BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 08:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] nieprzyjemny zapach spalin 320d 150KM M47N
PostNapisane: 8 listopada 2013, 17:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
co moze powodowac nieprzyjemny zapach spalin? prosze o sugestie :oczami:
na wiosne wymienialem filtr paliwa nie bylo tak czuć w lato. teraz gdy jest chlodniej na zimnym czuc dość mocno, caly czas tankuje na tej samej stacji wszystkie auta. inne pracuja ok. w tej jednej BMW mam problem z zapachem spalin :| od lata sie nasilalo z czasem... najbardziej czuc na zimnym silniku

auto trzyma moc. silnik zdrowy. nie szarpie ladnie przyspiesza

filtr odmy? jestem przed wymianą... już go mam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] nieprzyjemny zapach spalin 320d 150KM M47N
PostNapisane: 8 listopada 2013, 17:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 535d++
Kod silnika: N57S
Całkiem prawdopodobne jest to że masz zbyt bogatą mieszankę. Wtryski nie trzymają dawki co powoduje spotęgowanie zapachu spalin ;-)

PostNapisane: 8 listopada 2013, 17:25 
Przyjaciel forum

gdzie lezy przyczyna? gdzie moze... lezec?

PostNapisane: 8 listopada 2013, 17:28 
Przyjaciel forum

Jeśli w ogóle jest problem to we wtryskach a może być też tak że po prostu nie masz katalizatorów i nieprzyzwyczajony do smrodu jesteś :)

PostNapisane: 8 listopada 2013, 17:31 
Przyjaciel forum

problem w tym że auto nie kopci, w bagazniku zapach wosku, parafiny :)
z ostatnich 50km zawsze spalanie wychodzi 5,4 okolo
z trasy 550km wyszlo 5,1 w 5 osob zaladowany bagaznik i klima na oponie 235 na nowym filtrze powietrza :P
przebieg auta na moje oko nie dlubany bo czesci nie zuzyte wynosi 168 tys
teraz spalanie w trybie mieszanym 6,7 z dogrzewaniem silnika
kurcze myslalem, żę to tylko filtr odmy sie zapchal :( zaworek, moze byc taka mozliwosc?
auto nie ma dpf-a

PostNapisane: 8 listopada 2013, 17:46 
Przyjaciel forum

wszystko zależy od tego czy z wydechu czuć zapach paliwa czy oleju, jeśli oleju to oczywiście przyjrzałbym sie odmie oraz turbinie.

PostNapisane: 8 listopada 2013, 18:50 
Przyjaciel forum

nie jestem w stanie przy dieslu stwierdzic czy czuje zapach oleju. czuje zapach niedopalonej mieszanki, z tym ze nie ma kopcenia ani na niebiesko ani na czarno (olej, ropa). podobno przy odmie czuc gazy ktore sie nie dopalaja, nie ulegaja spalaniu. i po wymianie mija calkiem kopcenie i smrod. u mnie nie kopci. nasilil sie tylko zapach spalin. inpa 0 błędów :| na pewno nie filtr odmy? :oczami:

PostNapisane: 8 listopada 2013, 22:16 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
pawelos666, a zacznijmy od tego czy lejesz cały czas normalne paliwo czy "kombinowane" ????

PostNapisane: 9 listopada 2013, 09:40 
Forumowicz

Moje BMW: E-46
Kod silnika: M 47
A masz webasto?

PostNapisane: 9 listopada 2013, 10:00 
Forumowicz

Moje BMW: E12, E34, E36, E46
Kod silnika: M47N
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 6#p1681056
U mnie po wywaleniu katów wali jak ze starego ikarusa ;)

PostNapisane: 9 listopada 2013, 14:20 
Forumowicz

Moje BMW: Obecnie brak
Podjedź na kompa niech ci sprawdzą wtryski czy któryś nie leje.I czy jesteś pewien że masz katy?
U mnie leje 4 wtrysk i też mam problem z smrodem z wydechu.

PostNapisane: 9 listopada 2013, 20:58 
Przyjaciel forum

nie mam webasta. mam podgrzewacz malego obiega :) jak mam jechac na kompa to sam sobie sprawdze w disie. jest tam chyba test wtryskow. w inpie nic nie pokazywalo rowno pracowaly sprawdzalem latem. chyba lepiej zrobic test przelewowy. wg mnie to nie wtryski, bo by kopcil i raczej slabo palil. pali od strzala :wstyd: z tego co sie orientuje jak padaja wtryski nie pali tak pieknie. zostawialbym też raczej chmure przy przyspieszaniu, a nie widac nic. i chodzilby koslawo, a spalanie pewnie by bylo wieksze niz 5,4 z ostatnich 50km po trasie. dzis nie czulem kopcenia tak bardzo jak ostatnio w deszczowy dzien jak bylo zimniej...nie bylo uciazliwe tak bardzo. przegonilem dogrzane auto ostrzejsza jazda :) paliwo leje caly czas to samo do wszystkich aut na 1 stacji. katy są. auto ma niecale 170 tys. i mase czesci fabrycznych, 100% przebieg pewny.potrafie to ocenic po czesciach. ostatnie 2 tyg jezdzil male odcinki...nie wiem, albo paliwo zle sie trafilo :znudzony:

PostNapisane: 12 listopada 2015, 13:43 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320td
Kod silnika: m47n
Witam mam pytanie czy poradziłes sobie z tym tematem dziwnego zapachu spalin ? bo mam identycznie :(

PostNapisane: 12 listopada 2015, 17:45 
Forumowicz

ostatnio w deszczowe dni tez czulem taki zapach, dziwny gryzący zapach ktory pojawia sie od czasu do czasu (jak wstawiam auto na podworko to czuje), wystepowal zarowno na zimnym silniku, na cieplym mniej

nie przypisywałbym tego do usterki, byc moze w katalizatorach cos tam sie dopala
w cieplejsze dni tego zapachu nie czułem, fakt ze ostatni tydzien auto robilo 10-15 km po miescie

nie szukaj problemu gdzie go nie ma ;)

PostNapisane: 12 listopada 2015, 18:29 
Forumowicz

Wiadomo ze zapachu perfum nie będzie :) ale ostatnio dosyć mocno to sądzi aż gryzie w nos a egr mam zaslepiony wtryski po regeneracji a może go. ....no warta ta regeneracja :) a może szukam problemu :rotfl:

PostNapisane: 13 listopada 2015, 18:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
Z regeneracją różnie bywa,zapach spalin w głównej mierze zależy od sprawności katalizatora,dpf-u.Pod uwagę należy też brać układ paliwowy oraz zasilanie powietrzem.Stan techniczny silnika też nie jest tu bez znaczenia.

PostNapisane: 15 listopada 2015, 12:28 
Przyjaciel forum

znaczenie ma paliwo, u mnie byl problem z paliwem 2x.

