BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 14:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Współczesna Edókacja i Poprawność polityczna
PostNapisane: 24 listopada 2015, 21:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
ja tam sie ciesze, ze mieszkam w kraju ktorego ten filmik nigdy tyczyc sie nie bedzie
nie uwazam, ze jestesmy rasistami- jestesmy tolerancyjni- tak uwazam, czarny jest lekarzem, nikomu to nie przeszkadza, pracuje, wydaje, zyje, poza kilkoma uwagami na ulicy i moze wpierdziel kilka lat temu nic mu sie nie dzieje, polacy generalnie staraja sie nie gapic... chinczyki tez te swoje psy lapia u nas, ale nie damy z siebie idiotow robic, nawolywac, wciskac, rzadzic sie u nas nie pozwolimy
polak w morde bedzie lal i tyle, jak ktos szybciej przywolal przyklad z cyganami- trafnie, z islamem bedzie gorzej, poleje sie krew

co do szkoly- 6 latki niech sie pociesza baztroska ostatni rok swojego zycia
gimnazjum niepotrzebne, jestem ostatnim rocznikiem 8klas i zauwazylem, ze dziwnym trafem gnoj zaczal sie z wprowadzeniem gimnazjum, gimbusy czuja sie dorosle bo skonczyly podstawowke, a maja 14 lat, czuja sie jakby na studia sie dostali

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 24 listopada 2015, 22:22 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
AD/HD napisał(a):
gimbusy czuja sie dorosle bo skonczyly podstawowke, a maja 14 lat, czuja sie jakby na studia sie dostali
Bardzo trafne i słuszne słowa.

PostNapisane: 25 listopada 2015, 08:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Frank napisał(a):
AD/HD napisał(a):
gimbusy czuja sie dorosle bo skonczyly podstawowke, a maja 14 lat, czuja sie jakby na studia sie dostali
Bardzo trafne i słuszne słowa.

I właśnie to próbowałem tłumaczyć na poprzedniej stronie :ok: Gimbaza to zło.

PostNapisane: 25 listopada 2015, 08:38 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Dwa największe ciosy dla edukacji:

1. Gimbaza
2. Zniesienie matury z matmy swego czasu

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 25 listopada 2015, 08:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak
Dodaj do tej listy:
3. Klucz odpowiedzi. Co to za wymysł, przecież każdy inaczej rozumie pewne fakty. Interpretacja powinna być wolna, poza sprawami oczywistymi dla każdego człowieka.
4. Zlikwidowanie zawodówek. Osoby nienadające się do technikum, idą do niego. Presja rodziców na lepszą szkołę, potrafi zdziałać cuda.
5. Deprecjacja matury, bez względu na matematykę. Do tego egzaminu są dopuszczeni wszyscy. Kiedyś tak nie było, stąd wysyp gówno kierunków na prywatnych uczelniach. Maturę Giertycha pamiętacie? Przecież to jakaś kpina z innych ludzi.
6. Religia w szkole. Chodzi o przekazywany światopogląd. Forma tego przedmiotu powinna się zmienić w stronę religioznawstwa. Z jednej strony mamy super poprawność a z drugiej zabobon rodem ze średniowiecza, wykładany przez katechetów.
Jestem rocznikiem doświadczalnym, posmakowałem gimnazjum jako pierwszy. Uczyli mnie tacy sami nauczyciele jak w systemie 1-8. Uważam, że debili kształcono zarówno w starym systemie, jak i w nowym. Kolega "ded" dobrze napisał, trafi się czarna owca i nauczyciel sobie nie radzi. Coraz częściej ludzie z przypadku idą na łatwy chleb. Raz przygotowany materiał, można klepać przez 10 lat z małymi zmianami.
Poprawność polityczna? Była już za moich gimnazjalnych oraz licealnych czasów. Tak nie napiszesz, tak nie zrobisz, inaczej pała. Tak się tworzy społeczeństwo zindoktrynowane. Robisz i mówisz to co "my" powiemy, albo będzie problem. Szeroko pojętej wolności nie ma, ale tak czy inaczej jest lepiej niż w zgniłym zachodzie. Kolega spędził 17 lat w USA, gangi, syf oraz policja na każdym kroku. Tam grasują czarni lub latynosi z opaskami gangów. Chyba nie chcemy beżowych z takim samym nastawieniem, bez względu na nazwę szkoły.

PostNapisane: 25 listopada 2015, 10:04 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Klucz odpowiedzi jest po to, żeby nie było jaj przy sprawdzaniu. Muszą być jakieś wytyczne, nie tylko uczniowie są debilami- nauczyciele też się zdarzają i powiedziałbym, że proporcje są mocno wyrównane.

Zawodówki zniknęły dlatego, że nauka w nich jest droga. Musisz mieć warsztaty, zapewnić praktyki, zadbać o bhp itd. Do tego parcie na zdanie matury, to co piszesz o rodzicach. Ponoć sporo uczniów, którzy ledwo nadają się do zawodówek "waha się" pomiędzy liceum a technikum.

Do matury są dopuszczeni wszyscy, którzy pozytywnie skończą ostatnią klasę. Jak ktoś nie zda z jakiegoś przedmiotu to chyba nie może podejść, co? Jak chciałbyś to inaczej rozwiązać?

Co do religii to jest to bardzo trudny przedmiot dla nauczyciela. Ja lubiłem zawsze proboszcza wciągać w dyskusję mając inne zdanie niż on. Wszystko w granicach kultury i zawsze zasłużona czwóreczka była. Ponoć hardkor jest z zakonnicami ale u mnie zawsze był ksiądz lub katecheta. Generalnie zależy na kogo trafisz. Jeden ksiądz potrafił sobie z młodzieżą poradzić, innego ta sama klasa mieszała z błotem i olewała. Generalnie dobrzy nauczyciele są w stanie zniwelować wady systemu.

Miałem chyba dwóch myślących nauczycieli informatyki. Jeden z nich namówił dyrekcje na program do testów. Przez pierwszy rok zrobił sobie te testy dla każdej klasy i później już tylko włączał. Pytania jak i odpowiedzi się mieszały więc nie szło ściągnąć od kolegi. Były losowane z większej puli. Jak komuś nie poszło to mógł się zalogować na następnych zajęciach i robić do skutku.

Zajęcia miał opracowane tak że wchodziłeś i była dokłada instrukcja i zadanie do wykonania (np coś w Word), wynik trzeba było zapisać. Spoglądał do tych, którym nie szło, większość dawała radę bez tego. Teraz pewnie by nagrał to na projektorze i zrobił platformę edukacyjną gdzie mógłby jeszcze od razu prace domowe zadawać i automatycznie sprawdzać.

Jak zrobisz to dobrze, to nie trzeba przepisywać podręcznika na tablicę, notować w zeszytach i spinać się. Odcinasz tylko kupony i pomagasz słabszym, którzy odstają od grupy. 80% roboty robi się samo. Nie znam nikogo innego komu by się chciało zrobić to samo...

Co do Islamu, to myślę, że nie będą chcieli się do nas pchać z uwagi na niski socjal (w sumie to jest pozytyw w wielu sprawach) oraz fakt, ze jak się poczują trochę bardziej swobodnie to ich społeczeństwo momentalnie usadzi. Musiałoby być ich 3x tyle co Polaków żeby się zaczęli panoszyć.

PostNapisane: 25 listopada 2015, 11:16 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak
ded napisał(a):
Klucz odpowiedzi jest po to, żeby nie było jaj przy sprawdzaniu. Muszą być jakieś wytyczne, nie tylko uczniowie są debilami- nauczyciele też się zdarzają i powiedziałbym, że proporcje są mocno wyrównane.

Nie przeczę, ale powinna być większa swoboda co do oceniania i myślenia nad danym utworem literackim. Klucz podałem jako jeden z przykładów na brak samodzielnego myślenia. Teraz mamy robota, który musi zakreślić (napisać) A lub B. Nie piszę o robocie bez przyczyny, kolega z USA wspomniany wyżej tak określił swój drugi przybrany kraj. Tworzymy społeczeństwo szablonowe, to nie prowadzi do rozwoju tylko do stagnacji. Jaka jest edukacja w USA, każdy widzi.
Cytuj:
Zawodówki zniknęły dlatego, że nauka w nich jest droga. Musisz mieć warsztaty, zapewnić praktyki, zadbać o bhp itd.

Nawet o tym nie pomyślałem. Kwestia czy szkoły mające w nazwie "technikum" zdołały przejąć taką masę ludzi i ich odpowiednio wykształcić. Wydaje mi się, że nie.
ded napisał(a):
Do matury są dopuszczeni wszyscy, którzy pozytywnie skończą ostatnią klasę. Jak ktoś nie zda z jakiegoś przedmiotu to chyba nie może podejść, co? Jak chciałbyś to inaczej rozwiązać?

Poruszyłem wcześniej nieciekawy temat matury Giertycha. Ktoś idzie do szkoły średniej, nie zdaje matury poprzez braki w punktacji a mimo tego ma świadectwo maturalne w ręce. To jest śmiech z ludzi, którzy włożyli jakiekolwiek chęci w zdanie tego egzaminu. Całe szczęście, że to się skończyło. Jak to rozwiązać? Program nauczania znamy i jest on dostępny. Nie zdobywasz odpowiedniej punktacji, więc do matury nie podchodzisz. Czy to jest dobre rozwiązanie? Nie wiem, ale na studiach się sprawdzało. Student nieposiadający odpowiedniej liczby punktów ECTS musiał poprawiać rok, choć to łączyło się z 2 w indeksie. Wiem, wiem trochę mieszam systemy nauczania i sposoby punktacji.:)
ded napisał(a):
Co do religii to jest to bardzo trudny przedmiot dla nauczyciela.

Zgadzam się w całej rozciągłości. Mając myślącą osobę z drugiem strony można dojść do konsensusu. Niestety trafiałem na beton: "Jak się nie podoba, to nie musisz chodzić", "dzwonek jest tylko dla nauczyciela". No i nie chodziłem, bo szkoda mojego czasu na walkę z wybujałym ego pseudo nauczyciela. Dyskusja nie obowiązywała, tyle lat minęło a ja dalej pamiętam zacytowane zwroty.
ded napisał(a):
Nie znam nikogo innego komu by się chciało zrobić to samo...

Ciekawy pomysł w wykonaniu tego informatyka. Wystarczy chcieć a praca i chęci same się odwdzięczą w przyszłości. Nie spotkałem nauczyciela z takim sposobem przekazywania wiedzy.

PostNapisane: 25 listopada 2015, 18:14 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Generalnie nauczyciele jak i uczniowie dają z siebie w szkole raczej mało więc w przeciętnej klasie ewentualna swoboda jest zwyczajnie niepotrzebna. Można powiedzieć, że Dulska była ku... a w dziadach to chodzi o krzywdzenie innych ale trzeba niektóre sprawy szerzej rozpatrywać. Z resztą przedmiotami do polemiki są Polski i Religia, ścisłe raczej stoją na stabilnych fundamentach i jak ktoś ma chęć mieć inne zdanie na temat jakiegoś utworu to je ma. Niech się ortografii, interpunkcji i gramatyki nauczy bo to co widać w sieci to tragedia. A tu nie ma miejsca na samowolki :P

Technika przejęły część, ale tak jak pisałem "ambicje" się zwiększyły więc wielu słabych uczniów wylądowało w liceach. Kiepskie jest to, że po technikum ewentualny kandydat na hydraulika ma zerowe doświadczenie. Po zawodówce mógł się od razu brać do roboty...

Generalnie pytania maturalne to co roku jest mniejsza albo większa kompromitacja. Albo dwuznaczne, albo bezsensowne albo zupełnie nie przekładające się na rzeczywistość. Giertychowskie matury miały na celu zamaskować tragiczną zdawalność, która była w ówczesnym roku. Tyle, że Giertychowscy maturzyści o dostaniu się z taką maturą na renomowaną uczelnię mieli zerowe szanse. Zyskali Ci, którzy chcieli na maturze zakończyć edukację lub iść na uczelnię przyjmującą wg kolejności zgłoszeń.

Co do systemów oceniania na studiach, to IMO są one tak złożone aby wyciągnąć dodatkową kasę za poprawki, także to nie jest dobry przykład. W szkole powinno być to możliwie uproszczone i klarowne.

Piszesz o walce z nauczycielem Religii. Pamiętaj, że w prawdziwym życiu jest podobnie. Jak robiłem na etat to też trzeba było słuchać głupiego szefa i dostosować się do niefajnych sytuacji. Teraz prowadzę DG więc jestem takim katechetą :P Z deszczu pod rynnę. Ale poważnie, to wszystko co nas spotka w szkole jest potrzebne w prawdziwym życiu, które w niektórych aspektach od szkoły się niewiele różni.

Co do "osiągnięć" nauczyciela o których pisałem to z jednej strony super się gość urządził. Z drugiej każdy kto ma odrobinę zdrowego rozsądku przynajmniej spróbowałby zrobić to samo. Akurat w sali komputerowej to jest temat ułatwiony ale teraz już każdy ma Internet w domu i nie ma przeciwwskazań aby ułatwić dzieciakom naukę i przy okazji zapomnieć o sprawdzaniu prac domowych. Ja bym zrobił tak samo ale typowy nauczyciel to tablicy multimedialnej nie ogarnia a co tu mówić o e-learningu.

PostNapisane: 25 listopada 2015, 19:26 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Idealne podsumowanie

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 26 listopada 2015, 01:05 
Forumowicz

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52B30
W tym roku poprawiałem maturę (nie dlatego, że nie zdałem) z rozszerzonej biologii i fizyki, dwa lata temu skonczylem liceum, a obecnie studiuję na Uniwersytecie Medycznym, wiec dorzucę swoje dwa grosze.
Gimbazjum to patologia, bez dwóch zdań, w zasadzie zależy gdzie sie trafi, jednak tych normalnych gimnazjów jest w Polsce może z 20. Sam chodziłem do patologicznego, bo innego nie było, 15 latki w ciąży, alkohol, a fajki to już na codzień gimbaza pali i zdarzało się, że debile przynosili "zielone" do szkoły. Osoby zdolniejsze marnowały się, bo nauczyciele nie mogli normalnie prowadzić lekcji przez przeszkadzające zwierzęta (bo inaczej zachowania takich się nie da określić). W zasadzie z gimbazy nic nie wyniosłem.

Co do kluczy odpowiedzi, nie powinno ich być, szczególnie na maturze, o samej maturze też się zaraz wypowiem. Klucze odpowiedzi to mogą być na klasówkach w gimnazjum i liceum, a nie na maturze (chyba, że do zadań zamknietych). Dlaczego?
Otóż, właśnie jak ktoś wyżej napisał, maturę sprawdzają zwykli nauczyciele, którzy "wykładają" w liceach. Jeden nauczyciel rzeczywiście ma wiedze, umie, rozumie, a inny sam by nie potrafił tej matury rozwiązać (miałem nauczycielke w liceum która miała problem z segregacją chromosomów, kazała nam przepisywać książkę do zeszytu i robiła klasówki z zeszytu ćwiczeń za 25zł, gdzie w kluczu były błędy) i niby dlatego są wytyczne. Teraz pytam się, jakim prawem ktoś kto nie potrafi przedmiotu sprawdza egzamin od którego zależy moje dalsze życie? Egzaminatorami powinny być osoby, które mają co najmniej mgr przed nazwiskiem, a nie byle nauczyciele po pedagogice.
Co do matur, następny śmiech na sali, zarówno poziomy trudności przedmiotów jak i treści zadań. Jeżeli masz ogromną wiedzę, a nie umiesz odpowiadać "po maturalnemu" to matury nie napiszesz dobrze. (tyczy się to takich przedmiotów jak biologia). Polecenia to gra słów, mająca na celu złapać cie, nie na braku wiedzy, a na złym zinterpretowaniu polecenia i tyle. Co do tego jak Ci pójdzie to już ogromna loteria, w 2010 dali maturę z fizyki na poziomie gimbazy, że średnia z rozszerzenia była koło 50%, a w tym roku dali taką z chemii, bo z fizyki średnia w tym roku wynosi około 20% i jaki efekt?
Obecnie u mnie na roku jest mnóstwo osób które napisały chemię na 95%+ mając marną przy tym wiedzę, już nam jadą, że jesteśmy słabym rocznikiem a co najmniej kilka osób (dużo więcej niż rok temu) nie przejdzie do następnego roku - i te właśnie osoby zmarnowały kilka miejsc na które wskoczyłyby osoby zdolniejsze.
Co do kluczy odpowiedzi, to są w nich błędy, egzaminatorzy też popełniają masę błędów. Niby każdą prace powinni sprawdzać trzej egzaminatorzy, żeby każdy weryfikował po poprzednim, w praktyce wyglada to tak, że jeden sprawdzi, drugi poda trzeciemu, trzeci rzuci na kupę i hajs się zgadza, bo mają płacone od arkusza. Byłem sprawdzać swoją maturę i dzięki temu zyskałem dodatkowe 5% z rozszerzonej fizyki, bo według jakiegoś idioty co sprawdzał 4/2 nie jest równe 2/1. Ekspert który się ze mna konsultował w sprawie biologii powiedział tak: "Ma pan racje, ze ten klucz jest bez sensu i ma pan tutaj dobrze, ale nie uznawaliśmy nikomu takich odpowiedzi, bo klucz przewiduje inną i niestety nie możemy uznać tego panu, bo musielibyśmy przeprawić wszystkie matury, bardzo mi przykro." Obcieli mi tak 8%, dużo, niedużo, ale uwierzcie, że zyskując te 5% wskoczyłem w rankingu z 1200 miejsca na 600, kolejne 8% dałoby mi już miejsce w pierwszej 100.

PostNapisane: 26 listopada 2015, 08:25 
Przyjaciel forum

Czyli nie dostałeś się na darmową medycynę? :/ Współczuję rodzicom. :P

ded napisał(a):
Tyle, że Giertychowscy maturzyści o dostaniu się z taką maturą na renomowaną uczelnię mieli zerowe szanse. Zyskali Ci, którzy chcieli na maturze zakończyć edukację lub iść na uczelnię przyjmującą wg kolejności zgłoszeń.

BZDURA :!: 2007 rok matura Giertychowska. Ja i mój ówczesny kolega z klasy przystąpiliśmy do matury. Ja byłem najlepszy w szkole z fizyki, z matmy nie, ale dawałem radę. Efekt był taki, że ja dostałem dobre wyniki z matury, a on beznadziejne i zdał maturę dzięki Giertychowi.

Co było dalej? Poszliśmy razem na Elektrotechnikę dzienną na Politechnice Gdańskiej, ówcześnie była to najlepsza Elektrotechnika w Polsce. On się dostał ponieważ chętnych było mniej niż miejsc... finalnie ja skończyłem inżyniera terminowo, on zdawał obwody elektryczne 5 lat, ale w końcu go puścili i dzisiaj ma taki sam dyplom jak ja... Czy warto było męczyć się w Liceum, uczyć po weekendach, chodzić na kółko fizyczne? NIEKONIECZNIE.

Swoją drogą to śmieszne czasy trochę były. Każdy szedł na jakieś studia marketingowe, zarządce i inne gówna. ROSŁO CAŁE PRĘŻNE POKOLENIE KIROWNIKÓW I DYRYKTORÓW! :rotfl: Dzisiaj połowa z nich siedzi w zarządzie kasy nr 2 w mcdonald's albo w multikinie.

