BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 20:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2352 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: O zegarkach...
PostNapisane: 29 listopada 2015, 12:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: brak
Garaż: było V8
Bambino bardzo ładny, podoba mi się a jakby tak go jeszcze taniej gdzieś wyhaczyć :)
Podobaja mi się takie proste klasyki na brązowym pasku, kiedyś miałem nawet uzbieraną kasę na taką Omegę ale jak przyjechałem kupić to zegarek już był sprzedany :kwasny: a teraz nie stać mnie na takie luksusy :wstyd:

PostNapisane: 29 listopada 2015, 12:15 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
alduwiel napisał(a):
Jak nosiłem tę replikę do zegarmistrza to za każdym razem robiła mega wow.

alduwiel napisał(a):
Wiem ,że replika to replika, ale jak miałem wydac 22 tys na Navitimera to stwierdziłem ,że szkoda kasy i kupię replikę.

zacznijmy od tego, czyjej produkcji była ta "replika"? Miałeś do niej jakieś papiery? Replika żeby była repliką musi być wykonana zachowując np 90% (dokładnie nie wiem) cech przedmiotu oryginalnego (np zegarka z przed 30 lat), zrobiona wg tamtych standardów lub im odpodiwadających i wykonana przez tą samą firmę lub na jej zlecenie. Jeżeli miałeś ładnie zrobioną podróbę to kupiłeś podróbę za kilka k zł a nie replikę - dopóki nie będziesz miał papieru Breitlinga w ręce potwierdzajacego oryginalność zegarka to jest to shit, który łamie prawa patentowe itd.
Tutaj masz przykład - oryginalny Tudor vs podróba, bardzo dobrze zrobiona, praktycznie na pierwszy rzut oka dla nieznającej się osoby nie do odróżnienia ale podróba czyli kradzież patentów, własności intelektualnych i coś tam jeszcze, prawnikiem nie jestem
http://www.rw-forum.com/topic/467-tudor ... #entry2497
podróba to podróba i podróbą pozostanie.
pomijając to czy wspieramy finansowo złodziei - w podróbie nie wiesz co siedzi w kopercie, jaki materiał itd - później są problemy o jakich piszesz - reakcje alergiczne. Zegarki firm jak seiko zrobione są najczęściej ze stali 316L
https://pl.wikipedia.org/wiki/Stal_chirurgiczna
tyle o reakcjach skórnych. Jak kupisz oryginalne perfumy to raczej małę prawdopodobieństwo że jakiś syf wyskoczy Ci na skórze ale kup lakosty od cygana to ciekawe co się zacznie dziać ;)
hasła o brudzeniu się mechanizmów? zegarki mechaniczne mające po 50 lat i więcej działają jak należy, w przypadku nowo wyprodukowanych zegarków gdzie teraz w dobie techniki nie ma problemu kamieniami łożyskującymi bo są syntetyki i nowoczesne smary syntetyczne mówi się, że pierwsze otworzenie zegarka w celu smarowania można zrobić po 5 czy 10 latach ale są tacy co tego nie robią wcale i zegarek chodzi. O jakim czyszczeniu z kurzu mówimy w zegarku posiadającym WR200m? :rotfl: z tym navitimerem to ostro płyniesz, ciekawe co na to właściciele Breitlinga, może nie wiedzą że taki shit wypuszczają :rotfl:
seiko to jedna z największych jak nie największa firma zegarkowa, ma chyba najszerszy asortyment i zegarki od kilkudziesięciu dol za sztukę do zegarków za tysiące, GS rywalizuje z Rolkiem, wkład w rozwój techniki jak mechanizmy Hi-beat itd, mają się czym pochwalić.
co do odchyłek czasowych to tutaj cudów nie ma - mechanik zawsze będzie gorszy od kwarca z radiem ale w normalnym życiu kto potrzebuje dokładności do 0.01s? A jak ktoś już potrzebuje to do mechanika kupuje drugi zegarek z radiem i jest po problemie :P
Lincoln, wszystkie zegarki na bransolecie mają zwężaną bransoletę, może są wyjątki ale o nich nie wiem. Ja w swoich mam 22mm między uszami i bransoleta schodzi do 20mm na zapięciu, w sumo jest 20mm->18mm
jaki budżet? z marek na szybko które przychodzą mi do głowy to orient, hamilton. Za skeletonami nigdy jakoś się nie oglądałem więc trzeba by poszukać,
Wojtek, bambino będzie typowo garniturowe ale coś w stylu SARBa - np w Timetrendzie mają podobne modele, casualowe które powinny spełnić oczekiwania. co do sklepów - orienty kupowałem z niemiec, brat teściowi casio sprowadzał chyba z creationwatches (tajlandia czy jakaś inna indonezia ale tam jest sporo takich sklepów i sa produkowane tańsze seiko więc jakby nie było najtaniej) a ja sumo z japoni.
http://timetrend.pl/zegarki/12911-seiko ... 701k1.html
http://timetrend.pl/zegarki/12843-seiko ... 145p1.html

