BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] elektryczne szyby z oryginalną instalacją bez modułu
PostNapisane: 27 sierpnia 2015, 22:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30, E36
Kod silnika: M50B25v, M52B25
Witam,
Pytanie wydawało mi się banalne, ale ku mojemu zaskoczeniu nie udało mi się znaleźć informacji.
Czy ktoś przedstawiłby mi jak wygląda ORYGINALNA instalacja elektrycznych szyb w samochodzie bez modułu komfortu?
Szyby oczywiście jak najbardziej z automatem, czyli dwupozycyjne, każda pozycja dwustopniowa, jak to w coupe szyby również się opuszczają i domykają. Przełącznik szyb nowy - żółty i czteropinowy.
Zależy mi na tym, by dowiedzieć się wszystkiego o takiej instalacji. Jakie to są elementy, gdzie się znajdują, schemat również na wagę złota.
Naprawdę wszędzie ... chyba, że wujek google jest kiepską przeglądarką :/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] elektryczne szyby z oryginalną instalacją bez modułu
PostNapisane: 28 sierpnia 2015, 14:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak
Sprawdzałeś w Bentley_BMW_3-Series_Service_Manual_(e36)? Tam są wszystkie schematy str. 714, "power windows".
WojtasTaba napisał(a):
Szyby oczywiście jak najbardziej z automatem, czyli dwupozycyjne, każda pozycja dwustopniowa

W e36 do chyba 94 roku drzwi kierowcy miały swój osobny moduł, wiec był też automat (domykanie). Reszta sterowna przyciskiem z grubymi pinami, który zmienia polaryzację. Silnik ma wtedy tylko dwa piny, brak też automatu. Potem weszły silniczki z kilkoma pinami sterowane modułem.

PostNapisane: 31 sierpnia 2015, 19:52 
Pierwsze kroki

Wow! Ile info. Dzięki! Do dzisiaj żyłem informacjami dostępnymi tylko w języku polskim.
Świetny schemat.
Ale co do dalszej części to ja mam coupe 92 roczniki i obie szyby mam z automatem i nowymi kostkami.
Bardzo ważne pytanie. Gdzie w samochodzie znajdę ten moduł. Jeśli otrzymam tą informację to myślę, że z całą resztą tajemnic tej instalacji sobie poradzę. Wiem, że oba przewody od przycisków idą pod dywanem (w miejscu dywaników/pod stopami kierowcy). Gdzie dalej idą tego już niestety nie udało mi się wyśledzić :(

PostNapisane: 1 września 2015, 07:34 
Częsty bywalec

WojtasTaba napisał(a):
Ale co do dalszej części to ja mam coupe 92 roczniki i obie szyby mam z automatem i nowymi kostkami.

Tak być musi, nie doczytałem, że to coupe. Szyba przy otwieraniu w wersji coupe/cabrio lekko się opuszcza, stąd moduł i nowsze przyciski. Moduł w nowszych autach był zawsze za schowkiem pasażera, w linku niżej masz zdjęcie:
http://www.bimmerforums.com/forum/showthread.php?1821746-Body-control-module-picture-location

PostNapisane: 1 września 2015, 10:45 
Pierwsze kroki

No to jest jasne, ale ja nie mam ZKE, więc próbuję znaleźć moduł/moduły szyb w mojej przedliftowej wersji coupe, w której modułu komfortu nigdy nie było. Od blisko tygodnia wertuję internety w poszukiwaniu m. in. tej informacji i mam wrażenie, że nikt nigdy tego tematu nie poruszał ;)

PostNapisane: 1 września 2015, 11:37 
Częsty bywalec

Patrząc na schemat ze strony 714 Bentleya, moduły są w drzwiach przy silnikach. Masz wyraźnie napisane: driver/passenger power window module. Możesz porównać schemat z kablami wychodzącymi z przycisków.

PostNapisane: 1 września 2015, 19:55 
Pierwsze kroki

mr18 napisał(a):
moduły są w drzwiach przy silnikach. Masz wyraźnie napisane: driver/passenger power window module.

Nie zauważam tu tej oczywistości, ale taki mam plan, żeby poszukać w drzwiach ;) poza tym przewody od przycisku pasażera również kierują się w lewą stronę samochodu (pod nogami kierowcy) co trochę, powtarzam trochę podważa tą teorię. Ale sprawdzę jeszcze raz kolory przewodów od przycisków z przewodami wchodzącymi z drzwi. Jeśli się pokryją, to będzie już jakiś trop i dobiorę się do drzwi.
Intuicja cały czas mi podpowiada, że te moduły znajdują się gdzieś za zegarami/pod konsolą od strony kierowcy.
No nic, więcej już chyba się nie dowiem z forum, czy sieci :)

Dzięki Ci wielkie za naprowadzenie :) Cześć!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1