BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 10:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] cykanie spod kolektora
PostNapisane: 15 grudnia 2015, 15:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318Ci
Kod silnika: N42B20A
Witam,
Silnik chodzi niby normalnie, pali na 4 gary, ma moc i nie pali się check engine ani EML. To co się dzieje to takie cykanie jakby spod kolektora, nie wiem czy to tak ma być? Kiedyś było to cichsze. Pod kompem wywala tylko jeden błąd wałka rozrządu od strony wydechowej, ale to nie to jest przyczyną, po odpięciu go czy nawet wymianie na inny nic się nie zmienia. Zalany olej to Valvoline maxlife 5w40 jakieś 1000 km temu oraz zmieniony płyn chłodniczy bo już przyszła pora na jego zmianę. Obroty nie falują i auto normalnie trzyma temperaturę.

Filmik https://youtu.be/zTVn5nUF8cU

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] cykanie spod kolektora
PostNapisane: 15 grudnia 2015, 16:51 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
A to nie wtryski czasami? Uszkodzenie czujnika wałka rozrządu może mieć wpływ na ich pracę.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 15 grudnia 2015, 17:44 
Pierwsze kroki

Podłączałem i odłączałem czujnik to nie wpływa na prace silnika - nie zmienia się cykanie na cichsze czy głośniejsze. Jaki bym nie wsadził inny działający czujnik dalej jest ten sam błąd. Rozrząd nie jest przestawiony. Ogólnie nie ma żadnych objawów ten silnik oprócz tego cykania, które było od zawsze tylko nieco cichsze.

PostNapisane: 16 grudnia 2015, 09:02 
Forumowicz

Kod silnika: N46B20
A szukane było ?;)
Dużo jest na forach o cykaniu N42/46.
Na chwilę obecną , po przeczytaniu wielu tematów o tym , wierzę że "ten typ tak ma" , bo mój też cyka :)

PostNapisane: 16 grudnia 2015, 10:12 
Pierwsze kroki

Tak szukałem i obejrzałem dużo filmików na YT i tutaj tematów jak i na innych forach. To cykanie z tego co sie zdążyłem dowiedzieć i byłem u znajomych posiadaczy tego silnika to działające wtryskiwacze, powinny być nieco cichsze - kwestia oleju - tak mówią.

PostNapisane: 18 grudnia 2015, 15:57 
Forumowicz

Moje BMW: 330Ci
Kod silnika: M54B30
a co mają wtryskiwacze benzynowe do oleju ?
generalnie N42 i N46 to beznadziejne silniki, nagminne problemy z rozrządem - wyciągnięty łańcuch, pękające w drobny mak ślizgi, zajechane vanosy których nie można zregenerować a zakup w ASO to kosmiczne pieniądze. Moja rada - sprawdź w pierwszej kolejności napięcie łańcucha rozrządu, może w porę zdążysz uratować ślizgi i vanosy. Większość użytkowników czeka do samego końca a później lamentują jak wysokie koszta muszą ponieść za naprawę silnika. Ja sprzedałbym ten samochód i zakupił identyczny z silnikiem M52/M54 o dowolnej pojemności ;)

PostNapisane: 19 grudnia 2015, 11:41 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: włsny
wymien uszczelke na kolektoze i bedzie cisza

PostNapisane: 21 grudnia 2015, 00:35 
Forumowicz

Kod silnika: N46B20
irakleo napisał(a):
a co mają wtryskiwacze benzynowe do oleju ?
generalnie N42 i N46 to beznadziejne silniki, nagminne problemy z rozrządem - wyciągnięty łańcuch, pękające w drobny mak ślizgi, zajechane vanosy których nie można zregenerować a zakup w ASO to kosmiczne pieniądze. Moja rada - sprawdź w pierwszej kolejności napięcie łańcucha rozrządu, może w porę zdążysz uratować ślizgi i vanosy. Większość użytkowników czeka do samego końca a później lamentują jak wysokie koszta muszą ponieść za naprawę silnika. Ja sprzedałbym ten samochód i zakupił identyczny z silnikiem M52/M54 o dowolnej pojemności ;)

Hehe jak zwykle najlepiej znają Ci co nie mają ;)
Silnik jak każdy inny - ma swoje wady i swoje zalety , a to jak bardzo jest awaryjny zależy tylko i wyłącznie o tego jak kto dba. Co 2gi użytkownik N-ek na forum nie jest w stanie zalać prawidłowego oleju do tego silnika , a później powstają legendy ze to się do niczego nie nadaje ;)

PostNapisane: 22 grudnia 2015, 14:19 
Pierwsze kroki

Cykanie to zabrudzony lub kończący żywot wtrysk, ogólnie zmieniłem już listwe wtryskową i cykanie znikło.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1