Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj. Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.
Proszę również o poprawne tytułowanie tematów: [Exx] Tytuł tematu
Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji
Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery
Walki z dziwnymi dźwiękami w moim turasie ciąg dalszy.
Mam problem z metaliczno-blaszanym brzęczeniem słyszalnym w zakresie 1000-1500 obrotów. Poza tym zakresem dźwięk znika. Co ciekawe, w kabinie brzęczenie słychać wyraźnie, ale stojąc obok samochodu ani nawet leżąc pod nim nie jestem w stanie go namierzyć. Na moje ucho wewnątrz słychać to jakby z okolic skrzyni biegów, spod tunelu środkowego.
Brzęczenie jest niezależne od tego, czy samochód stoi, jedzie, czy ma zapięty bieg czy stoi na N (mam automat GM).
I teraz zagwozdka: problem prawie zupełnie znika kiedy pracuje klimatyzacja
Poniżej wklejam filmik, na którym to wyraźnie słychać.
Ma ktoś pojęcie gdzie w ogóle szukać przyczyny? Pomocy, bo nerwicy można dostać z tym jazgotem, zwłaszcza jeśli jadę z zamkniętymi szybami i bez radia.
_________________ Nie trzeba być zamkiem by być nawiedzonym
Zagadka rozwiązana. Winny był metalowy peszel, w którym idzie metalowa rurka do parownika (3 na schemacie http://pl.bmwfans.info/parts-catalog/E4 ... ant_lines/). Ten peszel jest luźno nasunięty na rurkę i przy tych około 1500 obrotów wpada w rezonans i tłucze o rurkę, rurka przenosi to brzęczenie do kabiny i gotowe - nie było tego słychać na zewnątrz. Po dociągnięciu go trytytką cisza i spokój
_________________ Nie trzeba być zamkiem by być nawiedzonym
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 40 gości