadmiar (tzn puści korkiem na chłodnicy) ?
3)wydaje mi się że jest to drobna nieszczelność chłodnicy bo wyrwało mi waż z chłodnicy ten dolny i być może blaszki się trochę powyginały, co myślicie o tym preparacie "uszczelniacz do chłodnic" w formie płynu który dolewa się do zbiorniczka wyrównawczego ? może mieć to jakieś negatywne skutki ? jak to wogóle działa ? ktoś się orientuje ?
4) podejrzewam też że może to być częsta usterka w e46 czyli uszkodzona obudowa od termostatu, ale ubytek nie jest duży dlatego się zastanawiam czy tego odrazu nie wykluczyć.

Pozdro

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46 330d] uciekający płyn
PostNapisane: 14 sierpnia 2015, 21:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
Nie uszczelniaj żadnym gownem. Musi być gdzieś wyciek. Ja bym zdjął osłony, przejechał, dogrzał i zostawił odpalone auto na np. 30min. Jak ubywa tyle co napisałeś to płyn musi się pojawić.

Obrazek

PostNapisane: 15 sierpnia 2015, 01:55 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Króćce sprawdzone ?

PostNapisane: 15 sierpnia 2015, 11:03 
Pierwsze kroki

teraz dokopałem się do instrukcji obsługi e46 i tam napisane jest że "poziom płynu jest prawidłowy jeśli górny koniec czerwonego pręta pływaka jest na poziomie końca obudowy wlewu, i nie wyżej niż 2cm nad nią, u mnie na tym zdjęciu jest chyba trochę więcej niż 2cm (dolałem może trochę za dużo), może poprostu za bardzo się już schizuję i dolewam aż pływak na maxa wyskoczy (tak jak na zdjęciu) a on po prostu nadmiar wyrzuca przez korek na chłodnicy i ciągle wraca do poziomu "optymalnego" ?

tak to wyglądało po dolaniu na maxa:
Obrazek

tak po przejechaniu 513km (autostrada głównie, ale też miasta trochę);
Obrazek

PostNapisane: 18 sierpnia 2015, 14:43 
Pierwsze kroki

płyn zaczyna uciekać coraz szybciej po 30km już spadł o jakieś pół litra, i ciągle pali mi się kontrolka czujnika poziomu oleju, praktycznie co odpale silnik, na bagnecie stan trochę "ponad" i teraz nie pamietam czy po wymianie oleju był taki sam czy spełnią się moje najgorsze przeczucia i będzie to wina uszczelki pod głowicą i płyn dostaje się do oleju....ile może kosztować uszczelka z robocizną do 330d ?

PostNapisane: 18 sierpnia 2015, 15:23 
Przyjaciel forum

nowa uszczelka pod głowicę, nowe śruby głowicy, płyn, olej, uszczelki pod kolektor, robocizna, planowanie głowicy i sprawdzenie szczelności, wymiana uszczelniaczy - koszt min. 2-2,5k
oby głowica nie była pęknięta, wówczas koszt wzrośnie

Obrazek

PostNapisane: 18 sierpnia 2015, 15:27 
Pierwsze kroki

to pięknie, nie wiem po nastepne auto pojade odrazu z testerem na uszczelkę pod głowicą....w alfie mialem to samo, jakieś fatum nademną krąży..

PostNapisane: 18 sierpnia 2015, 15:33 
Częsty bywalec

Moje BMW: E91 335D
Kod silnika: M57N2 306D5
A sprawdz sobie kolego chłodnicę spalin. Może puszczać i wtedy płyn idzie do dolotu. Najlepiej ją zaślepić i będziesz miał pewność

PostNapisane: 18 sierpnia 2015, 18:59 
Pierwsze kroki

w poniedziałek auto idzie do m auto service do Opola na ul. Spokojnej, wierzę że tam ogarną mi to auto na tip top...

PostNapisane: 18 sierpnia 2015, 20:36 
Przyjaciel forum

Twoja sprawa gdzie oddasz, ale z Opola nie masz daleko do Wrocławia
memberlist.php?mode=viewprofile&u=26067

Obrazek

PostNapisane: 19 sierpnia 2015, 07:03 
Pierwsze kroki

do opola mam 50km, do Wrocławia 90km, ale słyszałem że panowie z m auto service też są dobrzy, jak sobie nie poradzą to zagadam to Leo, dzięki za polecenie :)

Tytuł: Re: [e46] 330d uciekający płyn
PostNapisane: 19 sierpnia 2015, 09:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
po wymianie chlodnicy i plynu poziom moze opasc po kilku dogrzaniach silnika i otwarciu termostatu, nawet o 2L. dolac i pojezdzic... ja po wymianie termostatu i pompy na nowe dolewalem przynajmniej kolo 1,5L, a mam ten mniejszy obieg, Ty masz 9,3L. dolej az zobaczysz ten plyn wyzej i pojezdzij... jak wlejesz tam za duzo nic sie nie stanie... opadnie i tak poziom. jest szansa ze miales niewlasciwie odpowietrzone...i wciagnelo ponad 2L powino sie wykrecic wkret nalac az wyplynie zakrecic uzupelnic w zbiorniczek i pozniej sprawdzic dolac...

