BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 14 czerwca 2025, 17:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] ECU z e39?
PostNapisane: 10 listopada 2015, 08:38 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54b22
Witam.
Szukam informacji na temat ECU i nic konkretnego nie udało mi sie znaleźć

Otóż muszę wymienić ECU w swojej e46 (razem z EWS i pestką)

Ciężko jest znaleźć 100% taki sam jak mój i to z manuala
Znalazłem ECU z e39. Na foto zaznaczyłem numert które się nie zgadzają z moim
Obrazek

Oraz z e46 i również zaznaczyłem to co sie nie zgadza.
Obrazek

Gdzieś na forum wyczytałem że mogę włożyć ECU z silnika o innej pojemności i będzie diałać, grunt oby to był MS43 do silnika M54.

Ktoś doświadczony napisze jak to jest?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [46] ECU z e39?
PostNapisane: 10 listopada 2015, 13:00 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Sterownik silnika jest taki sam.
Nawet automat to nie jest problem.
EWS da się przekodować, soft w sterowniku zmienić na właściwy do Twojego samochodu.

Poza tym, dobry fachowiec jest wstanie dopasować Ci inny sterownik silnika pod Twój EWS.
Później tylko przeflashować sterownik na właściwy soft(np. WinKFP) i będzie działać

PostNapisane: 10 listopada 2015, 13:25 
Forumowicz

Chodzi o to że budżet został wyczerpany i muszę jak najtaniej. A wymiana wyjdzie najtaniej i pewniej.
Kto taniej to zrobi to na wysyłkę a dobra sprawę mogę zapłacić i dalej nie będzie działać.
A pali mi się zadek bo auto już potrzebne

cursor, Czyli ten z e39 jest taki sam jak mój pomimo że różni się tymi numerami które zaznaczyłem?

PostNapisane: 10 listopada 2015, 16:49 
Specjalista

Na naklejce z numerem VIN masz numer softu w sterowniku silnika.

Jeśli masz manual, a zestaw ten pochodzi z automatu.
To po pierwsze musisz przekodować EWS na manual bo inaczej nie odpalisz(EWS będzie oczekiwać na informację o P lub N)
Po drugie. Musisz zmienić soft w sterowniku silnika na taki z manuala, bo soft z automatu zatrzyma się pod koniec obrotomierza i będzie oczekiwać zmiany biegu przez skrzynię
To wszystko da się ogarnąć zwykłym kabelkiem OBD(do Inpy) oraz programami NCSExpert i WinKFP

PostNapisane: 10 listopada 2015, 17:28 
Forumowicz

Chciał bym to zrobic sam ale po jakimś czasie siedzenia w internecie, szukaniu informacji puchnie łeb i człowiek ma dosyć :) Jednak wolę pobrudzić sobie ręce przy samochodzie ;)

Troche info znalazłem co i jak z tym kodowaniem, jednak dużo brakuje by samemu to zrobić.
Śledziłem masę filmów, nie udało mi sie znaleźć filmu na którym ktos robi to co mi potrzeba.
Mam kabelek OBD, mam Inpę oraz WinFKP oraz NCSExpert jednak jedyne czego uzywałem to Inpa do prostej siagnostyki czy testów.
Na forach jest troche ludzi ogarnietych w temacie jednak taki ktoś nie ma chęci lub czasu na wyjaśnianie komus krok po kroku.
Woli zaproponować by wysłać to do niego i zrobi to za jakąś kwotę ;)
To nie jedyne forum gdzie szukam informacji, i wszędzie dostaje PW a to 200 złl a to 150 zł a to 250 zł ;)

I żeby obyło sie bez żadnych problemów wolę kupić zestaw taki jaki potrzebuę.

Kolego cursor, te 2 komplety które udało mi sie znaleźć są od manuala, i właśnie taki mi trzeba ;)

PostNapisane: 10 listopada 2015, 22:24 
Specjalista

Jakbyś dodał skąd jesteś to byłoby łatwiej ;)

Raw napisał(a):
Woli zaproponować by wysłać to do niego i zrobi to za jakąś kwotę
To też z czegoś wynika.
Niewiele informacji jest łopatologicznie podanych w internecie. Do wielu rzeczy trzeba dojść samemu, bo fachowcy, którzy wiedzą też dochodzili sami do tego i niechętnie dzielą się wiedzą. Zwłaszcza publicznie.
Wynika to też z podejścia niektórych osób na forach, którzy bardzo chętnie korzystają z takich informacji i sami na nich zarabiają, nie dając nic w zamian.

Inna sprawa, że lepiej dać wędkę, żeby ktoś sobie rybę sam złowił, niż dać złowioną rybę. Z takiej nauki wyniesiesz znacznie więcej.
Dlatego też naprowadzam gdzie szukać niektórych informacji, ale szkoda mi czasu na robienie manuali krok po kroku. Tym bardziej, że za chwilę znajdzie się ktoś kto będzie mieć program w innym języku(można mieć w niemieckim lub angielskim) i będzie mieć problem, bo sobie poradzić nie umie.
Nie odnoszę się teraz do nikogo, ale siedząc kilka lat na forach i pomagając w miarę możliwości widzi człowiek podejście niektórych osób.
Czasem po prostu odechciewa się, zwłaszcza jak trafi się na kogoś kto uważa, że po to jest forum, żeby on założył temat z pytaniem i dostał na to pytanie odpowiedź, przecież nie będzie sobie zaprzątał głowy szukaniem

Tytuł: Re: [e46] ECU z e39?
PostNapisane: 10 listopada 2015, 23:56 
Forumowicz

cursor, Jestem z Białegostoku

Wiem jak jest z tym pomaganiem bo sam pomagałem na forach o innej tematyce od wielu lat, czasy się zmieniły i każdy chce wszystko w jednym temacie ;) Ale tez trochę to rozumiem, bo internet jest już tak ogromny ze tematów jest 100000 podobnych do siebie i co raz ciężej jest coś znaleźć.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1