Witam. Panowie jest taka sprawa, iż trochę zaniedbałem swój samochodzik. Chciałbym przed zimą troszkę w miarę możliwości wymienić co się da z części eksploatacyjnych (płyny, filtry i inne). Ile postów, tyle sugestii, porad i innych przypuszczeń, dlatego chciałbym aby ktoś mi (i innym) doradził, co jest lepsze a co gorsze. Wymienić chciałbym:
1. Filtr paliwa
2. Filtr powietrza
3. Filtr oleju
4. Filtr kabinowy (i tu już pierwsze pytanie, filtr zwykły lub węglowy - różnice, wady, zalety, trochę głupie ale nigdy nie przywiązywałem wagi do tego, z czym te 2 filtry się je)
5. Olej silnikowy (Aktualnie leję Castrol Magnatec 10W40 i tak pewnie zostanie)
6. Filtr Odmy/Odma (Jedni piszą, że wystarczy sam filtr, drudzy że całą i to koniecznie, jeszcze gdzieś czytałem o jakimś separatorze czy jakoś tak)
7. Wąż odmy (trochę skruszał niestety)
8. Olej do skrzyni (Jak na razie wybór padł na Pentosin 75w80, ile tego kupić, albo jakiś inny? Ile wchodzi?)
9. Olej do dyfra (tutaj nie mam konkretnego wyboru, tylko wyczytałem że ma być 75w90. Również pytanie ile wchodzi?)
10. Świece (no własnie i tutaj się zastanawiam nad jedną reczą, bo też opinie podzielone, samochód mam w gazie, więc brać świece do lpg czy zwykłe do benzyniaka? Jakie są wady i zalety oraz różnice pomiędzy tymi świecami)
11. Płyn do wspomagania (Mam go troszkę za mało i nie wiem czy wymieniać go całkowicie czy tylko dolewka, pierwszy wynik z innego wątku na tym forum to Mobil ATF 220, lub jakieś ATF Dextron III. W tym punkcie też zapytam ile wchodzi? )
Autko to BMW E46, 2,0 150KM, Pb + LPG.
Czy oprócz tego co wyżej napisałem coś jeszcze polecicie do wymiany, wyczyszczenia etc. Oczywiście nie wiem czy wszystko na raz dam radę zrobić bo jestem biednym studentem ale w miarę możliwości postaram się to jak najszybciej ogarnąć. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi