BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 11:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 316i górny wąż chlodnicy.
PostNapisane: 30 sierpnia 2015, 09:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43
Witam. W kwietniu stałem się posiadaczem E46 z silnikiem 1.9 i od tamtego czasu mam problem z uciekającym płynem chłodzącym. Zacieki miałem na zbiorniku wyrównawczym od samego korka więc wymieniłem korek bo na moim starym uszczelki były już strasznie twarde, stwierdziłem że nie ma co się bawić w zamiennik i wpadł oryginał z ASO. Trochę się sytuacja poprawiła ale jeszcze ubywa tego płynu - szukam dalej. Mokry mam zbiorniczek od góry na takiej "półeczce" więc domyślam się że cieknie z górnego węża chłodnicy, wkładam palec, dotykam węża od dołu i jest mokry, stąd moje pytanie, czy jest jakiś oring pomiędzy łączeniem chłodnicy z górnym wężem a dokładniej z tą częścią na której jest odpowietrznik? Wg realoem nic takiego nie ma ale gdzieś kiedyś wyczytałem, że jest więc już zgłupiałem.
http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=AL11-EUR-07-2001-E46-BMW-316i_19&diagId=11_2082

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 316i górny wąż chlodnicy.
PostNapisane: 31 sierpnia 2015, 12:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M62B35
Tak w tych plastikowych łącznikach są o-ringi

PostNapisane: 31 sierpnia 2015, 16:03 
Pierwsze kroki

Super, dzięki za odpowiedź, mam nadzieje że u mnie właśnie to poszło :)

PostNapisane: 31 sierpnia 2015, 20:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 2000r
Kod silnika: M57
Podobny miałem problem, tyle że po wymianie oringów i tak jeszcze był mały wyciek. Na łączeniu węża gumowego z króćcem. Pod tą opaską stalową. Okazało się, że króciec od środka był sparciały, łamał się jak namoknięta tektura.

PostNapisane: 5 września 2015, 15:58 
Pierwsze kroki

Forumowicze, zna ktoś może dokładne rozmiary tych oringów? Jak zadzwoniłem do ASO to dostępne są, nawet od ręki ale tylko w zestawie z wężem i króćcem co mnie średnio interesuje bo zamiast zapłacić 2zł zapłacę grubo ponad 100..
Przy okazji chciałbym wymienić płyn jak i tak będę spuszczał i tu pojawia się kolejne pytanie. W bloku jest podkładka miedziana uszczelniająca na korku spustowym a na pozostałych 2 są oringi zgadza się? Mówię o tych w chłodnicy i zbiorniczku. Problem jest taki, że oringi w ASO też dostanę ale tylko ze śrubkami za cenę 22zł sztuka. Jak na śrubkę i kawałek gumeczki to sporo.. Z racji tego, że mam w pobliżu kilka sklepów z uszczelnieniami technicznymi mam okazję tam kupić ale wolałbym wcześniej znać rozmiary, więc może ktoś kiedyś mierzył? Albo ktoś ma jakąś rozpiskę z uszczelkami w tym silniku i ich rozmiarami?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1