pierwsze 2 z brzegu, klasyczne, mechanizm wg uznania - w jednym jest kwarc w drugim automat

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29 listopada 2015, 13:23 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Wojtek, podaj który konkretnie model Cię interesuje. Jak się nie boisz zakupów za granicą to mogę luknąć.

trollu, miałem Orienta Big Mako, w którym kajdan się nie zwężał ale fakt że te ostałej szerokości są rzadkością.

PostNapisane: 29 listopada 2015, 15:40 
Częsty bywalec

Moim zdaniem nie ma się też za bardzo podniecać zegarkami za 20kpln, 30kpln, czy więcej. Owszem, mają to coś, te detale, skomplikowane mechanizmy, gołym okiem widać różnicę z zegarkami dla "ludu", ale do cholery nie rozumiem po co non stop polecać jakiś automat, skoro ktoś wyraźnie mówi że chce mieć bezobsługowy ładnie wyglądający kwarc, bo nie przywiązuje uwagi do ilości kamieni w które zaopatrzony jest mechanizm, i zwyczajnie nie chce mieć do czynienia z tzw. rezerwą chodu, i raz na tydzień zegarka przestawiać czy nakręcać. No po co ? Ja osobiście jestem fanem zegarków, mam 2 automaty i kilka kwarców. W automatach chodzę kilka razy do roku przy okazji jakichś uroczystości, no i jak mam spotkanie z którymś z klientów, który wiem że sam lubi zegarki ( chociaż nie do końca jest to powiedziane, bo być może tylko ktoś doradził mu OMEGĘ albo coś w tym stylu ).

Na codzień i do pracy chodzę w kwarcach, różnych firm, począwszy od TIMEX'a, przez lorusa, casio, seiko, i uważam je za wygodne i bezobsługowe. To, że ktoś woli kwarce, nie oznacza że jest dyletantem w dziedzinie zegarków, tylko po prostu mu wygodnie.

Dziwnym dla mnie natomiast jest polecanie każdemu kupującemu zegarek, który zapyta w tym temacie, Seiko 5. Nie każdy chce automat, a to nie jest forum stricte zegarkowe - niektórzy chcą fajnego kwarca, więc po co na siłę im wciskać automat ?

PostNapisane: 29 listopada 2015, 15:51 
Przyjaciel forum

ja zawsze biorę pod uwagę to, że ktoś chce zegarek który zakłada i tyle ale z drugiej strony może ktoś przekona się do mechanika. To jest trochę jak odciągać kogoś od kupna 330i w qp czy e38 - przecież tico też Cie zawiezie, zimą nie musisz się przejmować że dupa będzie Ci uciekać na boki a na stacji benzynowej nie zostawisz majątku ;)
jak ktoś pisze że chce kwarcyk żeby był dokładny i bezobsługowy to nikogo na siłę się nie uszczęśliwi mechanikiem. co do zachwycania się droższymi zegarkami to jednemu się coś podoba a inny nie zwróci na to uwagi. Kupisz 7er z nappą a sąsiad powie że woli pokrowce na fotelu w fabi ;)
jak na razie to chyba najczęściej jako polecany pada tutaj lorus :rotfl:
co do preferencji Wojtka to może też ten podpasować
http://www.lorus.pl/lorus-rt337dx9-p-16228.html
wcześniej już go tutaj wrzucałem, ładny kształt wskazówek, dość uniwersalny. Opisywałem też problemy innego kolegi z odbarwionym bezelem w innym lorusie - zegarek poszedł na gwarancję, dostał nową kopertę ze szkłem. Kupiony w TT więc obsługa klienta taka jak należy

PostNapisane: 29 listopada 2015, 16:05 

Dla zegarkowych zapaleńców kwarc jest jak FWD dla forumowiczów szprota.

