BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 09:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E87] 120i trzesie na zimnym i błąd "zamienione sondy"
PostNapisane: 1 listopada 2015, 23:30 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E87 120i
Kod silnika: N46B20
Pacjent to 120i N46B20 w automacie. Auto ma dwie sondy przed katalizatorem. Wyrzuca check'a który brzmi "2C24 - Oxygen sensors befor cat. mixed up", co sugeruje że sondy były by zamienione miejscami. Dodatkowy objaw to brzydka praca silnika w pierwszych minutach po odpaleniu na zimnym. Bład mimo kasowania zaraz wraca. Nie ukrywam że to świeży zakup więc nie wiem za dużo co było wcześniej. Wiem że przeszło duży serwis z wyciąganiem silnika, wiec może faktycznie sondy są zamienione ? Wolę się skonsultować zanim zacznę coś ruszać. Dodatkowo w ostatnim czasie pojawiał się błąd niewydajnego katalizatora "29F5 Catalytic-Converter conversion (bank2)". Nie wiem czy jest związany z pierwszym błędem, czy odrębna sprawa.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E87] 120i trzesie na zimnym i błąd "zamienione sondy"
PostNapisane: 2 listopada 2015, 11:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Zamien wtyczki w sondach przed katami i wtedy zobacz, moze pomylili, bo sa takie same

PostNapisane: 2 listopada 2015, 11:12 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Zamien wtyczki w sondach przed katami i wtedy zobacz, moze pomylili, bo sa takie same

PostNapisane: 5 listopada 2015, 07:42 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: włsny
kabelków sądy nie wolno lutować

PostNapisane: 14 listopada 2015, 02:53 
Poszukaj zanim zapytasz

Nikt nie mówil o lutowaniu, faktycznie wtyczki sond są takie same. Miałem dziś chwile i na kanale przepiąłem sondy. Co wzbudziło we mnie lekką konsternacje, to to że kable mają inną długość i ustawienie kabli/wtyczek które było wcześniej, wyglądało na bardziej właściwe. Po zamianie, problem ustał. Auto chodzi na zimnym bez trzęsawki, ma wg mnie wiecej mocy, ładnie chodzi. Wczesniej zaraz po skasowaniu check odnosnie zamienionych sond zaraz wracał. Teraz niestety pojawił się nowy błąd. 2CA1 CDKHSV2 - Oxygen Sensor Heater Before Cat (bank2) P0155. Nie wraca od razu po wykasowaniu, choć za mało czasu spędziłem z autem żeby potwierdzić na 100% okoliczności.

Zastanawiam się skąd ten pierwszy błąd. Bo jestem skłonny twierdzić że na początku był dobrze podłączone. Sprawdzalem kable/wtyczki sond za katem, no i na tyle różnią sie długością że nie można było by ich zamienić miejscami. A chyba w ten sposób ECU rozpoznaje ten błąd, rozbierzności odczytów między sonda za i przed katem. Może jednak jedna z sond jest walnięta ale były dobrze podłączone ?

PostNapisane: 16 listopada 2015, 13:40 
Poszukaj zanim zapytasz

Nikt nic ? Troche dziwna sytuacja że przy wczesniejszym podłączeniu było ok, a teraz błąd grzałki

PostNapisane: 26 maja 2016, 12:45 
Poszukaj zanim zapytasz

Rozwiązałem temat :) Trzech mechaników mędrkowało i chcieli wszystko wymieniac. Dzis sie wkurzylem i zamienilem wtyczki wtryskow na cylindrze 3 i 4. Jak ręką odjął :) Gazownicy musieli pomylić wtyki...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1