Edukację w Polsce ZBESZCZESZCZONO :!:

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 26 listopada 2015, 08:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E12 520A
Kod silnika: m20b20
Garaż: E12
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=67421&start=400
e46 328ci Santorini Blue
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6& ... &start=200
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
jiGsaw napisał(a):
Czyli nie dostałeś się na darmową medycynę? :/ Współczuję rodzicom. :P

Nie bój nic - na pewno szybciej się ta inwestycja zwróci i będzie pewniejsza niż wszelkie elektro-techniki-praktyki czy inne aJtI :)

PostNapisane: 26 listopada 2015, 08:59 
Przyjaciel forum

I tak i nie... znam temat od kuchni. Studiowanie medycyny aby osiągnąć sukces i dojść do celu to konkretna GEHENNA, która trwa minimum 10 lat. Do tego czasu jak jesteś kumaty i ogarnięty, masz trochę szczęścia to możesz dobić kilka lat prędzej do pewnego poziomu po innych studiach. A już nie mówię jakie perspektywy są obecnie po Akademii Morskiej... oczywiście w morskich specjalnościach i tu wystarczy zwykły inżynier 3.5 roku. :)

Poza tym jeden rok medycyny płatnej to nie mniej jak 20 tys pln. Było 6 lat, obecnie chyba jest 5, ale znowu wracają do 6, czy coś takiego. Nie mniej jednak bite 100 tys, nie liczę kosztów utrzymania delikwenta 10 lat studiującego, przy odrobinie szczęścia 6, bo na specjalizacji już się może sam da radę utrzymać.

Kasę sensowną zaczynasz zarabiać około 35 roku życia, jeżeli WSZYSTKO Ci się uda. Przerąbane jakby nie patrzeć.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 26 listopada 2015, 09:11 
Przyjaciel forum

e46 328ci Santorini Blue
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
jiGsaw, tak jak napisałeś - dobijesz może kilka lat prędzej do pewnego poziomu i zazwyczaj na nim już pozostajesz. Będąc lekarzem perspektywy są zupełnie inne. Pracuję min w szpitalu i znam doskonale temat...widziałeś kiedyś "biednego" lekarza ? Bo ja nie - nawet niespecjalnie kumaty i ogarnięty rewelacyjnie zarabia...natomiast ubogich inżynierów znam co najmniej kilku :]

PostNapisane: 26 listopada 2015, 09:13 
Zacna persona forum

jiGsaw napisał(a):
Poza tym jeden rok medycyny płatnej to nie mniej jak 20 tys pln. Było 6 lat, obecnie chyba jest 5, ale znowu wracają do 6, czy coś takiego. Nie mniej jednak bite 100 tys, nie liczę kosztów utrzymania delikwenta 10 lat studiującego, przy odrobinie szczęścia 6, bo na specjalizacji już się może sam da radę utrzymać.

Kasę sensowną zaczynasz zarabiać około 35 roku życia, jeżeli WSZYSTKO Ci się uda. Przerąbane jakby nie patrzeć.

Są niełatwe kierunki studiów na których...i po których trzeba zagryźć zęby. Po prawie jest to podobnie. Studia 5 lat, aplikacja jeśli dobrze pójdzie w kolejne 3...podczas, której 90% nie zarabia średniej krajowej, a koszt samej aplikacji to ponad 500zł miesięcznie. Masz 27-28 lat i żyjesz jak Tede, z miecha na miecha ;)

I nie zgodzę się co do zniesienia matmy. Nie lubiłem jej nigdy :]

PostNapisane: 26 listopada 2015, 09:20 
Przyjaciel forum

e46 328ci Santorini Blue
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
Beatles, moim skromnym zdaniem nie ma nawet co porównywać prawa i medycyny - po prawie musisz być bardzo ale to bardzo zdeterminowany i kumaty (jeśli nie masz taty/mamy/znajomości prawników) żeby cokolwiek osiągnąć - po medycynie wcale nie. Wystarczy ,że ją skończysz. :]

