BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 11:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E63] 5.0i problem z wentylatorem, błąd czujnika ciśnienia
PostNapisane: 9 listopada 2015, 11:17 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E63, K1300R
Panowie,

mam problem z moim autkiem- E63, 2006 5.0i. Po włączeniu zapłonu wentylator odpala na najwyższym biegu. Czyjnik temperatury przy chłodnicy wymieniony, czujnik temperatury cieczy w pompie wymieniony, wpięty drugi wentylator - bez zmian.
Wpadłem na pomysł, że przyczyną może być klimatyzacja. Faktycznie po zrobieniu diagnostyki pokazało, że ciśnienie w układzie wynosi 38bar (!). Czujnik ( wpięty w przewód klimy - 64536909257) został wymieniony, niestety na nowym ta sama sytuacja- ciśnienie 38 bar - nawet po wypięciu kostki z czujnika (oczywiśnie ćiśnienie w układzie prawidłowe) :wink:
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Gdzie szukać przyczyny? Czy jest gdzieś jeszcze jeden czujnik ciśnienia? Kod błędu - 9C5E
Autko kupiłem już z tą wadą.

Jeżeli macie jakikolwiek pomysł to śmiało.. ja już wymiękam ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E63] 5.0i problem z wentylatorem, błąd czujnika ciśnienia
PostNapisane: 5 grudnia 2015, 01:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 535d(F11),640d(F12)
Kod silnika: M57Y,N57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 65&start=0
Cześć, nie wiem czy ta rada pomoże, ale zainteresowałbym się wiązką przewodów (tudzież złączami) która przewodzi sygnał do sterownika.
Wskazuje na to identyczne wskazanie zarówno starego czujnika, jak też nowego czujnika.
To może być przetarty kabel, zwarcie do masy albo do szyny zasilania (można łatwo sprawdzić multimetrem), wreszcie zaśniedziałe styki lub też skrzywiony podczas nieumiejętnego wpinania pin.Jeśli wiązka będzie w porządku, to wina będzie leżeć po stronie sterownika.
Pozdro!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1