BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 czerwca 2025, 06:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [F25] BMW X3 30d - duży przebieg
PostNapisane: 10 listopada 2015, 21:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: e61
Kod silnika: M57X
Garaż: były dwie e46 328Ci i 330d a teraz jest e61 535d http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141217
no żeś dowalił mi z tymi podłużnicami aż mi wstyd :). Tylko że są proste i auto ma idealnie zbieżność ustawioną. poczytaj do końca a nie pierdoły piszesz.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 listopada 2015, 21:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 xDA
Kod silnika: M57N
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=150371
Mój kolega jeżdzi 300 KM volvo R po wymianie środkowego słupka bo był gruby banan. Też ma zbieżność idealną :rotfl: Drugi kolega wymieniał dach bo pewnie fikneła przez rów i nawet poduszka nie strzelila. Wymienił dach, zbieżność ma dobrą i na głowe mu o dziwo nie leje :cwaniak:

viewtopic.php?f=6&t=150371

PostNapisane: 10 listopada 2015, 22:19 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
cinek_328 napisał(a):
Pewnie Twoje e46 jeszcze do 200 tys nie dobiło?!

Moje się do 160tyś zbliża. Tylko nie porównuj aut konstrukcyjnie z lat 90 do tego co jest produkowane teraz. Nikt tych nowych aut nie projektuje na więcej niż 200tys km. Jasne że się nie rozpadną nagle, tylko po prostu będa wymagać bardzo intensywnego i drogiego serwisu (bo połowa podzespołów jest z gównolitu i producent nawet nie przewiduje napraw a jedynie wymiany). Co kto lubi.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 10 listopada 2015, 22:21 
Zacna persona forum

Garaż: były dwie e46 328Ci i 330d a teraz jest e61 535d http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141217
Ja nie wymieniłem ani dachu, ani słupka, ani przedniej ćwiartki więc trochę uciekasz od tematu.

PostNapisane: 10 listopada 2015, 23:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: Tesla S; Leon Cupra
bosniak, ale ty pierdolisz farmazony :szok:

PostNapisane: 10 listopada 2015, 23:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 xDA
Kod silnika: M57N
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=150371
Ale mądrość :szok:

viewtopic.php?f=6&t=150371

PostNapisane: 11 listopada 2015, 00:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E12 520A
Kod silnika: m20b20
Garaż: E12
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=67421&start=400
e46 328ci Santorini Blue
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6& ... &start=200
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
kinko napisał(a):
bosniak, ale ty pierdolisz farmazony :szok:

nie pierydoli farmazonów. Po prostu myśli rozsądnie. Zobrazuję Ci to w ten sposób : mój dobry kolega kupił nowe f11 520d, przejechał nim w 4 lata nieco ponad 230 tyś km. Pod koniec drugiego roku użytkowania, po około 140 tyś km wymieniono skrzynię biegów (sprawa oparła się o adwokata). Obecnie kumpel sprzedał już to auto i wziął kolejne nowe bo twierdzi ,że "nie jest idiotą i w starego parcha nie będzie pchał kasy". Auto przed sprzedażą zaczęło powoli się sypać i poza skrzynią poleciały łożyska, amortyzatory, przetarł się jakiś przewód i przestała działać klapa tylna - nie pamiętam co jeszcze ale było tych bzdurek jeszcze kilka a w najbliższym czasie do zrobienia zawieszenie i tarcze hamulcowe.

Moja konkluzja jest taka ,że auto które w rok przejeżdża 50-60 tyś km zużywa się znacznie bardziej niż takie samo które ten dystans pokonuje w powiedzmy 3 lata. Osobiście w życiu nie kupiłbym młodego samochodu z tak dużym przebiegiem.

PostNapisane: 11 listopada 2015, 10:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
///david napisał(a):
[...]

Moja konkluzja jest taka ,że auto które w rok przejeżdża 50-60 tyś km zużywa się znacznie bardziej niż takie samo które ten dystans pokonuje w powiedzmy 3 lata.

