BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 20:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Witam mam problem z BMW E39 Kombi - jest niestabilna
PostNapisane: 17 grudnia 2007, 20:58 
Pierwsze kroki

Może ktoś mi pomoże ustalić usterkę. Koła wyważone idealnie i regularnie, pełna geometria TIP TOP, żadnych stuków czy luzów. Jedyny objaw to delikatne "myszkowanie" na drodze , tak jakby gumy tylnego wózka były miękkie (napewno są całe). Przebieg 160tyś. Może ktoś miał podobne problemy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2007, 08:59 
Pierwsze kroki

Mialem podobne objawy i przyczyną był drążek środkowy. Nie jestem pewien na 100% że to tylko ten drążek bo przy okazji wymieniałem też wahacze z przodu a tydzień później opony. Akurat opony powodowały drgania kierownicy a nie pływanie więc obstawiam na drążek.

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2007, 18:33 
Pierwsze kroki

czy możesz opisać dokładniej, jaki drążek środkowy? :|

Tytuł: Re: Witam mam problem z BMW E39 Kombi - jest niestabilna
PostNapisane: 18 grudnia 2007, 21:56 
Pierwsze kroki

Cytuj:
żadnych stuków. Przebieg 160tyś. Może ktoś miał podobne problemy.

Powiem że zazdroszcze Ci bo chyba wolałby te delikatne myszkowanie w zamian za brak "stuków" :-) , które u mnie są udręką. Co do stabilności to właściwie mam bardzą dobrą, dobrze trzyma się nawierzchni mimo że gumy z tyłu mam do wymiany (po ok 200- 230zł za sztuke są 4), ale przekaładam to na po świętach.
Masz jakiś mały przebieg - jaki to rok?
Ja jak kupywałem swoje 1997 miałem 190000 dziś zrobiłem sobie diagnostyke i okazało się że rzeczywisty przebieg to 290000 :-)

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2007, 09:11 
Pierwsze kroki

http://bmwfans.info/original/E39/Lim/53 ... l-32_0731/

Numer 9 na obrazku.

Tytuł:
PostNapisane: 21 grudnia 2007, 20:13 
Pierwsze kroki

witam rocznik mojej E39 to 2002 rok przebieg sprawdzony 161000km. To myszkowanie niby bardzo delikatne ale nie jest zbyt przyjemne odczówa się jakby miała zaraz się przewrócić. Prawdę mówiąc to wolałbym stukanie bo wtedy wiedziałbym co wymienić, a w moim przypadku wszyscy mechanicy każą jeździć aż coś zacznie stukać. maciek.

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2007, 23:13 
Pierwsze kroki

Ta sprawa wygląda ewidentnie na opony - masz za miekką gumę. Wogóle to na jakim profilu jeździsz? Zimówki czy letnie ?

Tytuł: BMW e39 tour wibracje
PostNapisane: 28 grudnia 2007, 01:39 
Pierwsze kroki

Mi natomiast samochód wpadał w dość porządne wibracje przy 110km\h nowe opony felgi wszystko wyważane po 4 razy. Okazało sie że wszystkie 4 opony FULDA(już nigdy nie kupie) były wadliwe. Kupiłem MICHELIN i nie ma problemu. Koła są wyważane przy pewnej prśdkości ale to nie znaczy że nic nie bedzie bić. I tak było w moim przypadku przy 110 była nie wyróbka musiałem jechać 120 albo 100 bo nie szło wytrzymać (jak byś wciskał gaz i puszczał na zmiane bardzo szybko) tylko że drgania było boczne. Pojechałem do warsztatu podnieśliśmy go na podnośniku i facet w powietrzu rozpędził koła do 110. Myślałem że koła sie urwą tak biło. Po zmianie opon jak ręką odjął. A tamte reklamowałem (uznali).

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2007, 22:31 
Pierwsze kroki

witam wszystkich
opony nie są na pewno problemem, rozmiar jest zalecany przez BMW - zimówki 15'' i letnie 16''. Koła wyważone ale po sprawdzeniu i dopompowaniu do odpowiedniego ciśnienia jakby było troszkę lepiej. Ale to i tak nie jest to samo co było kilka tysięcy kilometrów temu. Jak kupiłem moją BMW to jechała jak po szynach, a po przejechaniu ok 20tyś km zrobiła się miękka (myszkująca) przy stanie 155tyś

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2007, 14:55 
Pierwsze kroki

Ja natomiast uważam Fuldy Progresso 195/55/15 jak dotąd najlepsze opony z jakich korzystalem w poprzednim kombi mialem obniżone zawieszenie co w polączeniu z tymi oponami dawalo znakomite osiągi. Jedyny mankament przy mojej jeździe jeden sezon 60tys km i opony do wymiany. Bardzo szybko się ścieraly.
Teraz na lato mam Micheliny Travel Piloty 225/60/16 i jeździ się dużo gorzej, na zakrętach auto ma dość slabą przyczepność wydaje mi się że te opony są przereklamowane - cena kosmiczna a jakość hmm. zależy kto jakie ma wymagania.
Muszę wam powiedzieć że w tym roku zdecydowaem się na zime, na bardzo zachwalane oponki Yokohama, cena 190zl za szt 205/65/15 rewelacja na śniegu i na asfalcie, samochód ma bardzo dobrą przyczepność. Gorąco polecam.

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, 18:06 
Pierwsze kroki

cześć w servisie powiedziano mi, że może to być tylny górny wahacz regulacyjny w moim przypadku prawy (jeszcze nie stuka ale podobno już czuć mały luz) co wy o tym sądzicie?

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2008, 23:36 
Pierwsze kroki

Miałem taki problem pojawił się po kilku tysiącach km po Polskich drogach musze cię zmartwić bo sprawa jest dość skomplikowana tylne zawieszenie jest zamocowane do nadwozia za pomocą 4 tulei (na rysunku nr 2) metalowo gumowych koszt 1 szt 200zł a jeśli to ich wina to musisz wymienić 4 poza tym sama wymiana to horror trzeba zwalić całą zawieche na ziemię i przyda się praska bo te tuleje są wciśnięte w wózek zawieszenia mechanik cię skasuje i trzeba uważać przy montażu nowych aby ich nie uszkodzić.
Jak sprawdzić czy to te tuleje prosta sprawa trzeba podnieść auto i kolejno po jednej poduszce odkręcić śrubę (na rysunku nr 5) która mocuje wózek do nadwozia śruba wyjdzie a razem z nią talerzyk metalowy (na rysunku nr 4) który przykrywa poduchę od spodu jeśli tuleje w środku są popękane to przykro ale są do wymiany .
Objawy to myszkowanie po drodze podczas przyśpieszania i na teście amorów może wyjść że amorki są niesprawne choć to nieprawda autko na nierównościach wpada w rezonans
pozdrawiam

Obrazek

:)

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2008, 21:59 
Forumowicz

big-mc napisał(a):
cześć w servisie powiedziano mi, że może to być tylny górny wahacz regulacyjny w moim przypadku prawy (jeszcze nie stuka ale podobno już czuć mały luz) co wy o tym sądzicie?

Witam. Tak jeżeli masz luz na tych wahaczach to auto będzie nie stabilne w zakrętach.Nie musza stukać wystarczy że ma minimalny luz to na kole masz przelożenie i wychodzi duży.Tam są dwa wahacze górne oba kosztuja po 200zł.A poduszki sobie sprawdz jak pisze moglej.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1