BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 20:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46]Problem z temp. Wentylatorem i nawiewem
PostNapisane: 21 sierpnia 2015, 13:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW e46 1.8
Witam, założyłem temat, ponieważ przeglądając multum wcześniejszych tematów nie znalazłem do końca odpowiedzi na moje pytania. Otóż posiadam Bmw e46 1.8 benzyna 98 rok. Problem pojawił się jakiś czas temu gdy nawiew przestał działać z tego co wyczytałem podejrzewałem, że jest to tzw. "jeż" do wymiany ale po kilku dniach nawiew powrócił do normy. Samochód stał przez dłuższy czas i gdy ostatnio do niego wsiadłem po pewnym czasie jazdy nawiew znów wysiadł i wraz z nim zapaliła się kontrolka od niskiego stanu płynu chłodzącego w chłodnicy mimo, że po sprawdzeniu była maksymalna jego ilość. Jak dotąd nie przejmowałem się tym, ponieważ płynu nie brakowało oraz temperatura była cały czas w normie. Więc podejrzewałem, że czujnik siadł i jeździłem dalej. Niestety ostatnio stałem w godzinnym korku i temperatura zaczynała rosnąć i w pewnym momencie była bliska czerwonej kreski. Gdy stałem temperatura rosła gdy ruszałem wracała do normy. Gdy zjechałem na bok zobaczyłem że wiatrak wentylatora się nie załącza pod wpływem wysokiej temperatury a płyn w chłodnicy rzeczywiście ubył. Teraz moje pytanie brzmi czy wszystkie trzy rzeczy są ze sobą powiązane czy są niezależnymi od siebie problemami i co poradzicie w takiej sytuacji? (Gdy kupiłem samochód wymieniłem termostat na org. część Behra wymieniłem cały płyn chłodniczy i odpowietrzyłem samochód. Termostat zaciął się tak, że trzymał cały czas samochód na chłodnym więc się nie zagrzewał po wymianie temp wróciła do normy.) jestem laikiem w temacie tego samochodu a zaufanego mechanika niestety nie mam a gdy ostatnio byłem u mechanika z tym to powiedział mi że mam jeździć na klimatyzacji włączonej na max mimo że nawiew nie działa bo inaczej silnik zagrzeję(nie zrobiłem tego)... szkoda gadać dlatego odzywam się tutaj bo po "fachowcach" strach jeździć. Z góry dzięki za odpowiedź ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46]Problem z temp. Wentylatorem i nawiewem
PostNapisane: 21 sierpnia 2015, 20:41 
Forumowicz

Moje BMW: e21,e34,e38,e39,e60
pompę wody sprawdzałeś ?

PostNapisane: 23 sierpnia 2015, 19:04 
Pierwsze kroki

No więc mija kolejny dzień walki z samochodem, otóż nawiew został naprawiony poprzez wymianę "jeża" działa wszystko prawidłowo. Natomiast problem z temperaturą jest nadal, płyn chłodniczy ubywa(bodajże wyparowuje) samochód podczas postoju się nagrzewa np. w korku czy na światłach temperatura powoli zaczyna rosnąć a, wentylator załącza się kiedy chce na 5 razy gdy temperatura wskazywała na 3/4 załączył się tylko raz podejrzewałem moduł wentylatora więc go wymieniłem lecz nic to nie dało, dodam, że kontrolka od stanu płynu chłodzącego także się włącza mimo iż płyn zostaje dolany.Podczas jazdy temperatura wraca do normy...

ps. jak sprawdzić tą pompę ?

PostNapisane: 23 sierpnia 2015, 19:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Dodaj gazu na postoju, w zbiorniczku powinien pojawić się strumień płynu.

Co do jazdy na klimatyzacji to dobra rada. Może zauważyłeś, że na włączonej klimie wiatrak chodzi cały czas?

PostNapisane: 23 sierpnia 2015, 19:32 
Forumowicz

w zbiorniczku wyrównawczym odkręć korek i z boku jest mały otworek ,
musi z niego ciurkiem sikać płyn ,na wolnych obrotach ,
a na wyższych musi porządnie sikać ,jeśli tego nie będzie to albo układ się zapowietrza albo słabo pompa obieg wymusza ,sprawdzałeś czujnik załączania wentylatora klimy ??na postoju musi zasuwać na dwóch biegach w zależności od temp.płynu .

