BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 00:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E91] wysokie spalanie (?)
PostNapisane: 20 października 2015, 16:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 2008 E91
Kod silnika: N47D20O0
Mam e91 z silnikiem N47 + auto. Mam je od jakiegos miesiaca. Zauwazylem ostatnio, ze auto jakos tak duzo pali. Na trasie palil smiesznie malo bo w granicach 4/5 litrow przy ok 90/100 na blacie ale dzis po resecie spalania komp pokazal 13 litrow i spalanie wciaz roslo! Przejechalem moze nieduzo bo ok 15/20km po miescie (Warszawa) i pokazal mi takie spalanie. To chyba nie jest normalne, jak jest u Was? Wczesniej mialem E46 w m57 i przy bardzo dynamicznej jezdzie po miescie wiecej jak 10 litrow nie chcial spalic a to przeciez 3litry, a tu tylko skromne 2.
Dodam, ze mialem ostatnio zmienione czujniki paliwa na listwie wtryskowej (2) oraz pompe niskiego cisnienia w baku. W kompie zero bledow i wszystkie parametry sa poprawne. Czy to moze byc wynikiem zapchanego DPFa? Gdy zaczynam jezdzic agresywniej z czesta redukcja wyswietla mi sie komunikat o ograniczeniu mocy (do polowy zapelniona zolta kontrolka silnika na idrive, po podpieciu do kompa pokazuje, ze to problem z DPFem). Czy to spalanie jest norma przy auto w tym silniku, czy to DPF, czy tez moze jeszcze cos innego co powinienem skontrolowac?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E91] wysokie spalanie (?)
PostNapisane: 20 października 2015, 20:01 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Ogarnij DPF, żeby móc cokolwiek dalej ewentualnie sprawdzać pod kątem spalania.

DPF powinno dać się dopalić.
Warto sprawdzić temperaturę silnika. Jeśli nie osiąga on 80*C to dopalanie nie włączy się

PostNapisane: 20 października 2015, 21:02 
Pierwsze kroki

cursor planuje go wywalic ale dopiero po nowym roku wraz z podniesieniem mocy. DPF daje sie dopalic ale przynosi to jedynie krotkotrwaly efekt bo po ok 40km dopalania przy predkosci 140 i 2500obr dwa dni pozniej mam znowu ten sam komunikat o redukcji mocy. Wiec albo filtr jest zabity na amen albo musze sie udac w dluzsza trase, powiedzmy 100km po autostradzie. Skoro efekt krotkotrwaly ale jest oznacza to, ze silnik lapie dobra temperature.

Czy ten sposob na sprawdzenie temp silnika dziala i moge go bez obaw zastosowac u siebie? Czy jest inny sposob na sprawdzenie temperatury silnika w e90 (oprocz oczywiscie podpiecia pod kompa i zczytanie live data)?
https://www.youtube.com/watch?v=bslttVEbuWU

PostNapisane: 21 października 2015, 10:05 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Temperatura w ukrytym menu to ta sama co widzi silnik, więc możesz nią się sugerować.

Na początek to przydałaby się porządna diagnostyka tego DPF.

Jeśli wtryski będą lać, lub z innego powodu będziesz mieć zawyżoną dawkę, to DPF też szybko będzie się przytykał.

Sam proces dopalania ISTA podaje, że należy jechać powyżej 60km/h przez 30min.
Czasem problem jest w wymuszeniem dopalania. Wtedy ISTA podpowiada, żeby przez 45min trzymać temperaturę powyżej 380*C, a po tym czasie wymusić dopalanie ponownie

PostNapisane: 21 października 2015, 13:10 
Forumowicz

A to spalanie jest tylko z kompa, czy +/- przy dystrybutorze też takie jest ?

PostNapisane: 21 października 2015, 19:42 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: włsny
ja u siebie mam mały silnik 115KM silnik m43 u mnie palił blisko 15L/100km po wymianie przepływki i sondy, a że mam lpg i sam go ustaiałem pali 7,5l/100km

PostNapisane: 21 października 2015, 20:41 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Ale ustawiłeś go tak jak trzeba czy tak, żeby Ci spalanie pasowało? ;)

PostNapisane: 22 października 2015, 16:48 
Pierwsze kroki

to spalanie to jest tylko z kompa. Z dystrybutora nie mialem okazji jeszcze sprawdzic ile pali.
Po prostu dziwi mnie to, ze gdy mam auto na Drive i zresetuje spalanie w kompie to pokazuje mi ogromne spalanie mimo, iz nie poruszam sie. Jak zaczynam jazde to to spalanie spada (dzis sprawdzilem, na razie jest 8.9l) ale gdy tylko sie zatrzymam to znowu idzie do gory do tych 13/14 litrow

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1