PostNapisane: 19 sierpnia 2015, 10:41 
Pierwsze kroki

no a dolewam właśnie ciągle i nie wiem czy jest gdzies nieszczelność czy on się uzupełnia, ale w sumie dolałem już z 1,5 litra, mimo że się kontrolka nie świeci to pływak opada tak 1cm poniżej wlewu zbiorniczka, i dolewam aż wychodzi na wierzch i tak wkółko wole dolać niż przegrzać gdzieś głowice..

PostNapisane: 19 sierpnia 2015, 10:58 
Forumowicz

Moje BMW: R12S
Kod silnika: m57n
Garaż: niebmw s4, był: e39 turas z m57, był: e46 330d 303@705
ja bym się na zapas nie stresował, nie spotkałem się z padniętą z uszczelką pod głowicą w 3.0d,

zwykle inne elementy zawodzą, chłodniczki itp
kiedyś mi znikał płyn w M57, ciężko było stwierdzić którędy, okazał się padnięty króciec przy samej głowicy, ten - 11 12 7 806 196, sprawdź go sobie

PostNapisane: 19 sierpnia 2015, 11:04 
Pierwsze kroki

też mi się wydaje że ciężka sprawa wczoraj trochę kolega go pokręcił do 4-5 tyś obrotów ja stałem przy wydechu i nie było białego dymu ani wogóle nie kopci na żaden kolor, mam przebieg niby orginalny 184 tyś, wtryski w INPIe korekcje 0,83, 0,30, 0,26, 0,64, 0,34 , 0,50, może faktycznie on się uzupełnia ale tez mi w to cięzko uwierzyć bo przejechałem od wymiany płynu i chłodnicy ponad 2000km, przez pierwsze 700km poziom płynu spadł o 2cm, dolałem po przejechaniu 500km znów o jakieś 500ml i tak cały czas, a w mieście jak jeżdżę to szybciej go ubywa z tego co zauważyłem, może nowa chłodnica z nissensa już puszcza płyn, mam nadzieje że w tym m auto service na spokojnej w Opolu mi to sprawdzą dokładnie wierze w ich profesjonalizm :)

PostNapisane: 19 sierpnia 2015, 11:19 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Dołóż te 80km w obie strony więcej i jedź do Leo ogarnie Ci autko jak należy a Ty będziesz spał spokojnie :)

Na ile dobre znasz opinie o warsztacie do którego chcesz ostawić furę ?

PostNapisane: 19 sierpnia 2015, 11:32 
Pierwsze kroki

no jedyny warsztat w woj. opolskim jaki chwalą z opinii tutaj i na bmw-klub, kolega tam robił skrzynie w 330xd i był zadowolony chociaż zapłacił sporo. Umówiłem się z nimi na poniedziałek, najwyżej jak tam nie dadzą sobie rady to pojadę do Wrocławia chociaż moje fundusze też są dość ograniczone, jak zdiagnozują mi uszczelkę to pojadę jeszzcze do Leo żeby to sprawdzić dokładnie i ewentulanie u niego robić, jeśli mówicie że go polecacie bo ja nie wiedzialem nawet że ktoś z forum zawodowo się zajmuję naprawą bmw bo jestem tu od niedawna :)

PostNapisane: 19 sierpnia 2015, 12:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
lej plyn do pelna az przestanie sie obnizac poziom. moze chlodnica byla zapowietrzona i przy zbiorniczku obieg. ile plynu poszlo?

PostNapisane: 19 sierpnia 2015, 13:01 
Pierwsze kroki

w sumie dolałem już jakieś 1,5L do tej pory

PostNapisane: 20 sierpnia 2015, 08:01 
Forumowicz

Moje BMW: R12S
Kod silnika: m57n
Garaż: niebmw s4, był: e39 turas z m57, był: e46 330d 303@705
w opolskim przecież jest kolega Roger-Nysa, na pewno ogarnie i też pewniak

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1