PostNapisane: 23 sierpnia 2015, 19:50 
Pierwsze kroki

Czujnik wentylatora chłodnicy rozumiem jest to tzw. moduł bądź sterwonik czyli kostka znajdująca się na wentylatorze, jeśli o to chodzi to została dziś wymieniona i tak jak pisałem wentylator na 5 razy załączył się tylko raz z wcześniejszym było tak samo. Na koreczku od odpowietrzania są mokre ślady płynu chłodzącego i gdy go odkręciłem trochę płyn z parą zaczął lecieć ale sprawdzałem to na wyłączonym silniku, ponieważ temp. była wtedy zbyt wysoka i nie chciałem narażać silnika na dodatek słyszałem głośne syczenie w pobliżu silnika. Jutro doleje płynu chłodzącego i sprawdzę tą pompę na obotach. Na dodatek
gdy przekręcam kluczyk to raz mi pokazuje jaka jest temperatura a raz nie więc może jest walnięty czujnik temperatury ?

PostNapisane: 23 sierpnia 2015, 20:11 
Forumowicz

nie wiem czy w twoim e46 nie ma jeszcze czujnika wkręcanego w chłodnice który steruje wentylatorem klimy ,a on też jest ważny w benzyniakach ,wentylator chłodnicy masz mechaniczny czy elektryczny ?
tak w ogóle zczytaj wszystkie błędy -inpa lub dis

PostNapisane: 23 sierpnia 2015, 20:18 
Pierwsze kroki

elektryczny bodajże, samochód był wczoraj u "elektromechanika", który powiedział, że komputer żadnych błędów od układu chłodzenia nie wykrył. Czy wentylator chłodnicy powinien działać od razu po uruchomieniu silnika ?

PostNapisane: 23 sierpnia 2015, 20:22 
Zacna persona forum

Wentylator działa jak silnik przekroczy bodajże 105*
Na włączonej klimie działa zawsze.
Po odłączeniu czujnika temperatury (dolny wąż chłodnicy) również powinien się włączyć

PostNapisane: 23 sierpnia 2015, 20:29 
Pierwsze kroki

Jak już mówiłem temperatura rośnie podczas postoju samochodu, wentylator mimo wysokiej temperatury (blisko czerwonego znacznika) się sam nie włącza. Czego może to być wina ? moduł został wymieniony i na tym jak i poprzednim wentylator się nie włącza. Podczas włączenia klimy faktycznie wentylator zaczyna śmigać, pytanie co jest powodem wzrostu temp.

PostNapisane: 23 sierpnia 2015, 20:33 
Forumowicz

haine napisał(a):
elektryczny bodajże, samochód był wczoraj u "elektromechanika", który powiedział, że komputer żadnych błędów od układu chłodzenia nie wykrył. Czy wentylator chłodnicy powinien działać od razu po uruchomieniu silnika ?

uszkodzonych czujników temperatury komputer nie pokaże ale trzeba też patrzeć błędy poboczne ,one się nie raz przerzucają ,
wentylator powinien włączyć się jak kolega wyżej pisał przy ok 100st.C ,
ten elektromechanik powinien szukać dalej jeśli ma Inpe lub Disa to livedata powinien sprawdzać parametry od zimnego do gorącego silnika jest to proste jak strzała ,albo z niego taki fachowiec jest :)

PostNapisane: 23 sierpnia 2015, 20:34 
Zacna persona forum

Już Ci kilka osób napisało, najpierw sprawdź te rzeczy a dopiero potem pytaj dalej.

PostNapisane: 23 sierpnia 2015, 20:55 
Pierwsze kroki

A więc z tego co rozumiem wentylator chłodnicy włącza się tylko w kryzysowych momentach, a więc więc silnik powinien mieć utrzymą temp. i bez niego, jutro sprawdzę tą pompę wodną jak napisał Mario 1-1. Żeby sprawdzić czujnik temp. możliwością jest tylko komputer? Na dodatek męczy mnie to, gdy uzupełnię poziom płynu w chłodnicy kontrolka od niskiego poziomu dalej się świeci.. i gdzie ubywają te ilości płynu chłodniczego ? mimo, że nie ma śladu wycieku gdziekolwiek a samochód, także nie dymi..