PostNapisane: 26 listopada 2015, 09:27 
Zacna persona forum

///david napisał(a):
Beatles, moim skromnym zdaniem nie ma nawet co porównywać prawa i medycyny - po prawie musisz być bardzo ale to bardzo zdeterminowany i kumaty (jeśli nie masz taty/mamy/znajomości prawników) żeby cokolwiek osiągnąć - po medycynie wcale nie. Wystarczy ,że ją skończysz. :]

ale nie dołuj mnie :P

...ale dużo jest prawdy w tym co piszesz. Tyle, że świat należy do zdeterminowanych i kumatych ;)

PostNapisane: 26 listopada 2015, 09:47 
Przyjaciel forum

jiGsaw napisał(a):

a co to znaczy "sensownie zarabiać"? Jaka to kwota?

System edukacji to dno i niestety sam jestem tego przykładem. Gdyż oprócz wąskiej specjalizacji bardzo często nie wiem podstawowych informacji z różnych gałęzi nauk, które powinny mi niby zapewnić szkoła podstawowa, gimnazjum (tak, jestem rocznik 88, niestety chodziłem już do gimnazjum, ale to była jedna szkoła ten sam budynek, Ci sami wykładowcy) czy liceum. Może to była moja ignorancja, a może zły sposób przekazywania wiedzy przez wykładowców.

Po latach doszedłem do wniosku, że jak się sam nie nauczysz to nie będziesz umiał.

Poprawność polityczna wyjdzie ludziom bokiem. Islam robi to samo co Chrześcjaństwo pare tysięcy lat temu, gdzie imperium rzymskie roz*ebało wszystko dookoła przejmując i narzucając swoją władzę i wierzenia w imię religii. Więc kto wie, może za pare naście, dziesiąt, set lat w Polsce będziemy się witać "Salamalejkum" a w radio będzie lecieć DJ Muhommed - Allah Magic Trance (DJ Allah mix).

To jest zresztą szeroki temat.. Czarni w USA czy UK mają mniejsze progi przyjmowania na studia czy do pracy, musi być równość etniczna w pracy tzn: jak masz kadrę 20 białych ludzi i prowadzisz rekrutacje 5 dodatkowych osób to musisz zatrudnić tych czarnych mimo że biali mieli lepsze wyniki - jeśli tak nie będzie Czarnuch poda Cię do sądu.

Naturalnie nie ma co generalizować, nie każdy Polak to złodziej, nie każdy Murzyn to debil nie każdy Islamista to Terrorysta (chociaż tu się rymuje :P)
Pracowałem z niemalże każdą grupą etniczną, znam kilku wyznawców islamu, którzy normalnie mają tu w polsce żony i żyją bardzo "europejsko", ba - nawet obchodzą święta Bożego Narodzenia gdyż jak twierdzi: "szanuje tradycje kraju który daje mu pracę".

Rany na ten temat można pisać w nieskończoność :) - ale i tak to nic nie zmieni, hehe.

PostNapisane: 26 listopada 2015, 09:54 
Zacna persona forum

///david napisał(a):

Dodam jeszcze coś - żeby nie skończyć prawa trzeba być albo totalnym głąbem albo włożyć w studia mniej niż zerowy wysiłek. Mówię tu o tych średnich i najlepszych Uniwersytetach w PL. Dużo bardziej się trzeba namęczyć, żeby się dostać niż skończyć. Tak ja to pamiętam. A medycyna z tego co widzę jest cholernie trudna. Kiedy ja wiodłem studenckie życie szlajając się z akademika do akademika, wyjmując te 2 miesiące z życia co kolejną sesję, to koledzy z medycyny mieli taką sesję przez całe studia.

PostNapisane: 26 listopada 2015, 09:59 
Przyjaciel forum

e46 328ci Santorini Blue
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
Beatles, no i jest to jeden z powodów dla których po skończonym prawie jest jak napisałem powyżej a po skończeniu medycyny masz gwarancję rozwoju i dobrej pracy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1