BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 21:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Pytanie o wymiane skrzyni 5HP-18 w e39
PostNapisane: 16 grudnia 2015, 23:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52B28
Witam, przeszukałem całe forum i nie znalazłem informacji które by mi pomogły, a mianowicie potrzebuję wymienić skrzynie w bmw e39 2.8i automat.
Moja skrzynia powinna mieć oznaczenie wg vin A5S310Z-OP (lub -OX) 5HP-18 (zielona tabliczka) , i mam do kupienia od znajomego skrzynie o identycznym odznaczeniu 5HP-18 zielona tabliczka z tym, że tak skrzynia pochodzi z e39 2,5 tds nr częsci to 1 422 131. Pytanie moje brzmi czy ta skrzynia będzie współpracować z e39 2,8 M52? Czy ktoś już może zakładał skrzynie kompletną wraz z konwerterem i ewentualnie sterownikiem do benzyny od tds?
A może wszystkie skrzynie o oznaczeniu 5HP-18 z zieloną tabliczką są takie same i można je zamieniać?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Pytanie o wymiane skrzyni 5HP-18 w e39
PostNapisane: 17 grudnia 2015, 08:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Wydaje mi się, że będzie opasować, tylko komputer asb trzeba byłoby zmienić. Choćby z tego względu, że benzyna inaczej się kręci jak diesel. Najlepiej wjedz na kanał oblukaj mcowania do silnika, flansze na wał, mocowania poduszek itd. Powinno grać. Najlepiej zeby cały kod skrzyni pasował.

Ps. Co sie dzieje, że zmieniasz skrzynie?

PostNapisane: 17 grudnia 2015, 12:44 
Pierwsze kroki

Kupiłem z przełożoną skrzynią przez poprzedniego właściciela i od początku jest w trybie awaryjnym (4 bieg do przodu i wsteczny). Podpinałem pod kompa i otrzymałem błąd "brak skrzyni biegów", jak chciałem robić testy zaworów to zero reakcji. Auto wrzuciłem na podnośnik sprawdziłem wtyczki i styki wszystko ok. Na tej skrzyni nie ma tabliczki znamionowej więc nawet nie wiem czy jest prawidłowa.Do tego słychać z okolic konwertera na wyższych obrotach dziwne dźwięki takie metaliczne ocieranie.

Czyli mówisz że powinna pasować na mocowania do silnika czy na wał? tylko żeby stary komputer od benzyny zostawić. W poprzednim aucie e38 2.8 wymieniałem też skrzynie 5hp-18 zielona tabliczka tam się ślizgała przy ruszaniu i jak szukałem to zwracałem uwagę tylko na oznaczenie 5HP18 z zielona tabliczką i może miałem akurat szczęście, że pasowała bez żądnych przeróbek.

PostNapisane: 18 grudnia 2015, 10:30 
Pierwsze kroki

Już sprawdzone skrzynia 5HP18 z zieloną tabliczką nie pasuje od 2,5 tds-a do benzyny inne mocowania inna obudowa itp.. Jednak założyłem od innej benzyny kod producenta ten na samym dole był inny lecz skrzynia działa bez problemu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1