Ja bym to ujął tak, różnica będzie tylko w czasie naprawy w pierwszym przypadku bedzie po roku a drugi po trzech :)

a czytałeś takie coś http://www.antwerpiapolska.be/jak_dobrz ... mochod.pdf

z tego co piszesz jesteś napalony na x3 ale może w tej kasie a nie jest to mało a możesz mieć NOWY i tu się pojawia ALE innej marki :)

PostNapisane: 11 listopada 2015, 11:08 
Zacna persona forum

większość samochodów na on w Niemczech robi takie przebiegi, od razu mówię że nie wszystkie, a że tu są sprzedawane z przebiegiem ok 50tys km nowsze starsze 200 i jadą dalej. Ostatnio znajomy kupił e60 525d 07 rok z przebiegiem 160tys parę :) w środku igła nic nie wytarte. Z zewnątrz trochę czarny lakier zajechany tzn po polerce był idealny. Motor bez problemu chodził. Do wymiany rolki i pasek, elektryczna pompa wody, skrzynia chodziła z małymi problemami teraz już nie pamiętam co ją bolało. Bez błędów. Ale wyszło że auto miało przejechane 420tys km i serwis do końca.

PostNapisane: 11 listopada 2015, 11:28 
Forumowicz

Moje BMW: G20
Kod silnika: B48
Serio myślisz że można w 3 letnim BMW skręcić przebieg o 150 tyś i nikt się nie dowie, czy sobie żartujesz ?

PostNapisane: 11 listopada 2015, 12:00 
Zacna persona forum

Nawet kiedyś na tvn turbo był program jak dwie szt chyba x5 auta trzy letnie z przebiegu ponad sto były robione na poniżej sto. Ulice dalej mam gościa co się zajmuje korektą licznika i byś się zdziwił co tam przyjeżdża. Nawet czesciej te nowsze niż starsze.

PostNapisane: 11 listopada 2015, 12:01 
Forumowicz

Moje BMW: G20
Kod silnika: B48
A no tak. Czyli kupując auto za prawie 200 tys nie sprawdzasz go w bazie BMW tylko opierasz sie na wskazaniach licznika ?

PostNapisane: 11 listopada 2015, 12:20 
Zacna persona forum

Ja sprawdzę, Ty sprawdzisz, trzeci sprawdzi a czwarty nie. Chodź słyszałem że przykładowo auto ma 130 000 na ostanim serwisie było przy 90 000, robią licznik na 95 000 jadą na serwis bmw wymieniają klocki i już historia jest ładniejsza. Wiesz mi nie każdy to sprawdzi jak nawet w Porsche Panamera robią liczniki.

Ostatnio edytowano 11 listopada 2015, 12:32 przez cinek_328, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 11 listopada 2015, 12:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
cinek_328 napisał(a):
przykładowo auto ma 130 000 na ostanim serwisie było przy 90 000, robią licznik na 95 000 jadą na serwis bmw wymieniają klocki i już historia jest ładniejsza

jest, ale przebieg w historii tak nie będzie się zgadzał (raz więcej, raz mniej)

wracając do tematu - wolałbym auto na bieżąco serwisowane i z pewnym przebiegiem niż niewiadomą. Większość nowych aut ma sporo mniejszych i większych mankamentów. Skoro ktoś zrobił autem w 3 lata ok. 160tkm to znakiem tego większość usterek była usuwana na bieżąco.

Obrazek

PostNapisane: 11 listopada 2015, 12:36 
Zacna persona forum

rorafalki napisał(a):
cinek_328 napisał(a):
przykładowo auto ma 130 000 na ostanim serwisie było przy 90 000, robią licznik na 95 000 jadą na serwis bmw wymieniają klocki i już historia jest ładniejsza

jest, ale przebieg w historii tak nie będzie się zgadzał (raz więcej, raz mniej)

wracając do tematu - wolałbym auto na bieżąco serwisowane i z pewnym przebiegiem niż niewiadomą. Większość nowych aut ma sporo mniejszych i większych mankamentów. Skoro ktoś zrobił autem w 3 lata ok. 160tkm to znakiem tego większość usterek była usuwana na bieżąco.

