BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 13:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problem z grzaniem Parowanie szyb
PostNapisane: 21 października 2015, 16:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
[e46 2.0 136HP]Witam może ktoś będzie w stanie pomóc przeglądałem mase stron opisujących ten problem wykluczałem pojedynczo elementy, niestety nadal tkwię w martwym punkcie. Od samego początku nawiew nie chce grzać mimo ustawień na 32 stopnie, do wczoraj był problem z niedogrzewaniem się silnika ( wskazówka na niebieskim polu, bądź blisko niebieskiego ) myślałem że to wina termostatu i jak go naprawię problem ogrzewania też zniknie. Odpowietrzyłem cały układ auto ładnie się nagrzewa więc ale gdy wskazówka temp. osiągnie pion zaczynają mi strasznie parować szyby pomaga odpalenie klimatyzacji ( ciepłego nawiewu nadal brak ) . pod maską mam 2 zastanawiające przewody załączam fotki .Płynu w chłodnicy o dziwo nie ubywa :zakrecony: :zakrecony:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e46 Problem z grzaniem Parowanie szyb
PostNapisane: 21 października 2015, 20:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320D
Kod silnika: m47
Może nagrzewnica ciekła i ktoś zmostkował żeby nie kapało

PostNapisane: 21 października 2015, 22:10 
Pierwsze kroki

ten widoczny mostek czy co to jest jest na miejscu webasto które ktoś zdemontował

PostNapisane: 22 października 2015, 12:58 
Pierwsze kroki

temat do zamknięcia :) ten zaślepiony przewód szedł obok drugiego zaślepionego :) wystarczyło je połączyć, ze sobą ( przewody od nagrzewnicy :) ) Jestem ciekaw po co ktoś je zaślepiał .

PostNapisane: 22 października 2015, 18:51 
Forumowicz

Moje BMW: e36 Compact
Kod silnika: M42B18
To sprawdź od razu podłogę czy nie masz mokrej, bo być może ktoś je zaślepiał bo miał wyciek płynu chłodniczego z nagrzewnicy.

PostNapisane: 23 października 2015, 11:43 
Pierwsze kroki

cholera podłoge miałem już wcześniej mokrą od strony pasażera z przodu i z tyłu jeszcze nie zabrałem się dokładnie za uszczelnianie drzwi, zobaczę to na weekend osusze wszystko + uszczelnie drzwi jeżeli bedzie przeciek nadal to juz wiem gdzie szukać problemu, ale ciekawi mnie to ze te przewody powinne wchodzic pod elektroazawór którego ja nie mam ... . Wczoraj jak jeździłem z ciepłym nawiewem zauważyłem że jak auto nagrzało się do 90 stopni zaczęło wiać mi wilgocią :O co może być tego przyczyną ? czy to bedzie faktycznie ta nagrzewnica ?

PostNapisane: 23 października 2015, 21:29 
Pierwsze kroki

Mysle ze ktos zmostkowal weze od nagrzewnicy bo ciekla a szyby paruja bo jest duza wilgotnosc podlogi przez kapanie z nagrzewnicy. Podlaczyc nagrzewnice upewnic sie ze cieknie jesli tak to wymienic, osuszyc dokladnie podloge.Sprawdzic na otwartym obiegu czy paruja szyby. Pozniej dopiero mozna szukac innego problemu jesli jest.

PostNapisane: 23 października 2015, 21:43 
Forumowicz

Ewentualnie sprawdź stan płynu chłodniczego, jeśli ubywa to masz odpowiedź

PostNapisane: 23 października 2015, 21:52 
Zacna persona forum

Garaż: Wymiana uszczelniaczy zaworowych bez demontażu głowicy: https://sprzedajemy.pl/wymiana-uszczeln ... nr65354533

Wzmocnienie podłogi BMW e46 e36: https://sprzedajemy.pl/naprawa-mocowani ... nr53378978

Wymiana opon,Pozostała mechanika. ISTA INPA
Nie masz w aucie takiego specyficznego słodkawego zapachu?

Kodowanie BMW seria E ICOM

Osoby z interfejsem BMW https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... 066388&z=7

PostNapisane: 24 października 2015, 10:32 
Pierwsze kroki

Wróbel91 napisał(a):
Nie masz w aucie takiego specyficznego słodkawego zapachu?

a żebyś wiedział jest niestety jest, i o czym to może świadczyć ? Dopiero w przyszły poniedziałek bd zabierał się na demontaż nagrzewnicy, zbaczymy co tam siedzi :hyhy: :hyhy: W takim przypadku ( załóżmy ) że cieknie to z nagrzewnicy czy istnieje szansa że pod czas trasy rozszczelni się na tyle że wypluje cały zapas płynu jaki posiada w obiegu ? :O Chodzi mi o gwałtowny spadek .

