BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 10:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46][330d] Pompa paliwa ?
PostNapisane: 12 grudnia 2015, 08:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m57d30
Witam,
Wczoraj po przejechaniu 80 km i odstawieniu auta na parking wchodząc do niego po 20 minutach i przekrecając kluczyk w pozycje 2 usłyszałem straszne buczenie jakbym stał koło transformatora które trwało około minuty, auto odpaliło bez problemu. Potem przejechałem 20km na orlen, zgasiłem auto, zatankowałem, przekręciłem kluczyk, buczenia nie było tylko normalny dźwięk pompy paliwa, auto zapaliło bez problemu. Na drugi dzień z rana odpaliłem auto bez buczenia i problemu przejechałem jakieś 5 km po mieście auto się zagrzało zgasiłem i za godzinę już nie chciało zapalić rozrusznik kręcił normalnie ale nie chciało zapalić próbowałem z 4 razy. Dzisiaj rano auto po przekręceniu kluczyka i minute odczekałem (pod maską w wężach do i z filtra paliwa czuć było ruch - więc to nie pompa? ) odpaliło normalnie - auto zimne. Co to może być spotkał się ktoś z czymś takim ? Dzisiaj jade pod kompa podpiąć tam może coś wyjdzie...
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46][330d] Pompa paliwa ?
PostNapisane: 12 grudnia 2015, 11:24 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: włsny
obstawiam zatarcie pompy paliwa pobiera około 30 A to duzy prąd i obstawiam że to ztąd to buczenie

PostNapisane: 13 grudnia 2015, 10:32 
Pierwsze kroki

rano pali bez problemu, dzisiaj po 60km zrobionych, odstawiłem auto na 30-45 minut, po przekręceniu kluczyka usłyszałem znów buczenie i nie odpaliło. Odczekałem 20minut i zapaliło bez problemy znowu nie wiem co jest grane:
Bład który wyskakuje pod kompem :

13573
sterowanie czasem grzania
awaria sterownikja zarzenia

I stare błędy:
6660
sterownik stopien koncowy podgrzew.
4704 cisnienie wtrysku wstepnego
2550 bład nieznany

Auto trzyma moc, może to filtr paliwa ? Chociaż był wymieniany 10 tyś temu na Mann-a.... Sterownik świec żarowych powodowałby że auto ciepłe nie odpala przy temperaturze +5 C ?

PostNapisane: 14 grudnia 2015, 09:50 
Pierwsze kroki

dzisiaj jak jechałem to już przerywało przy wyprzedaniu, szarpało strasznie wydaje mi się że na 100% to pompa paliwa...

PostNapisane: 14 grudnia 2015, 21:41 
Forumowicz

Moje BMW: 530d 01' Turing
Kod silnika: M57
crims napisał(a):
dzisiaj jak jechałem to już przerywało przy wyprzedaniu, szarpało strasznie wydaje mi się że na 100% to pompa paliwa...
.
Kolego jak podłączałeś kompa mogłeś sprawdzić ciśnienie pompy progowej. W czasie pracy jałowej ciśnienie powinno wynosić nieco mniej niż 4 bary,podczas dodawania gazu ok. 3,7 bara.
U mnie awaria charakteryzowała sie tym że przy ok.4000 obr/min auto zaczeło szarpać i tak z biegiem czsu to szarpanie powtarzało sie przy coraz mniejszych obrotach silnika.

PostNapisane: 14 grudnia 2015, 23:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Objawy bardzo zbliżone do padającej pompy,sprawdz ciśnienie.

PostNapisane: 19 grudnia 2015, 11:33 
Forumowicz

również stawjam na pompe paliwa

PostNapisane: 20 grudnia 2015, 21:50 
Pierwsze kroki

po wymianie na pierburga nie szarpie i pali ładnie, pompę i tak słychać, delikatnie, ale słychać to norma w 330d ?
I jeszcze jedno jak długo wam się pali kontrolka od świec ? wcześniej miałem błąd na kompie sterow. czasu żarzenia, teraz nie ma i kontrolka od świec w ciepły dzień gasną po 2 sekundach gdzieś, to norma ?

PostNapisane: 20 grudnia 2015, 22:55 
Zacna persona forum

Delikatny dźwięk pompy to nic złego jeżeli spełnia swoje parametry,swoją też trochę słysze zanim odpale.Co do tematu kontrolki świec to różnie bywa z czasem jej wyświetlania,im chłodniej tym dłużej.Na rozgrzanym silniku powinna gasnąć niemal natychmiast.Także u Ciebie w tej kwestii moim zdaniem wszystko działa poprawnie.

PostNapisane: 21 grudnia 2015, 20:48 
Pierwsze kroki

dzisiaj mimo 6 stopni na dworze, grzał świece jakieś 6-7 sekund, i zapalił nie tak lekko jak powinien. Może on dostaje za dużo paliwa ? Kiedy zaczynacie kręcić rozrusznikiem jak zgasną kontroli na desce czy przestanie być słychać pompę paliwa ?
Pozdro

PostNapisane: 22 grudnia 2015, 00:22 
Zacna persona forum

Faktycznie trochę długo,sprawdzałeś ewentualne błędy na kompie?ja zapalam jak zgasną kontrolki

PostNapisane: 25 grudnia 2015, 12:27 
Forumowicz

u mnie pompa nowa dawala ponad 8 barow tu cisnienie wydaje mi sie ze nie jest tak wazne bo jest regulator cisnienia na listwje wtryskowej i to on odpowjada za cisnienie na listwie

PostNapisane: 25 grudnia 2015, 20:55 
Częsty bywalec

gabi15 napisał(a):
u mnie pompa nowa dawala ponad 8 barow tu cisnienie wydaje mi sie ze nie jest tak wazne bo jest regulator cisnienia na listwje wtryskowej i to on odpowjada za cisnienie na listwie

O jakim ty silniku piszesz?? chyba o benzynie. W dieslu cr też jest regulator ale ta pompa to jest tylko pompa wstępna która podaje do pompy wysokiego ciśnienia a ona to już robi bardzo duże ciśnienie

PostNapisane: 26 grudnia 2015, 23:06 
Forumowicz

Moje BMW: 530d 01' Turing
gabi15 napisał(a):

Kolego temat dotyczy 3.0d. Pompa daje ciśnienie poniżej 4 barów.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1