Na początek witam na forum wśród posiadaczy BMW.
Od miesiąca mam E46 328Ci, z problemem falowania obrotów na zimnym silniku borykam się od samego początku.
Definitywnie miałem do wymiany odme, wymieniłem komplet OEM odma + przewody, miałem cichą nadzieje że problem falowania obrotów zniknie, jednak nic z tego. Przy okazji wymiany odmy wyczyściłem przepustnice, DISa, silniczek krokowy, sprawdziłem wszystkie uszczelki po drodze i króćce - wymieniłem na nowy ten bezpośrednio przy przepustnicy, bo się łamał.
Tutaj film:
https://www.youtube.com/watch?v=e98hL6rDwTcWyczytałem (chyba na naszym forum) że jest to na 100% uszczelka pod vanosem + uszczelka pod deklem zaworów.
Moje pytanie brzmi co konkretnie jest do wymiany, czy również musze kupić zestaw naprawczy vanosa od beisana? Jak wygląda ta uszczelka, jakiś poradnik wymiany? Czy mogę przy tym przestawić rozrząd? Czy jest to na zasadzie zdejmij dekiel, wsadz nową uszczelke, załóż dekiel z powrotem?
Druga sprawa że coś mi świszczy/piszczy/gwizda z okolic silnika jak delikatnie przyspieszam lub jak jade ze stałą prekością, przy dynamicznym dodaniu gazu lub przy hamowaniu tego nie słychać. Może to mieć powiązanie z vanosem?
Licze na Waszą pomoc w diagnozie, nie chce wymieniać części dobrych na nowe, tak jak to by poleciło 75% mechaników

Pozdro.