BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 czerwca 2025, 23:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46]Zaczął sam gasnąć,szarpnięcia...
PostNapisane: 17 listopada 2015, 20:42 
Pierwsze kroki

Witam
Mam problem z moim bmw e46 330d.
Z autkiem nie było żadnych problemów wcześniej,aż pewnego dnia wsiadając do auta po przejechaniu zaledwie 2km autko szarpnęło-myślałem że coś z trakcja,jadę dalej zatrzymałem się na skrzyżowaniu i po ruszeniu auto zgasło....Po tym incydencie od razu przekręcam kluczyk na zapłon silnika-kreci i nie odpala....Powróciłem do 0 pozycji i znowu przekręcam na zapłon silnika i odpalił od strzała :zdziwko: ...Po tym incydencie autko dalej miało pojedyncze szarpnięcia,gasło podczas jazdy...był kilka razy problem z odpaleniem-kręcił rozrusznik i ani rusz ...Przekręciłem z 10 razy na sam zapłon i powrót(coś jak grzanie świec) i próba odpalenie i odpalił od strzała...Później już nie było problemów z odpalaniem-zostały tylko te pojedyncze szarpnięcia i gaśnięcie auta nawet podczas postoju.Ostatnim razem zauważyłem że po takim szarpnięciu włączyła się trakcja-nie mogłem jej wyłączyć.Autko nie piłowałem od tego czasu,ale silnik chodził normalnie,nie było problemów z przyśpieszeniem...

W najbliższych dniach autko będzie podłączane pod komputer,ale chciałbym poznać wstępne diagnozy,jak myślicie co to może być?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46]Zaczął sam gasnąć,szarpnięcia...
PostNapisane: 18 listopada 2015, 02:37 
Częsty bywalec

Garaż: Golf 7R @ 300KM/380NM
było:
E92 335d LCI @ ?KM/?NM
Golf 6R @ 270KM/350NM
E46 330cd @ 338KM/632NM
E46 330d @ 204KM/410NM
Hmm możliwości jest tyle że aż długo wymieniać… czujnik położenia wału to bym najpierw sprawdził.

PostNapisane: 18 listopada 2015, 04:31 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Podłącz najpierw pod kompa

PostNapisane: 18 listopada 2015, 17:48 
Forumowicz

Moje BMW: Siwa & Czarna
Kod silnika: M54B30 & M54B22
Ja też miałem podobny objaw z tym, że silnik benzynowy. Jechałem nagle szarpnięcie, zdziwiło mnie to ale jadę dalej, podjeżdżam do skrzyżowania, wrzucam na luz atu zafalował i zgasnął, nie mogłem odpalić z 2-3 min. aż odpalił, ale jakoś tak szarpał i dziwnie tłumik pierdział jakby się zapłon przestawił. Na szczęście blisko domu, po powrocie podpiąłem pod kompa i wyskoczył właśnie błąd 83 engine speed/crankshaft position sensor, czyli czujnik położenia wału. Podczas gdy miałem podpiętego pod kompa też mi zgasnął. No cóż na drugi dzień do sklepu, czujnik VOD (kiedyś z simensem teraz chyba dwie inne firmy) koszt 270 na szybko kupowany, dlatego trochę przepłaciłem. Dzisiaj wymiana, trochę gimnastyki z tą pieprzoną wtyczką pod kolektorem i tym drucikiem zabezpieczającym :kwasny: i wszystko wróciło do normy. Polecam podpiąć pod kompa na początek jak wyżej koledzy radzą, bo bez tego nie ma się za co zabierać ;)

Obrazek

PostNapisane: 19 listopada 2015, 19:12 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: włsny
padła pompa paliwa to obstawiam

PostNapisane: 19 listopada 2015, 22:35 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47D20
gabi15 napisał(a):
padła pompa paliwa to obstawiam

Wątpie jakby wina leżała w pompie paliwa auto by się odrazu zapowietrzyło i nie odpaliło już wgl :P bardziej czujnik położenia wału obstawiam..

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1