znaczenie ma jeszcze nagar w silniku brud na wtryskach, ogolnie to czy auto jezdzi na dobrym paliwie czy nie. to czy egr dziala czy nie dziala, silnik moze byc "zjezdzony" (dla niektorych 300-400 to juz duzo) ponad 300-400 tys jak bledow nie bedzie mial i bedzie mial sam katalizator ok to nic nie bedzie pachniec. jak paliwo bedzie dobrej jakosci i palic sie w niskiej temp a nie gnojowka jakas to silnik nie bedzie mial problemow zadnych. moj nie wydobywal na seryjnym wydechu zadnego zapachu, ale jezdzi z poprawnie podlaczonym egr jest tylko programowo domkniety. katalizator musi byc czysty, a nie zabity. najlepiej zrobic trase 1000-2000km na paliwie z skyddem i kilka razy zmienic filtr. wszystko minie nawet najmniejsze kopcenie czy zapachy na zimnym. egr musi byc nowe zeby dzialalo idealnie, tak samo zaworki podcisnieniowe i przewody. olej silnikowy musi byc dobrej jakosci.dobre auto nawet z odlaczonym egr nie bedzie wypuszczac na postoju na zimnym zapachu. jak silnik bedzie zalepiony na slabym paliwie i nie jezdzone w trasy to bedzie smierdziec bardzo. katalizator musi sie wypalac. tak samo silnik w srodku. dlatego warto w okresie jesienno zimowym stosowac cos do ON co obniza temp zaplonu dla ropy. trzeba robic trasy dieslem co jakis czas. auto po trasie z takim silnikiem chodzi zupelnie inaczej. podstawa 0 bledow i zresetowany dobrze sterownik. jak nie robimy tras to trzeba miec na zime dobre paliwo. powymieniac czujniki poczyscic wszystkie lub wymienic tak samo przeplywka bardzo wazna. jak juz sie wyciaga wtryski z jakiegos powodu to trzeba wszystko inne doprowadzic do porzadku. niektorzy z nimi wcale nie maja problemow do 300-400 tys km, a inni wyciagaja je regeneruja a potem okazauje sie ze to nie to...

PostNapisane: 15 listopada 2015, 13:47 
Forumowicz

Mam dołączony egr na przewodzie bo przy zalaczonym smierdzi i kopci jeszcze bardziej , musiałbym chyba przeczyscic cały układ egr bo długo nie działał a jak go podłączyłem to masakra , silnik jest w dobrej kondycji olej valvo 5 w30 nie wiem w jakim stanie kat ale dalej jest nie ruszany , wtryski po regeneracji nic nie kopci ładnie chodzi cichutko jak się nagrzeje jak jest zimny to trochę gorzej chodzi po tej rege wtryskow może czasy przedwtrysk ów źle ustawione albo coś innego nie domaga tak jak mówisz przepkywka itd , tu masz rację ze trzeba to przegonić bo robie krótkie odcinki i szału nie ma pali 8 litrów no ale na siłę nie pojadę 1000 kilometrów bo jak narazie się nie zapowiada:)

PostNapisane: 15 listopada 2015, 13:51 
Forumowicz

Miało być dołączony egr oczywiście .

PostNapisane: 15 listopada 2015, 14:03 
Przyjaciel forum

masz na 100% niesprawny egr.

normalnie w zdrowym aucie smierdzi jak odlaczysz egr. jezeli auto przestaje kopcic lub puszczac na zimnym chmurke z wydechu na postoju po odlaczeniu egr to cos jest nie tak... tak jakby egr szalalo. u mnie bledy zaworka od egr wymazaly sie dopiero po resecie sterownika i zalozeniu nowego egr. na nowym egr z silnikiem w bdb stanie nie ma roznicy w zapachu czy egr jest zalaczony czy nie. sa to roznice bardzo minimalne. duzo wieksze sa w odglosie pracy. nie ma tez roznicy w przykapcaniu z wydechu. po prostu tego nie ma. moze egr nie domyka wlasciwie u Ciebie na podlaczonym dlatego Ci kopci to jest wlasnie wina niesprawnych egr-ów. radze wymienic egr. ja do swojego auta bym nie czyscil kupilem nowy. i moge sobie co najwyzej co jakis czas odlaczyc czy wyczyscic. po 150 tys km wyrzucam. auto jezdzi tak samo przyspiesza tak samo. jest cichsze. od 2,5 tys obr idzie tak samo z egr nowym jak i z zaslepionym egr i silnik burczy juz tak samo, bo go zamyka calkiem, ale egr musi byc sprawne...turbo wkreca sie podobnie ale od 2,5 tys slychac jest burczenie po zamknieciu na 100% ehr jak na odlaczonym egr wtedy wiesz ze egr dziala na 100% ok przy wyprzedzaniu zbija sie bieg obroty ida w gore egr sie zamyka i auto jedzie jak bez egr tak to dziala w dieselku ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1