BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 21:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Buczenie pompy wspomagania oraz blokowanie kierownicy
PostNapisane: 8 listopada 2015, 15:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
Witam. Tak jak w temacie. Mam problem z pompa wspomagania (chyba), podczas jazdy skrecając buczy, przy mocniejszym dohamowaniu w na skrzyżowaniach również buczy, płyn sprawdzałem jest ok, nie pieni się ani nic.
Drugi problem to taki że sporadycznie blokuje mi kierownicę, tzn skręcę kołami do oporu obojętnie w która stronę to potem nie chca wracać trzeba mocniej szarpnąc kierownicą i wtedy czuć jakby się gdzieś zblokowało, mam nadzieję że nie przekładnia jest uszkodzona na slimaku i listwie... :)

to buczenie postaram się nagrać
Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Buczenie pompy wspomagania oraz blokowanie kierownicy
PostNapisane: 9 listopada 2015, 01:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330ci
Kod silnika: m54b30 manual 5b
Garaż: Jest http://tufotki.pl/CeDVO#p8265562
Jedyne fotki jak narazie z ogłoszenia
Hmm może to nie pomoże w niczym ale z tego co wiem to pompe można zajechać kiedy skręca się kierownice do samego końca,wtedy pompa może z czasem zacząć wyć. Dla pewności przepłukaj ze starego oleju cały układ i wlej nowy (mi na całą operacje wyszło około 2-3l tego oleju do wspomagania). W moim przypadku kiedy kupiłem samochód olej od wspomagania był jak błoto.

A co do blokowania to hmm może na jakimś wężu od wspomagania coś jest nie tak i nie ma odpowiedniego ciśnienia w układzie? Ale to tylko taka sugestia więc proszę o poprawę jak jakieś bzdury :)

PostNapisane: 9 listopada 2015, 08:22 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=139839
Jeśli chodzi o buczenie to najprawdopodobniej będzie padnięta pompa, choć możesz też rzucić okiem na pasek, u mnie po wymianie na nowy, buczenie się zmniejszyło, aczkolwiek dopiero wymiana pompy rozwiązała sprawę, tylko, że u mnie przy M54 ;)

A jeśli chodzi o blokowanie kierownicy, może to być tak jak mówisz przekładnia, ale nie musi. Ja miałem problem z wyczuwalnymi przeskokami podczas kręcenia, powodem okazał się krzyżak kolumny kierowniczej, miał duży luz i w niektórych pozycjach podczas kręcenia się lekko blokował ;)

PostNapisane: 9 listopada 2015, 15:52 
Pierwsze kroki

Hmm. Pasek wymieniałem na nowy wraz z kołem pasowym jakieś 5msc temu ;) zrobiłem przez te 5msc około 20tyś na tym pasku. Co do blokowania , koleżka ma liftówke i mówił że też miał takie blokowania i winna była poduszka silnika ;O niby zerwana i blokowała. U mnie widać troche poduszki bo trzesie buda przy gaszeniu :)
Buczenie jest nawet w czasie jazdy oraz mocniejszego dohamowania. Nie kręcę kierownicą do oporu. Z tego co widziałem mam mokre węże od pompy, teraz czy ona nie przepuszcza, choc się nie pieni oraz nie mam ubytku :O
Wymienie pompę i zobaczymy ;) i tak w auto z 98 mam 20tys na włożenie bo kupiłem ja w stanie tragicznym ;D jedynie silnik jest ok :P
Przechodziłem obok i nie mogłem na nią patrzeć, błotniki dziurawe z rdzy z przodu zderzak nie spasowany opadnięty nie wiem dlaczego (bita nie była miernik pokazuje od 90 do 110, na całości auta). więc czas na pimp my ride ;D

PostNapisane: 9 listopada 2015, 19:09 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: włsny
co do buczenia polecam osobiście płukanke srodek flush engin lałem buczenie ustało po zalaniu oleju dekstron III kolor czerwony 1,1 l a do sporadycznego blokowanja kierownicy obstawjam blokade kierownicy kluczyk Ci się wyrobił

PostNapisane: 14 listopada 2015, 19:45 
Pierwsze kroki

gabi15 napisał(a):
a do sporadycznego blokowanja kierownicy obstawjam blokade kierownicy kluczyk Ci się wyrobił
nie zgodze się z Toba. Bo to nie jest blokada na kierownicy :) tylko centralnie czuć opór na kołach. Kierownicę w prawo mogę skręcić mocniej ale w lewo cofnąc czasem nie.

Wkurzyłem się nie chciało mi sie szukać dokładnie przyczyny czy to pompa czy przekładnia... Wymieniłem więc kierownice (nie podobała mi się wytarta w jednym miejscu) + kolumnę kierowniczą + przekłądnie + drążki + końcówki + pompa ;)

w ogole chyba stwierdzicie że jestem idiota ale w auto z 98r zrobiłem troszkę:
-lakier nowe zderzaki z nadkolami , sprzeglo dwumas , tylny most plus tuleje przod cale zawieszenie , mate pasazera , wentylator chlodnicy termostaty oba, wypakowalem silnik i uszczelnilem od miski olejowej po uszczelke zaworow ;)

za resztę zastanawiam sie nad skorami. ale koniecznie szare (kolory deski) wiec jak ktos ma to pw ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1