BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 18:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Silnik M54B22 bierze olej
PostNapisane: 15 października 2015, 18:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
Możesz też wlać dobre 5W30 np Shella lub 5W40 np Millers Trident, którego przetestowałem w byłym m54b30. Tak czy siak zmienił bym też kompletną odmę ze wszystkimi rurkami. Zwiększone zużycie oleju będzie też widać po wyjęciu świecy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 25 października 2015, 17:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330ci
Kod silnika: m54b30 manual 5b
Garaż: Jest http://tufotki.pl/CeDVO#p8265562
Jedyne fotki jak narazie z ogłoszenia
Mnóstwo tematów było już o M54 ale skoro odświeżony to też wrzucę jakieś swoje doświadczenia.
Tak jak mówią poprzednicy można wymienić odmę (od razu ze wszystkimi wężykami !!). Sprawdzić czy nie ma żądnych wycieków bo np u mnie była nieszczelna uszczelka misy i podstawy filtra oleju co powodowało duży ubytek.Nie wiem ile jest prawdy w tym że Castrol szybciej ubywa niż inne oleje w tym silniku ale sam to dopiero sprawdzę (leje 5w30).Ogółem kiedyś słyszałem że M54 (w moim przypadku 3.0 w aucie przed liftem) jest luźno spasowane co powoduje że potrzebuje większego smarowania. Jeśli są tutaj jakieś bzdury proszę o poprawę :D Pozdrawiam :)

PostNapisane: 25 października 2015, 21:17 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M54B22
To nie bzdury, M54 są znane z tego że biorą olej, nie wszystkie ale często słyszy się o tej przypadłości.
Wadliwe uszczelniacze zaworowe.
Miałem M54 i też troszke podbierał, olej też ma znaczenie. Najmniej ubywało Liqui Moly 5W40, najwiecej Totala 5W40.

PostNapisane: 27 października 2015, 21:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 335d M-Pakiet
Kod silnika: M57N2
d_octor napisał(a):
Wadliwe uszczelniacze zaworowe.

To nie uszczelniacze tylko zapieczone pierścienie olejowe. To jest przyczyna zżerania oleju w M54.

PostNapisane: 27 października 2015, 22:11 
Zacna persona forum

Michas469 napisał(a):
(leje 5w30)

5W30 to słaby pomysł jeśli chodzi o olej do m54b30. Lepszy 5W40 bądz 5W50.

PostNapisane: 7 listopada 2015, 16:57 
Pierwsze kroki

damianRC napisał(a):
Michas469 napisał(a):
(leje 5w30)

5W30 to słaby pomysł jeśli chodzi o olej do m54b30. Lepszy 5W40 bądz 5W50.

Mam ten samochód od 4 miesięcy mniej więcej,wiem że taki był właśnie lany olej wcześniej. Mógłbyś mi jakoś uzasadnić dlaczego to zły wybór? Pozdrawiam :)

PostNapisane: 7 listopada 2015, 18:38 
Michas469 napisał(a):
Mógłbyś mi jakoś uzasadnić dlaczego to zły wybór? Pozdrawiam :)

bo go będzie szybciej i więcej znikać :)

PostNapisane: 8 listopada 2015, 01:59 
Pierwsze kroki

Michu napisał(a):
Michas469 napisał(a):

Rozumiem i dziękuję za odpowiedź ale orientacyjnie +/- to są jakoś bardzo odczuwalne ilości ? Bo jeśli nie to przy takim zostanę skoro cały czas jeździ na takim a wszyscy wiemy że właśnie m54 to pochłaniacz oleju :D

PostNapisane: 8 listopada 2015, 11:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
Maniek3019 napisał(a):
MichcioManiak napisał(a):
a gość wie ile wchodzi oleju do silników bmw? bo spotkałem się z takim jednym "wymieniaczem" który wpierał mi że 5 litrów oleju starczy na wymianę ...

tak wiem 6.5 litra mechanik tez wiedział :D

Jakie 6.5 litra . 7 litrów się leje wlej sobie 6.5 litra odpal auto i wyciąg bagnet :hyhy: Ten dzbanek z filtrem oleju pobiera dobre poł litra oleju na starcie, ja zawsze w R6 zalewałem 7 litrów oleju i stan ba bagnecie był full, tak samo mam teraz E46 N42 2.0 teoretycznie wchodzi 4.5 litra oleju, przy wymianie mechanik wlał mi 4 litrową bańkę i powiedzial że jest ok na bagnecie po czym przyjechałęm do domu i nie było musiałem dolać te 0.5 litra, więc to co producent podaje to bzdura, niewiem nikt chyba pod uwagę nie bierze dzbanka z filtrem oleju w któym stale olej się filtruje i stale jest pobierane z silnika 0.5 litra oleju.

