Cytuj:
Chce założyć na jedną zimę opony 225/50 17'' ( na tył i ew na przód ) ? Wejdą takie opony, czy też może być problem z obcieraniem o nadkola ?
Cytuj:
... no ale nie wierzę że nikt z forumowiczów nie założył / próbował takiego zestawu opon

byku1600 napisał(a):
piotto0 napisał(a):
225/50 R17 na tył wchodzi przy takiej feldze i nie ociera
Ameryki nie odkryłeś,ja jeździłem na takich oponach z felgami 8" et47 i miejsca w nadkolach było jeszcze sporo,zarówno z przodu jak i z tyłu.
Ehh, jak ktoś zadaje pytanie to cisza - nikt nic nie wie.
Jak udziela odpowiedz na zadane przez siebie pytanie aby ktoś kiedyś nie musiał główkować to nagle znajduje się osoba(osoby) które miały i jeździły. Fajnie że napisałeś

szkoda tylko że po fakcie.
Vermilion napisał(a):
piotto0 napisał(a):
"Cicha" zasada jest taka że opony na przedniej i tylnej osi nie powinny różnić się więcej niż 5% bo wtedy ABS / kontrola trakcji się może wysypać ( w nowszych autach po 2010 roku ~ +/- ta granica jest bliżej 3% podobno )
1.5% jesli juz.
piotto0 napisał(a):
Jak widać działa, ABS i DSC się nie wysypało, pojeździłem obecnie pół dnia, z prędkościami do 200km/h i wszystko OK. Hamowanie i zachowanie abs + DSC poprawne.
Jezeli myslisz, ze od razu cos sie wysypie to jestes w bledzie, ktorys z tych systemow moze zle dzialac w ekstremalnej (czyli niebezpiecznej) sytuacji, dlatego nie warto kombinowac z innymi srednicami kol, bo akurat takie opony znalazlem na smietniku.
Nie, nie - 2% jest od górnie ustalone przez producentów jako wartość bezpieczna.
o 5% się mówi poza oficjalnymi informacjami i jak widać się sprawdza w jakimś stopniu. ( To zależy też w jakimś stopniu od marki i modelu samochodu ).
Jak nie myślę że od razu się coś wysypie. Ja wiem, że jeśli jak to opisujesz "w sytuacji ekstremalnej" coś by mogło źle działać to wcześniej się ten system wysypie. Są one tak skonstruowane ( zarówno "prymitywny" ABS jak i kontrole trakcji, żeby zapobiec właśnie takim sytuacjom ) że nagle w krytycznym punkcie coś się wysypie i jesteśmy na lodzie, to tak nie działa. Jak system działa to działać będzie ( chyba że dojdzie mechaniczne zniszczenie części ). Wyjątkiem jest możliwość wyłączenia systemu kontroli trakcji w przypadku większych prędkości gdy różnica prędkości obrotowej kół będzie znacząco odbiegać od siebie ( co jak wiadomo zmienia się wraz ze wzrostem prędkości ).
Powiedzmy, że jakąś wiedzę na temat systemów bezpieczeństwa w samochodach min. ABS / DSC / posiadam i jak najbardziej rozumiem to, ze każdy może mieć swoje zdanie -> ale już średnio rozumiem siania na forum swoich gdzieś zasłyszanych i podawanych dalej "tez".
PS. opony znalezione na śmietniku polecam tam zostawić... bo nie bez powodu pewnie ktoś je tam wyrzucił.
No a ze swojej strony mogę polecić zakup nowych i firmowych opon(nie, chińczyk nie jest firmową oponą) bo jak chyba każdy wie opony mają b. duży wpływ na nasze życie i zdrowie za kółkiem. Na tym nie warto oszczędzać.