PostNapisane: 29 listopada 2015, 16:22 
Częsty bywalec

trollu, mam tego lorusa do którego wkleiłeś link, tylko że rzadko w nim chodzę. Pasek jest strasznie twardy i nie za bardzo wygodny. Ale poza tym niczego sobie, jak na budżetowy zegarek. Fajnie na ręce wygląda.

PostNapisane: 29 listopada 2015, 16:28 
Przyjaciel forum

może powinien się trochę "rozchodzić" z czasem, kumpel nigdy nie narzekał na pasek ale jak na razie z oryginalnych pasków to chyba tylko ten z orienta mojego brata był miękki i z certiny którą kiedyś przymierzałem, nie liczę handmajdowego nubuku który mam do SSA. W tym tyg przymierzałem orienta bambino i jakiegoś bardziej casualowego seiko, ten z seiko z czasem pewnie by się ułożył ale pasek z bambino to jakaś masakra

PostNapisane: 29 listopada 2015, 16:32 

Oryginalne paski w tańszych zegarkach to byle co. Żona miała w Lorusie to szybko zaczął się z niego łuszczyć połyskliwy lakier. Ja zawsze kupowałem z bransoletami a paski handmade albo jakieś markowe i nigdy nie było większych problemów.

PostNapisane: 29 listopada 2015, 17:08 
Zacna persona forum

Dzięki panowie za propozycje, nie powiem chciałbym fajnego automata z szafirowym szkłem ale wiem, że to raczej drogo będzie :(
Lorus, Fossil ma dość ładne zegarki i przystępne cenowo ale jakoś te marki mi nie podchodzą.
Wolałbym już coś z Seiko, Orienta może z Citizena, Tissota :niepewny:

PostNapisane: 29 listopada 2015, 17:49 
Przyjaciel forum

szafir dla wielu to "musthave" chociaż ja bym się tak nie nakręcał, jak na razie z minerałami żadnych problemów nie miałem a zanik kupiłem Raya to się naczytałem jakie to problemy są z wystającym mineralnym szkłem ;)
Ja bym poszedł do TT coś poprzymierzać jeżeli nie masz sprecyzowanego rozmiaru zegarka, w necie szukać jakichś fot i jak będą konkretne cele to szukać w sklepach najlepszej opcji do zakupu
http://www.creationwatches.com/products ... -4663.html
http://www.creationwatches.com/products ... -7302.html
http://www.creationwatches.com/products ... -5302.html
http://www.creationwatches.com/products ... -4496.html
http://www.creationwatches.com/products ... -7146.html

PostNapisane: 29 listopada 2015, 18:14 
Zacna persona forum

trollu, a sprawdzony ten sklep, można zamawiać bo ceny niezłe ? I na pewno ori towar ?

PostNapisane: 29 listopada 2015, 18:23 
Przyjaciel forum

sprawdzony i pewny, towar oryginalny. Tylko nie wiem teraz w którym ze sklepów nie chcieli wysyłać do PL, nawet na adres z paypala.
http://www.skywatches.com.sg/
http://www.shoppinginjapan.net/

PostNapisane: 29 listopada 2015, 19:58 
Moderator

Garaż: M3 e92 G-power 580hp
No papierów nie było, albo zostały zawiniete przez kogoś od kogo kupiłem ten zegarek. Miał on szafirowe szkło, mechanizm eta Voju 202 czy jakoś tak no i od podrobki za 300zł od turka to różnił sie praktycznie wszystkim.
Na pierwszy rzut oka to było jak niebo i ziemia, dlatego każdy kto choć odrobinę się na zegarkach znał i widział już nie jedną Turecką podróbę to mojego brał za oryginała, choćby po samym szkle można było taki wniosek wyciągnąć. Szkoda ,ze nie mam zdjęć.
Jedynie kolorystyka byla zmieniona. Np Tarcza nie byla czarna tylko lekko granatowa, a kólka nie były białe tylko podchodziły pod kremowy kolor.

