BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 14:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] 330d dziwne falowanie obrotów FILM
PostNapisane: 20 października 2015, 10:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330d 2002r sedan
Mam to samo!!! E46 330d 184km, rozwiązał ktoś problem???? To mnie naprawdę denerwuje.. Szczególnie że idą chłodniejsze dni a silnik pracuje po prostu zle, nie równo i tyle.. Nie podoba mnie się to... I tylko na tym nawiewie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 20 października 2015, 10:48 
Forumowicz

Moje BMW: F30 328i
Kod silnika: n20
u mnie lał jeden wtrysk, po wymianie wszystko jest w porządku, sprawdź to u siebie :)

PostNapisane: 20 października 2015, 18:28 
Pierwsze kroki

Ale bez nawiewu jest wszystko ok, hmmm myślę jednak zento nie to. A czy u Ciebie objawiało się to również tylko przy włączonym nawiewie, czy cały czas?

PostNapisane: 21 października 2015, 12:55 
Forumowicz

Moje BMW: F30 328i
Kod silnika: n20
u mnie cały czas... jeśli bez nawiewu nie, to mamy prawdopodobnie problem z jakimś tam modułem grzania wody czy jakoś tak, poszukaj postów kolegi Roger-Nysa, pisał wiele dobrych wątków w tym temacie i wiem, że również naprawia te moduły, skontaktuj się z nim :)

PostNapisane: 21 października 2015, 17:12 
Forumowicz

Moje BMW: Brak
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146096
pepper77 napisał(a):
modułem grzania wody

:suchy:
chyba podgrzewacz wody :D
moduł od grzania świec prędzej regeneruje ;)

PostNapisane: 21 października 2015, 18:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
Proponuje sprawdzić kostke na szynie, regulator ciśnienia na pompie.Podgrzewacz można odłączyć dla pewności.

PostNapisane: 7 listopada 2015, 13:10 
Pierwsze kroki

Bylem na wyjezdzie ale juz jestem z powrotem, a auto chodzi z grzaniem jak sieczkarnia...
Dobra tak wiec chciałbym zebrać informacje.:D co mam zrobić?

Zamontowac nowy podgrzewacz wody?

Kostka na szynie to co to? - nr6? http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=15

Panie ja na PKP pracuje ale jak boga kocham tam na szynach żadnych kostek to nima

Odłączyć podgrzewacz czego? I czego? I co wtedy?
Jak mam sprawdzić regulator ciśnienia na pompie?

mam wszystko kupić nowe? Kostkę, szynę, podgrzewacz, reg ciśnienia i jeszcze coś tam od świec?

Panie...

Sprzedam bmw.

A tak serio to wezcie mi to jakoś jaśniej opiszcie proszę was, bo sprawdzić to dla mnie- zobaczyć..-jest? -jest! I na tym moje sprawdzanie się konczy o ile sąsiad nie przyleci sprawdzać ze mną, oo wtedy to do samego dna butelki sprawdzamy a potem to już problemu jako tako nie ma, wiadomo rozwiązanie chwilowe ale przyznam ze dość skuteczne :P

PostNapisane: 7 listopada 2015, 14:59 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: włsny
włączenie wiateł drogowych powoduje u mnie spadek obrotów szukał bym w odbiorniku prądu tym co go włączasz

PostNapisane: 7 listopada 2015, 15:23 
Pierwsze kroki

Prąd nie ma z tym kurde nic wspulnego właśnie, bo już sprawdzalem, dzieje się tak tylko i wyłącznie przy włączonym nawiewie a sprawdzilem to tak że odpalilem wszystko co możliwe wycieraczki, podgrzewanie foteli, wszystkie światła, kierunki, radio na full wszystko co możliwe, oprócz tego nawiewu, auto pracowało na niższych troszkę obrotach ale rowniutko, potem wlaczam aby ten nawiew i juz.... Falowanie co 20 sekund około do góry i do dołu, upierdliwe strasznie ;pp

PostNapisane: 7 listopada 2015, 17:04 
Zacna persona forum

MadMaxxx napisał(a):
mam wszystko kupić nowe? Kostkę, szynę, podgrzewacz, reg ciśnienia i jeszcze coś tam od świec?
Na razie tylko sprawdzać,chociaż na kolei teraz buduja ,pendolina kupują,tory zmieniają...a z młotkiem nie chodzisz ;) kostka to element 24,a reg.ciś 20http://pl.bmwfans.info/parts-catalog/E46-Sedan/Europe/330d-M57/browse/fuel_preparation_system/fuel_inject_syst_diesel_high_press_pump/,od podgrzewacza odłącz wtyczkę.

PostNapisane: 10 listopada 2015, 19:56 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320td
Kod silnika: m47n
wyłącz podgrzewacz wody na szybko i sprawdź rozruch bez niego

PostNapisane: 12 stycznia 2016, 10:26 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Witam DamianAerox0219
Piszę w sprawie falowania i spadków obrotów w okolice 600obr/min po wysprzęgleniu biegu oraz falowania obrotów na zimnym silniku w 330d. Z tego co wyczytałem poradziłeś sobie z tym problemem, możesz mi napisać w czym tkwił problem w twoim przypadku, bo ręce mi już opadają.

PostNapisane: 12 stycznia 2016, 20:56 
Forumowicz

Moje BMW: e60
panowie... z drugiej strony trzeba spojrzeć też na to że po całej nocy przy -3 stopniach samochód z rana ciężko odpali... w moim też falują obroty... ale jak dam mu chociaż 5 min żeby sam olej w silniku troche sie nagrzał obroty przestają falować.... u mnie samochód ostatnio potrafi stać nawet 4 dni w takiej temp nieodpalany ale jak odpale przez całe 5 min leci para z tłumika bo pracują świece by podgrzać troche silnik... i tak samo falują mi obroty jak koledze... ale tylko przez 5 min. zresztą poczytajcie troche na ten temat bo było to na forum i ROGER to już opisywał dlaczego w BMW mogą falować obroty.

PostNapisane: 13 stycznia 2016, 11:31 
Poszukaj zanim zapytasz

Niestety to nie jest rozwiązanie mojego problemu, wiem że za falowanie odpowiada podgrzewacz (po odłączeniu obroty nie falują), największym i najbardziej denerwującym problemem u mnie jest spadek obrotów poniżej 700 obr/min nawet do 600obr/min po wysprzęgleniu biegu dojeżdżając do świateł. Spadki obrotów poniżej biegu jałowego odczuwalne są także przy odłączonym podgrzewaczu i nie do końca znikają przy rozgrzanym silniku do temperatury roboczej ,przy każdym dojechaniu do świateł obroty spadają do 720/700 obr min. Dodatkowo przy skręcaniu kierownica na postoju obroty dodatkowo spadają do poziomu opisanego powyżej (opony 225/45 r17), kolega ma ten sam model ten sam silnik i ten sam rozmiar opon i u niego problem ten nie występuje, więc uważam, że to nie jest normalne i w czymś innym tkwi problem. Sterownik świec wymieniony niedawno na nowy po odpaleniu auta (nieważne czy -16 czy +3) brak jakichkolwiek falowań obrotów albo pusczania dymka, silnik chodzi równo na podwyższonych obrotach aż do momentu rozłączenia świec wtedy zaczynają się powyższe anomalie :mur:.Błędów w komputerze brak. Wiem że kolega zakładający ten temat rozwiązał ten problem tylko nie opisał jak.

PostNapisane: 13 stycznia 2016, 16:53 
Forumowicz

Moje BMW: e60
świece podgrzewają tylko do jakiegoś stopnia... a sprawdzałeś napięcie auta??

PostNapisane: 14 stycznia 2016, 23:24 
Poszukaj zanim zapytasz

Tak napięcie jest ok 14.3V, przy obciążeniu spada do 14,15V -14,20V na zimnym silniku minusowe temperatury.

PostNapisane: 16 stycznia 2016, 07:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
falowac zima na zimnym moze ale tylko 330d. 320d nie ma prawa i nigdy sie z tym nie spotkalem. 330d owszem faluja... 320d nie moze falowac nawet jak mu odlaczasz swiece nie faluje odlaczasz podgrzewacz takze nie. on ma ponad 800obr. 330d jak zapalaja w duzy mroz to chmure puszcza i obroty w pierwszej chwili latają i kopci strasznie 6 garow jak ma zlapac jest roznica...

lub

PostNapisane: 16 stycznia 2016, 20:05 
Zacna persona forum

Falować może każde ,również mieć problemy z zapalaniem ,więc nie jest to zasadą.Silniki powyżej 4 cylindrow w zimie wszystkie mają problemy? :rotfl: Oczywiście że nie ;)

PostNapisane: 16 stycznia 2016, 21:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
ja mowie o sprawnym ze ciezej lapie i przyfalowuje powyzej -20 nawet 204konne 330d to co pokazales to sa auta z usterkami na pewno nie sa to swiece zarowe bo 150 konne wersje pala bez swiec w takie mrozy od strzala. jezdzilem i tym i tym i 330d i 530d. widzisz ze sie pali zolta lampka a drugi nie chce zalapac nawet w -14,5 to co Ty pokazujesz... pokaz w -25 -30 ale z dobrego diesla. i postaw obok 330d 204 konne ktore dyma nie pusci i zalapie odrazu. nie mowie juz 184 konne bo bedzie mialo duzo ciezej. ma inne swiece i inna pompe. ciezej lapie nawet w e60 w -30 jak jest na 2 generacji. 6 garow tak odrazu nie odpalisz :) chodzi mi o to:

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 14:51 
Zacna persona forum

pawelos666 napisał(a):
ja mowie o sprawnym ze ciezej lapie i przyfalowuje powyzej -20 nawet 204konne 330d to co pokazales to sa auta z usterkami na pewno nie sa to swiece zarowe bo 150 konne wersje pala bez swiec w takie mrozy od strzala
Ciężej pali większość gdy jest mrozniej,jeszcze gorzej mają nie do końca sprawne ;) wersje 150 palą bez świec :rotfl: :rotfl: :rotfl: ,to kiedy one się załączają?przy-20,może w ogóle nie potrzebują? :rotfl: bajki... :rotfl: wersje 136,143,150,163,184,193,204 czy późniejsze palą dobrze gdy wszystko jest sprawne,oczywiście np.podgrzewanie świec też :rotfl: ,coś z ciekawostek i,oraz

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1