BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 09:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Padające czujniki.
PostNapisane: 12 listopada 2015, 14:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320Cd
Kod silnika: M47TU
Witam,
Mam ostatnio problem z moim e46 320Cd 2003r 150KM, mianowicie siadają czujniki
pierwszy wysiadł czujnik deszczu (kable na miejscu, czujnik też, bąbelków nie ma między szybą a czujnikiem, inicjalizacja w inpie nie pomogła - raz przetrze po uruchomieniu i tyle)
drugi pada czujnik ciśnienia oleju (świeci na żółto czasami po włączeniu silnika - poziom oleju 3/4 na bagnecie, od wymiany do wymiany bez dolewek jeździ)
trzeci czujnik poziomu paliwa (wskazuje raz mniej raz więcej wskazówka a komputer pokazujący ile jeszcze mogę przejechać przelicza jak sekundnik)
w inpie raz zdarzył się błąd glow plug zylinder na wszystkich 4 cylindrach (jak czytałem może to być moduł/przekaźnik świec - auto odpala normalnie)
moduł komfortu również szwankuje od czasu do czasu - konkretnie otwieranie centralnego zdalnie
dwa razy z dwa miesiące prędzej dsc mi się wyłączyło podczas jazdy i nie mogłem go włączyć, po ponownym uruchomieniu było ok
Dodam że autem jeżdżę ponad dwa lata i tak od miesiąca borykam się z taką kulminacją usterek.
Akumulator mam z 2011 org BMW, w inpie pokazuje przy w/w błędzie 13,8V - nie wiem czy było to przed odpaleniem czy jak silnik chodził, jeżeli aku ma cokolwiek z tym wspólnego.
Czy to wszystko ma coś ze sobą wspólnego, czy jest jedna przyczyna, czy może to egzemplarz składany w poniedziałek? (termostat też go trapił)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 Padające czujniki.
PostNapisane: 12 listopada 2015, 16:53 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
hrdcr napisał(a):
inicjalizacja w inpie nie pomogła - raz przetrze po uruchomieniu i tyle

W inpie nie ma informacji jak prawidłowo przeprowadzić inicjalizację.
ISTA lub DIS już takowe informacje posiadają

hrdcr napisał(a):
drugi pada czujnik ciśnienia oleju (świeci na żółto czasami po włączeniu silnika -

Czujnik poziomu w misce, a nie czujnik ciśnienia.
Częsta przypadłość

hrdcr napisał(a):
moduł komfortu również szwankuje od czasu do czasu - konkretnie otwieranie centralnego zdalnie

Przekaźniki wewnątrz modułu. Też dosyć częsta przypadłość E46. Da się to naprawić

Po prostu dopadły Cię typowe usterki tego modelu, niefartownie w jednym czasie.
Na szczęście da się to ogarnąć stosunkowo niedużym kosztem.
Jedynie czujnik poziomu oleju warto wymienić na nowy, bo z używkami różnie bywa

Tytuł: Re: [E46] Padające czujniki.
PostNapisane: 13 listopada 2015, 21:14 
Pierwsze kroki

Dzięki za odpowiedź.
Widzę że słabo dałem do zrozumienia, że szukałem już na forach takich przypadków. To chyba nie takie proste...
Dziś po przejechaniu niecałego kilometra usłyszałem dźwięk jak od ostrzeżenia o oblodzeniu (pojedyncze pik) i zapaliła się choinka na desce - abs, dsc, i kontrolka ręcznego na czerwono pomimo że ręczny był zwolniony, wysiadł prędkościomierz i ekonomizer a wskazówka poziomu paliwa falowała sobie (nawet na postoju)
Krótki filmik poniżej z obrazem sytuacji.

Na obrazku poniżej sytuacja po wyłączeniu i włączeniu silnika.

Obrazek

Akurat miałem kompa i kabelek przy sobie i w inpie znalazłem tylko błąd świec jak w pierwszym poście tylko kolejny raz nastąpił prawdopodobnie w momencie wyłączenia abs itd.

PostNapisane: 13 listopada 2015, 21:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: pocket rocket 323ti
Kod silnika: r6 :)
Garaż: Pocket rocket 323ti vel dzikus
Smoczyca 645ci vel dziadkowóz
Dprawdz masy, i połączenie wtuczek na altku. W bmw mialem taka sytuacje po swapie ze masa nie byla podlaczona, kontrolka ladowania gasla, bo przeciez ladowal altek, a pradu ubywalo. Sprawdz masy prz silniku i przy ako.

Lekki zamach 240mm
Hamulec 325/294mm+ pompka e84
Szpera 40% w końcu na pokładzie!
Gwint 4x kolumna
Stroker waiting.......
Jest przeciąg :)

PostNapisane: 13 listopada 2015, 22:30 
Pierwsze kroki

Przy aku sprawdzałem w zeszłym tygodniu a przy silniku nie mogłem zlokalizować. Jak znajdę info gdzie są punkty masy to sprawdzę.

PostNapisane: 15 listopada 2015, 16:28 
Pierwsze kroki

Sprawdziłem (poprzez odkręcenie, przetarcie lekko papierem, przetarcie środkiem do styków) dziś następujące punkty - bez poprawy.

Za oparciem tylnej kanapy.
Obrazek Obrazek

Przy fotelach.
Obrazek Obrazek

Pod maską.
Obrazek
I jeszcze raz sprawdziłem główną masę przy aku.
Nie miałem weny żeby wyjmować lampy i sprawdzać tamte dwie masy bo chyba one nie mają nic do rzeczy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1