A co do czyszczenia zegarków to w salonie Aparta mi mówili ,że co 5 lat trzeba go czyścić ,a pierwsze czyszczenie mam gratis.
Pytałem co się stanie jak go nie będę czyścił/smarował to powiedział mi koles ,że stanie się z nim to samo co dzieje sie z samochodem gdy nie wymieniasz oleju - też bedzie dzialał , ale jego zywotność się drastycznie zmniejszy, a pierwszsym objawem będą opuźnienia

PostNapisane: 29 listopada 2015, 20:12 
Przyjaciel forum

alduwiel napisał(a):
eta Voju 202

widziałeś wybite nr czy tak piszesz? ;) nie zrozum mnie źle ale po prostu chcę dojść ocb z tym zegarkiem. co do wykonania podróba vs oryginał to zobacz link z tudorem który wrzuciłem, tamta podróba nie kosztowała 400zł tylko x razy więcej a wykonanie jak widać jest na bardzo wysokim poziomie, kupując zegarek nikt mikroskopu ze sobą nie taszczy.
eta ma oznaczenia 4 cyfrowe (albo 5 cyfra po myślniku), Valjouxy zaczynają się od 77xx, poza tym breitling wkłada raczej in-housy ale tego w 100% nie wiem, nigdy nie interesowałem się brajtkami. Eta voju 202 to może być coś w stylu "adidosa". Jak nie masz papierów to skąd pewność o szafirze?
Apart apartem, tam nie znajdziesz zegarmistrzów, zapytaj ich o jakieś szczegóły mechanizmu, zmiany w mechanizmie, różnice i dlaczego lepiej wziąć braitlinga a nie np omegę lub odwrotnie bo chcesz konkrety nt mechanizmu. Materiał z jakiego wykonano włos balansu i dlaczego takie a nie inny bo słyszałeś że np seiko zastosowało inny. ciekawe co wtedy powiedzą

Wojtek ile chcesz wydać $? Na forum zegarkowym można trafić dobre okazje, teraz nawet widzę orienta FFD0F001B0, automat, szafir, wskaźnik naciągu, nowy nie używany już w kraju.

PostNapisane: 29 listopada 2015, 23:26 
Moderator

Garaż: M3 e92 G-power 580hp
Oczywiście nie pamiętałem nawet jak to powinno być poprawnie napisane, a tym bardziej jaki nr to był. Ale jak zegarmistrz tam coś kiedyś go oglądał to powiedził mniej więcej to co napisałem wyżej :D :rotfl: Lub zapewne tak jak Ty to poprawnie zapisałeś trollu. Sory ale było to x czasu. Szkło było bez ani jednej rysy po 2 latach używania , a dodatkowo była sprawdzana takm czymś elektronicznym do sprawdzania jakiś drogocennych metali czy kruszców.
Na 100% to był szafir. Niebieski pod światło itp
Poszedł na alegro za 300zl jako uszkodzony, Bo miał cały pierścień zjechany (wywaliłem się na rowerze)

PostNapisane: 29 listopada 2015, 23:39 
Zacna persona forum

trollu, chodzi o tego za 1350zł ? To jest dobra cena za ten zegar ?

PostNapisane: 29 listopada 2015, 23:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: C400 4matic
Ja tez szukam cos fajnego z wygladu do 2tys.Mialem juz 2 orienty-fajne zegarki ale japoncow juz nie chce.Moze tissota,certina,atlantic?Podobaja mi sie z wygladu takie wynalazki jak armanii,chcialbym cos podobnego ale szwajcara.Sa jakies fajnie wygladajace zegarki do 2tys?

PostNapisane: 30 listopada 2015, 00:02 
Przyjaciel forum

Wojtek napisał(a):
To jest dobra cena za ten zegar ?

wg mnie tak.
BAWARA napisał(a):
Sa jakies fajnie wygladajace zegarki do 2tys?

zależy co rozumiesz przez fajnie. do 2k można już wybierać w kwarcowych atlanticach i tissotach, ja w takim budżecie szukałbym certiny chrono bo mi się podobają :] albo dołożył odrobinę do atlantica worldmastera :rotfl:

PostNapisane: 30 listopada 2015, 00:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: C400 4matic
trollu, dzieki wlasnie spojrzalem na atlantica http://zegarownia.pl/zegarek-meski-atla ... 5460-42-22 idealny :) Trzeba bedzie dolozyc kilka stowek na gwiazdora ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2352 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86 ... 118  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1