PostNapisane: 8 listopada 2015, 19:52 
Zacna persona forum

Michas469 napisał(a):
Michu napisał(a):
Michas469 napisał(a):

Rozumiem i dziękuję za odpowiedź ale orientacyjnie +/- to są jakoś bardzo odczuwalne ilości ? Bo jeśli nie to przy takim zostanę skoro cały czas jeździ na takim a wszyscy wiemy że właśnie m54 to pochłaniacz oleju :D

To zależy od kondycji jednostki i częściowo roku produkcji, gdyż w poliftowych motorach z 6b zuzycie było znikome. Tak czy siak dla markowych olei 5W40 lub 5W50 zużycie będzie najmniejsze. W moim poprzednim e46 330i 2005r 6b obyło się bez dolewek między wymianami, ewentualnie granice max 1l na 10tys.km.

Tytuł: Re: [E46] Silnik M54B20 bierze olej Pomocy !
PostNapisane: 7 listopada 2016, 11:13 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M54B22
Juras napisał(a):
Odma, separator oleju, zawór odpowietrzenia skrzyni korbowej - różne nazwy tego samego elementu - wymieniałeś kiedykolwiek, poprzedni właściciel wymieniał? Nr. 1 ze zdjęcia:
Obrazek

U mnie podobnie gubi olej w E39 520i (M54B22). Potrafi nawet 0,5L na 1000KM przy ostrzejszej jeździe (sporo ostatnio po autostradach jeżdżę). Olej Motul Synergie 6100+ 10W40, niedawno zalany.
Czy wystarczy zakup zaworu regulacji ciśnienia (tego poniżej)?

http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=11_2194

Description / part number
PRESSURE REGULATING VALVE / 11617501566

Jeżeli coś jeszcze, to możecie podać również numery części, które są podstawą takiej naprawy? Samochód mam od sierpnia i nie za bardzo wiem czy poprzedni właściciel cokolwiek robił w tym kierunku - sądząc po ubytkach, zakładam, że nie.

*EDIT* dodatkowo, jeżeli faktycznie byłby to ten zawór wraz z przewodami, to musiałbym mieć zachlapany od spodu silnik, nieprawdaż?

dzięki! :ok:

PostNapisane: 12 listopada 2016, 21:37 
Częsty bywalec

M54 ma wadliwe pierscienie olejowe, a nie zadne uszczelniacze.Odma swoja droga. Kiedys koles jeden mowil, ze w jego M54 co 2 tys.km zapalala sie kontrolka oleju zolta.Po wymianie odmy twierdzi, ze cos dolewa ale juzn ie ma takiego znacznego problemu z zapalajaca sie kontrolka...ile w tym prawdy? nie wiem, ale mam sam M54 i tez dolewam i jakos sie przyzwyczailem. Przed zakupem mojej jezdzilem inna E39 z M54 z oryginalnym przebiegiem 150 tys.km.Pełen serwis itd.tyle ze automat i co? Sprzedajacy sam mi oznajmił, ze trzeba dolewac olej bo sie zapala kontrolka oleju! Wiec M54 tak ma bo jak wspomnialem wczesnie ma wadliwe pierscienie olejowe. Zeby uniknac chlania oleju w tym silniku najlepiej trza byloby dac do dorobienie pierscienie na wymiar aktualnej srednicy bloku. Identyczny przypadek maja silniki z grupy VW z silnikiem TSI. Czytalem, ze gosciu borykal sie po zakupie auta z salonu i chlalo mu olej.Wymienili mu po czasie silnik i nic nie pomoglo.Znalazl gdziesw Polsce firme ktora zajmuje sie dorabianiem pierscieni na wymiar i??? PO klopocie..Napisal, ze po remoncie nie ma ubytkow. Koszt jak pisal okolo 6-7 tysi.
Pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1