BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 06:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Swiecenie lampy po zderzeniu z sarną
PostNapisane: 5 listopada 2015, 19:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
Witam wszystkich, no i dopadło mnie bliskie spotkanie z sarną, uszkodzenie prawy błotnik kierunkowskaz prawy lampa się zachowała cała, i teraz mam pytanie bo obydwie lampy świeciły równo, ale prawa lampa po uderzeniu sarny nieco się przesuneła do srodka pod maskę i swieci niżej widzę to na ścianie w garażu i na drodze, regulacje elektryczne działała w lampie podnosi się góra doł, lampa też nie jest uszkodzona, a jednak swiatło pada niżej niż z lampy lewej, co mam zrobić ustawić swiatła pokrętłami u gory? czy wyjać lampę i wsadzić ponownie być może się troszkę przesuneła na tych bolcach co się mocuje lampę, proszę o pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: BMW [E46] Swiecenie lampy po zderzeniu z sarną
PostNapisane: 5 listopada 2015, 19:34 
Forumowicz

Moje BMW: E46 touring
Kod silnika: m54b30
Jezeli widzisz ze sie przesunela to trzeba by ją spasowac tak jak byc powinna i ewentualnie skorygowac wysokosc swiecenia pokretlem. Byc moze ktorys z punktow mocowania pekl od uderzenia czego nie zauwazysz bez wyjecia lampy. Jak pekniety to albo nowa lampa albo spawanie plastikow, klejenie nie zdaje egzaminu.

PostNapisane: 5 listopada 2015, 19:36 
Zacna persona forum

Raczej mocowania lampy sa wszystkie całe u gory sa dwa i na dole jest chyba jeden i wszystkie sa ok, lampa siedzi sztywno nic nie lata nie rusza się. minimalnie sie tylko przesuneła w tył. Lampy są zwykłe bez soczewek czy xenonów na zwykła zarówke H7

PostNapisane: 5 listopada 2015, 19:40 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Demontuj i wkładaj ponownie tak jak należy. Inaczej nie dojdziesz do tego gdzie tkwi problem ;)

PostNapisane: 5 listopada 2015, 19:43 
Zacna persona forum

No własnie czekam bo zamówiłem już oryginalny poliftowy kierunek., no i auto idzie w poniedziałek do blacharza do roboty. Ale możliwe to aby lampa od uderzenia się rozregulowała? co innego jak bym miał xenony jak w E39 że się regulatory łamały czy coś to są zwykłe lampy tam chyba nie ma co się psuć, a skoro mechanizm podnoszenia swiatła działa gora doł to jest ok tylko swiatło pada niżej trochę.

PostNapisane: 6 listopada 2015, 12:52 
Uzależniony od forum :)

ROBBMW, moze sie na mocowaniach minilmanie przesunęła :) nie musi sie bardzo przesunąć żeby była róznica, jak siedzi ok, to skoryguj to pokrętłami regulacji i już :)

PostNapisane: 6 listopada 2015, 16:58 
Zacna persona forum

Sylwek_ch napisał(a):
ROBBMW, moze sie na mocowaniach minilmanie przesunęła :) nie musi sie bardzo przesunąć żeby była róznica, jak siedzi ok, to skoryguj to pokrętłami regulacji i już :)

No własnie 100% się przesuneła trochę, bo widzę na tej brewce na dole od lampy jak jest ustawiona lampa lewa od kierowcy tam gdzie nie było uderzenia, myślę poluzować śrubki lampy i ja do przodu troszkę przesunąć , ale myślisz ze to moze wpływać że lampa troszke niżej swieci kąt padania swiatła ? bo przed uderzeniem obydwie równiutko swieciły. Chyba że tylko skoryguje kąt padania swiatła u góy w lampie tymi pokrętłami które to dokłądnie są?

PostNapisane: 6 listopada 2015, 20:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
po pierwsze to ustaw cały reflektor tak jak powinien być, trochę nie rozumiem jak mógł wpaść do środka, on ma być na sztywno przykręcony do budy, kiedyś brat lekko oparł się przodem - dokładnie reflektorem na innym aucie, na szkle ani śladu też ale uchwyty ścięło bo reflektor siedzi przykręcony na sztywno.
Kwestia jak wygląda mocowanie lustra w środku. Sprawdź czy reflektor jest cały w środku, przykręć go tak jak powinien być i spróbuj ustawić

PostNapisane: 6 listopada 2015, 20:53 
Zacna persona forum

trollu napisał(a):
po pierwsze to ustaw cały reflektor tak jak powinien być, trochę nie rozumiem jak mógł wpaść do środka, on ma być na sztywno przykręcony do budy, kiedyś brat lekko oparł się przodem - dokładnie reflektorem na innym aucie, na szkle ani śladu też ale uchwyty ścięło bo reflektor siedzi przykręcony na sztywno.
Kwestia jak wygląda mocowanie lustra w środku. Sprawdź czy reflektor jest cały w środku, przykręć go tak jak powinien być i spróbuj ustawić

Reflektor jest cały w środku raczej nic nie jest urwane bo regulacje góra doł działaja w lampie nic nie lata jak jadę jak to było w e39 gdzie regulatory były urwane ale tam miałem xeonony swiatła i soczewki tu są proste lampy, myslę ustawić pokrętłami lampy na gorze. On nie wpadł do środka tylko wyglada mi na minimalnie przesunięty do środka.

A swoją drogą mam takie pytanie bo przyszedł mi dziś kierunkowskaz oryginalny polift taki jaki jak miałem, jak go się montuje, bo ten stary co mialem niestety od uderzenia sarny wyłamał się mu zaczep tak ze kierunek wisiał mi na kablach przykleilem go na chwilę, ale jak blacharz będzie robił błotnik mówił ze mi to założy, myślałem sam go załozyć ale niewiem dokładnie jak gdzie sie mocuje ten zaczep czy to się przykręca czy coś ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1