BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 22:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: e46 320d 2000r. problem z uruchomieniem samochodu
PostNapisane: 4 grudnia 2015, 12:34 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m54b30
Witam, jakieś pół roku temu zakupiłem dla żony e46 2.0D z 2000r. czyli wersje 136km. Z racji obniżających się temperatur zauważyłem kilka usterek w samochodzie:
    -czuć spaliny w kabinie (z tego co zauważyłem pęknięte jest połączenie samego końca tłumika rezonator) - przyczyna? Czy raczej szukać w okolicach złącza elastycznego
    -nie da się otworzyć drzwi pasażera z przodu (klamka od środka działa normalnie, nie otwiera drzwi, jednakże słychać pracującą linkę. Klamka zewnętrzna nie ma żadnego oporu, nie powraca również w standardowe położenie, dodam również że wcześniej działała tyle że z dość dużym oporem oraz czasami nie powracała na swoje miejsce)
    -ostatni problem dotyczy uruchomienia samochodu. Przekręcam kluczyk w pozycje nr 2, licznik nie reaguje, świeci tylko mały wyświetlacz i kontrolka poduszki, reszta ani drgnie. Po kilkukrotnym kręceniu kluczykiem z pozycji 0 do 2 udaje się odpalić samochód. W czym tutaj tkwi problem, słaba bateria w kluczyku czy może to wina immobilizera?
Tutaj zdjęcie licznika po przekręceniu na pozycje nr 2
Obrazek
Wszystkie objawy zaczęły się po obniżeniu temperatur. Ktoś miał podobne objawy?
Szukałem po innych tematach ale niestety nie znalazłem tematów odpowiadających takim usterkom.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e46 320d 2000r. problem z uruchomieniem samochodu
PostNapisane: 4 grudnia 2015, 13:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38 740i 5gang/E36/
Kod silnika: M60B40/M43/M52
Witam. Co do klamki to prawdopodobnie pęknięta kaseta klamki, miałem taki objaw w e38.
Co do zapłonu to masz objaw jakby miałeś cały czas pozycje 1 a nie zapłon 2, stawiam na kostkę stacyjki lub samą stacyjkę...

Tytuł: Re: e46 320d 2000r. problem z uruchomieniem samochodu
PostNapisane: 4 grudnia 2015, 14:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: 320d+
Kod silnika: M47D20
Spaliny w kabinie to w wiekszosci przypadkow lacznik elastyczny i zaciaga do srodka, a zaplon to pewnie stacyjka bo wyglada jakbys mial kluczyk w pierwszej pozycji :) Upierdliwe awarie ale dosyc tanie do usuniecia, za naprawe stacyjki w E30 zaplacilem 100zl, za lacznik elastyczny w E46 chyba 200 z wymiana.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1