PostNapisane: 24 sierpnia 2015, 08:10 
Forumowicz

haine napisał(a):
A więc z tego co rozumiem wentylator chłodnicy włącza się tylko w kryzysowych momentach, a więc więc silnik powinien mieć utrzymą temp. i bez niego, jutro sprawdzę tą pompę wodną jak napisał Mario 1-1. Żeby sprawdzić czujnik temp. możliwością jest tylko komputer? Na dodatek męczy mnie to, gdy uzupełnię poziom płynu w chłodnicy kontrolka od niskiego poziomu dalej się świeci.. i gdzie ubywają te ilości płynu chłodniczego ? mimo, że nie ma śladu wycieku gdziekolwiek a samochód, także nie dymi..

może nagrzewnica być nieszczelna i do wnętrza auta może wyciekać ,ale oby tak nie było ,
duże masz te ubytki płynu ?ile i co ile musisz dolewać ,
z tym że jeśli chłodzenie nie działa jak należy to po prostu wyrzuca ci płyn nadmiarem co jakiś czas .

czujnik załączania wentylatora można sprawdzić przez zmostkowanie dwóch pinów we wtyczce czujnika ,powinien włączyć się wentylator ,następnie po zmostkowaniu z innym pinem powinien włączyć się odpowiednio wyższy bieg wentylatora lub niższy
a jak u ciebie jest z wentylatorem klimy ???
działa on cały czas jak jeździsz na włączonej klimatyzacji ??
ma to jakiś wpływ na rosnącą temperaturę ??

PostNapisane: 24 sierpnia 2015, 11:40 
Pierwsze kroki

No więc tak dziś dolałem litr płynu chłodzącego aby stan osiągnął maksimum, po wcześniejszym przejechaniu ok 100 km. Zauważyłem także, że koreczek od odpowietrznika w pewnym momencie zaczyna się przekręcać są na nim ślady płynu chłodzącego, odpaliłem samochód po ok 5-8 min samochód pokazał odpowiednią temperaturę a z koreczka tryskał lekko płyn z parą.

Wentylator chłodnicy załącza się na 3 biegu klimatyzacji, klima mrozi nawiew hula i nie wpływa to na temperaturę, ponieważ dalej trzymała pion, natomiast problem pojawia się gdy na komputerze ustawię 32 stopnie w kabinie i przełączę na ciepły nawiew to słychać jakby dmuchawa chodziła lecz nie ma nawiewu i nie grzeje kabiny temperatura silnika również zostaje przy tym nie wzruszona.

Gdy go odpaliłem i nabierał temperatury wentylator chłodnicy załączył się na ok 15 sec gdy temperatura wskazywała 1/4, klima była wyłączona, temperatura nie osiągnęła 100 stopni więc nie mam pojęcia z jakiego powodu załączył.

Dodatkowo gdy odpalam samochód coś zaczyna syczeć od strony silnika i po wyłączeniu go dalej ten dźwięk jest słyszalny przez jakiś czas z tym, że gdy samochód jest odpalony dźwięk jest głośniejszy. Wąż wchodzący i wychodzący się nagrzewa.

Odkręciłem także ten koreczek od odpowietrznika na niskich obrotach aby sprawdzić tą pompę, płyn nie tryskał i gdy dodawałem obrotów również nic nie leciało. (robiłem to gdy samochód jeszcze nie pokazywał odpowiedniej temperatury 1/4 temp )

PostNapisane: 24 sierpnia 2015, 20:03 
Forumowicz

dziwne masz w tym e46 objawy ,

czyli ile czasu może silnik z zimnego po odpaleniu pracować na wolnych zanim się zagotuje ?
lub ile czasu możesz po uruchomieniu nim jechać zanim się pokaże za wysoka temperatura ?

mi się wydaje że coś masz z obiegiem płynu chłodzącego nie tak ,
płyn albo stoi albo ma bardzo słaby obieg ,znalazłeś wo gule ten otworek odpowietrzający pod korkiem z którego ma płyn sikać ?
dziwne że ci mechanik nic konkretnie nie pomógł jak byłeś u niego.

PostNapisane: 24 sierpnia 2015, 20:40 
Zacna persona forum

haine napisał(a):
Odkręciłem także ten koreczek od odpowietrznika na niskich obrotach aby sprawdzić tą pompę, płyn nie tryskał i gdy dodawałem obrotów również nic nie leciało. (robiłem to gdy samochód jeszcze nie pokazywał odpowiedniej temperatury 1/4 temp )

Płyn nie ma lecieć spod odpowietrznika tylko w zbiorniczku wyrównawczym :wstyd:

Jeśli z nawiewu nie leci ciepłe powietrze (zakładam, że umiesz się obsłużyć sterowaniem nawiewu) to znaczy, że w nagrzewnicy zamiast płynu masz powietrze . Masz albo źle odpowietrzony układ albo ciśnienie z tłoków wali Ci w układ chłodzenia.

PostNapisane: 26 sierpnia 2015, 20:32 
Forumowicz

A właśnie a te twoje mechaniki nie wpadli na pomysł że można przyrządem sprawdzić czy nie ma Co2 w układzie chłodzenia ??

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1