BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 09:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Szersze opony z przodu, jakie skutki zamontowania.
PostNapisane: 21 listopada 2015, 20:09 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57B30
Witam, zacznę od tego że w moim e46 330d 184 km mam wszystkie cztery opony 225/45 r17. Z przodu mam nówki opony, z tyłu niestety juz nie. Tragicznie jezdzi się na mokrej nawierzchni. I tu moje pytanie bo chcę powoli na zimę przejść na wszystkie 4 opony 205/50 r 17, ale przez ten sezon chcę zostawić przód 225 bo mi szkoda a na tył chcę kupić 205. Bo ogólnie mieszkam w górach a wiadomo że węższa opona lepiej radzi sobie z podjazdami pod górę. Czy nie będzie żadnych konsekwencji w jezdżeniu tylnonapędowcem przod 225/45 i tył 205/50 ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Szersze opony z przodu, jakie skutki zamontowania.
PostNapisane: 22 listopada 2015, 12:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
Co a bzdury sam mam koła letnie w E46 17stki 225/45/R17 koła letnie i na zimę takie same opony sobie kupiłem ale nowe 225/45/R17, nigdy nie ma problemów z podjazdami pod gorę pod warunkiem że masz opony nowe zimowe a nie jakieś starocie. Miałem w E36 opony na zime 195/65/R15 to mi się tragicznie jezdziło rzucało dupą, w E39 miałem 225 na zimę i luksus tak samo w obecnej E46 nie schodzę niżej niż 225.

A co do rozmiaru opon na na różnych osiach nawet nie próbuj. Wszystkie koła muszą mieć jednaki rozmiar.

PostNapisane: 22 listopada 2015, 12:26 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: włsny
lepsze bym zawsze daje na przód to choamuje i kieruje bo nie problem jest sie rozpędzić sztuką jest się zatrymać

PostNapisane: 22 listopada 2015, 12:26 
Moderator

Garaż: M3 e92 G-power 580hp
Najowsze bierzniki opracowywane na kompie w technologi 3d i specjalne mieszanki opon ponoć miały wpływ na dobór opony i ten pomysł z weższymi oponami na zimę ponoć już jest nie na czasie. Zakłądaj takie jakie deklaruje producent do danej felgi/auta

PostNapisane: 22 listopada 2015, 13:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Masz felgi mieszane, szersze z tyłu, że nie możesz ich zamienić miejscami?
Rozumiem oszczędności ale szkoda Ci 30 zł żeby wulkanizator przełożył lepsze opony na tył a nowe założył Ci z przodu?

PostNapisane: 22 listopada 2015, 15:28 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57B30
Nie tu nie chodzi o oszczedności typu 30 zł, bo jak pisałem że chce całkiem przejść na 205. A wtedy musiałbym wyrzucic nowe przednie opony 225 a to juz jest strata około 400 zł. W sumie może macie rację żeby wsadzić normalnie na tył i przód 225, nigdy z nimi większych problemów nie miałem tylko myślałem że 205 będą sobie jeszcze lepiej radzić. Zresztą te 225 na 17 feldze i tak są wąskie, może mi tak się wydaje bo w lecie jeżdżę na 245.

PostNapisane: 22 listopada 2015, 15:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Ale jaki jest problem zdjąć te opony 225 z przednich felg i założyć na tylne? A 205 założyć sobie na przednie koła?

PostNapisane: 22 listopada 2015, 16:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
ROBBMW napisał(a):
A co do rozmiaru opon na na różnych osiach nawet nie próbuj. Wszystkie koła muszą mieć jednaki rozmiar.

wszystkie koła muszą mieć jednakową średnicę zewnętrzną a to jest różnica
alduwiel napisał(a):
jest nie na czasie

od kiedy to prawa fizyki są nie na czasie? :rotfl:
węższa opona to mniejsze pole przylegania = większy nacisk na 1cm2. Jak ktoś lata po czystych odśnieżanych drogach to raczej większego znaczenia to nie ma, jak miałbym kupować opony do latania po zaśnieżonych górskich drogach to wybrałbym węższe. co do lepszych opon na przód/tył to też to przerabiałem tydzień temu - na tyle zeżarło opony, przód jest jeszcze ok a opony teraz będą miały 3 sezon to powinny wystarczyć. Zastanawiałem sie czy stare dać na tył a nowe na przód ale jednak nowe wylądowały na tyle, przód hamuje ale jak z tyłu będziesz miał jakiś shit to jak zacznie Cię wynosić to przód Ci nie pomoże, niestety to nie fwd

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1