I tu się z Tobą zgadzam w stu procentach :) historia trochę nie jasna bo wychodzi że w jakimś okresie zrobił mniej km. Ostatnio kolega chciał kupić serię 1. Można powiedzieć że piękna i idealna tylko z historii wychodziło że przez ostanie 3 lata zrobił 9 000 km

PostNapisane: 11 listopada 2015, 12:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E12 520A
Kod silnika: m20b20
Garaż: E12
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=67421&start=400
e46 328ci Santorini Blue
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6& ... &start=200
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
rorafalki, sęk w tym ,że przez te 3 lata jest najmniej usterek - wszystko zaczyna wychodzić po kolejnych 3 latach
;)

PostNapisane: 11 listopada 2015, 12:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
///david napisał(a):
rorafalki, sęk w tym ,że przez te 3 lata jest najmniej usterek - wszystko zaczyna wychodzić po kolejnych 3 latach
;)

to też fakt, ale z drugiej strony ktoś tymi nowszymi autami jeździ, nie tylko do 200tkm ;)

poza tym jednym z podstawowych "problemów" nowszych aut (w sumie już od kilkunastu lat) są niesamowicie długie interwały między przeglądami (wymiana oleju), to w głównej mierze "zabija" trwałość silników

elektronika to inna para kaloszy :P

Obrazek

PostNapisane: 11 listopada 2015, 14:42 
Zacna persona forum

czasami tak sobie myślę że gdybym kupił nówkę sztukę i dbał jak o moje 10 letnie 535d to nówka starczyłaby mi na spokojnie 20-30 lat :) w 2008 roku ojcu udało się wyrwać e39 530d 01rok z org przebiegiem 136 000 tak sobie myślę że jeździłbym nią dziś w stanie idealnym lecz on tym trzaskał dużo km wymieniał olej co 40 000km filtry tak samo. Dojechała do 230 000 bez problemu, później poszło turbo, jakieś wahacze i teleskopy przód, dotrwała do 260 000. Następnie poszła do komisu gdzie ją trochę uszykowali zrobili licznik na 198 000 i poszła dalej. Nie tak dawno spotkałem ją w Poznaniu, łatwo poznać po wgniecionym progu od lewarka :)

PostNapisane: 11 listopada 2015, 19:29 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 120d
Przejrzałem najnowsze oferty i w chwili obecnej, ani w Polsce, ani w Niemczech, nie ma X3 F25 30d z przebiegiem mniejszym niż 90-100 tyś. za cenę niższą niż około 200 tyś zł. W Polsce w ogóle nie ma nawet jednej sztuki z dachem panoramicznym (obojętne jaki przebieg).

Tylko niecałe 10 % wszystkich X3 posiada 3-litrowy silnik. Z tego niecałe 20 % posiada dach panoramiczny.
To znaczy, że tylko niecałe 2 % wszystkich X3 miałoby konfigurację, jaką bym chciał. Do tego dochodzi jeszcze kolor (chcę tylko biały lub czarny), to w efekcie końcowym pewnie niecałe 1 % by mnie usatysfakcjonowało.

Teraz analizując dalej, jak w ciągu 5 lat przejadę 200 tyś km, to nawet jakbym kupił samochód z przebiegiem 100 tyś, musiałbym na pewno coś przy nim zrobić.
Jak w tym aucie coś mi wyjdzie za rok (lub wcześniej albo później), to jak to naprawię, to prawdopodobnie będę miał spokój do końca użytkowania.

Auto szukam od dwóch lat, od pół roku bardzo intensywnie (dwa razy dziennie, 7 dni w tygodniu) i jak dotąd nie trafił mi się podobny egzemplarz, a wszystkie, które do tej pory widziałem, były tylko jakimś kompromisem i przeważnie nie miały mniej przejechane.

Zatem myślę, że znam odpowiedź na moje pytanie.

W sobotę przyjeżdża sąsiad, pojadę z nim jeszcze do BMW, żeby obejrzeć historię i wieczorem podpiszę umowę kupna.

Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji. Parę Waszych wpisów pomogło mi dojść do ww. wniosku.

PostNapisane: 11 listopada 2015, 20:00 
Bardzo mądra decyzja.

X3 F25 z silnikiem 3,0d to rzadki temat, gdzie większość egzemplarzy posiada pod maską dwulitrowego diesla.

artistman napisał(a):

Co sądzicie o takim przebiegu?
Gwarancja się właśnie skończyła.
Jakie naprawy mogą być przede mną?

Czy mógłby mi ktoś opisać, co jaki czas wymienia się podzespoły w tym samochodzie (rozrząd, hamulce, turbo, zawieszenie, itd.).

Byłbym bardzo wdzięczny za każdą pomoc.

1) Uczciwy przebieg, większość aut kupiony za ponad 300tys zł służy do robienia bardzo długich tras przez bogatych ludzi, którzy nie oszczędzają na serwisie. Samochód ma ich szybko i bezpiecznie przewieźć w ramach prowadzonej działalności gospodarczej, więc auto musi być pewne. Takie samochody zawsze są skrupulatnie serwisowane - na bieżąco.

Osobiście wolę samochód z przebiegiem 160tys, który użytkowany był na autostradach, niż ten sam model auta z przebiegiem 2x niższym, ale użytkowanym w mieście.

2) BMW nie przewiduje możliwości przedłużenia gwarancji?

3) Kto to wie ;)

4) Przejrzyj sobie ceny części w katalogu bądź na allegro i będziesz miał jakiś punkt widzenia.

Jak widać zdania odnośnie przebiegu są podzielone

Kerciok napisał(a):
Ten przebieg to norma dla auta tej klasy.

Tomek napisał(a):
To nie jest norma tylko bardzo duży przebieg. Norma dla tego rocznika to jest 60-80tyś km. Auto trzeba sprawdzić jak każde inne, zobaczyć co tam jest tak naprawdę w historii serwisowej, itd. Plus że przebieg autostradowy to się może kupy trzyma ale jeśli myślisz zrobić nim drugie tyle kilometrów to ja bym sobie odpuścił bo prawdopodobieństwo remontu skrzyni i napędu xDrive to masz pewne.

Czyli mamy dwie normy ;)
Pewność remontu skrzyni oraz napędu xDrive jest.... nie pewne, no bo.. skąd ta pewność?
W razie ewentualnej awarii - koszt naprawy to malutki procent wartości auta.
Bardziej bym się "bał" kupić E46 330d w automacie z przebiegiem 200tys km, niż takie X3 z przebiegiem 300tys. Bo E46 330xd nie kupiłbym w ogóle...

artistman napisał(a):

Do tej pory jeździłem Audi. Kupiłem półroczny samochód i mam go już od 11 lat. Przebieg wynosi 163 tyś km.
A w ostatnim miesiącu zaczęło siadać sprzęgło (dwumas), turbina i zawieszenie. Wszystko w tym samym czasie.

Czyli robisz 15 000km w rok, za 10 lat to X3 będzie miał przebieg ok 300tys, czyli taki jak większość aut oferowanych na rynku (12stoletnie samochody). Owszem i za 10 lat trafi się perełka, która będzie miała realny przebieg 100 000km, ale taki samochód będzie zdecydowanie droższy, podobnie jak jest dzisiaj, o czym wspomniałeś w późniejszych postach.

Na pozostałe posty nie chce mi się odpowiadać, ludzie pozjadali rozumy i poziom ich wypowiedzi nie pasuje mi w ogóle..

Życzę z całego serca wszystkim możliwości finansowych na zakup nowego auta w salonie BMW, pojeżdżenia 3 lata.. i następnie powrotu do salonu po następne nowe auto i tak w kółko ;)

p.s. moje 3 letnie nowe auto ma 350tys km :cwaniak:

Powtórzę to, co pisałem niejednokrotnie:
"PRZEBIEG NIE JEST WYZNACZNIKIEM STANU POJAZDU"

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1