PostNapisane: 24 października 2015, 11:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43
Świadczy to właśnie o nieszczelnej nagrzewnicy :) Wszystko się może stać podczas trasy, ale dużo bardziej prawdopodobne jest to, że nawet małym wyciekiem powoli ucieknie Ci cały płyn (bądź układ się zapowietrzy w stopniu znacznym) niż że się nagle rozszczelni bardziej.

PostNapisane: 24 października 2015, 12:51 
Forumowicz

Kolega wyżej ma rację, nie radziłbym wyjeżdżać nim w trasę, zrób to jak najszybciej

PostNapisane: 24 października 2015, 12:58 
Pierwsze kroki

Dobrze, polecicie jakieś konkretne nagrzewnice czy jaką bym nie kupił będzie dobra oczywiście pomijamy używki :P

PostNapisane: 24 października 2015, 17:58 
Zacna persona forum

Garaż: Wymiana uszczelniaczy zaworowych bez demontażu głowicy: https://sprzedajemy.pl/wymiana-uszczeln ... nr65354533

Wzmocnienie podłogi BMW e46 e36: https://sprzedajemy.pl/naprawa-mocowani ... nr53378978

Świadczy o wyciekającym plynie chłodniczym.Jeśli musisz jechać w trase zrób jak było wcześniej, a po powrocie wymiana nagrzewnicy.

Kodowanie BMW seria E ICOM

Osoby z interfejsem BMW https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... 066388&z=7

PostNapisane: 25 października 2015, 09:08 
Pierwsze kroki

Dobrze przyjmijmy że pokonanie pewnej trasy przed wymianą nagrzewnicy jest koniecznie jest to dystans ok 2400km czy na takim odcinku jest warto zaryzykować z płynem uszczelniającym ? :)

PostNapisane: 25 października 2015, 09:19 
Pierwsze kroki

nictutajniema, odważny jesteś, ja osobiście nic takiego nie wlałbym do płynu chłodzącego. Sam jeżdżę z wyciekiem z którym walczę 3 miesiące ale staram się nie jeździć dalej niż 10km, przed każdą jazdą sprawdzam płyn chłodzący i co 2 tygodnie odpowietrzam układ, jutro mam zamiar zakończyć tę nierówną walkę definitywnie..

Tytuł: Re: [E46] Problem z grzaniem Parowanie szyb
PostNapisane: 25 października 2015, 09:24 
Pierwsze kroki

Chodzi dokładniej o to że wracam do Finlandii, tam mam powiedzmy Hale gdzie bez problemowo mogę przy autku dłubać dzień i noc, mam też ojca który dobrze zna się na mechanice i pomoże wymienić nagrzewnicę, ewentualnie pomoże przy innych rzeczach, ale jak usłyszałem tutaj że za wymianę chcą ok 600 zł :O gdzie cena nowej to 160 zł za robocizne 400+ ... to ehhh, nawet jeżeli bym się skusił i tak żaden nie wymieni mi tego w przedziale 2/3 dni . dlatego muszę zaryzykować w jakiś sposób .

PostNapisane: 25 października 2015, 09:36 
Pierwsze kroki

Podobno wymianę nagrzewnicy w E46 można zrobić w godzinę (robił będziesz pierwszy raz to może ze 3) bo wystarczy rozebrać środek deski, tzn radio, panel klimy, kratki nawiewu środkowe i część tunelu środkowego, co innego z chłodnicą klimy do której trzeba wyjąć pół deski. Tak wyczytałem w necie.
Na Twoim miejscu zaryzykowałbym zrobienie samemu ew. dokopanie się do nagrzewnicy i uszczelnienie tego doraźnie siliconem.

PostNapisane: 25 października 2015, 10:40 
Pierwsze kroki

Macfok napisał(a):
Podobno wymianę nagrzewnicy w E46 można zrobić w godzinę (robił będziesz pierwszy raz to może ze 3) bo wystarczy rozebrać środek deski, tzn radio, panel klimy, kratki nawiewu środkowe i część tunelu środkowego, co innego z chłodnicą klimy do której trzeba wyjąć pół deski. Tak wyczytałem w necie.
Na Twoim miejscu zaryzykowałbym zrobienie samemu ew. dokopanie się do nagrzewnicy i uszczelnienie tego doraźnie siliconem.

silicon nie jest chyba na tyle trwały żeby ryzykować ;p jak już to może jakiś poxipol ? a najlepiej to zmostkować tak jak było... nie będzie ogrzewania ale bezpiecznie

PostNapisane: 25 października 2015, 10:48 
Pierwsze kroki

I tak raczej zrobię tylko przy, biada mi przy -20c ^^ może samymi fotelami zagrzeję :P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1