BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 13:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e91] Skrzynia automat - coś nie tak?
PostNapisane: 1 stycznia 2016, 20:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E91
Kod silnika: M47
Witam,
Dwa dni temu zostałem szczęśliwym posiadaczem BMW E91 z 2006 roku ze skrzynią automatyczną (silnik 2,0 diesel 163KM). Natomiast mam do was pytanie odnośnie tej skrzyni. Dzisiaj zrobiłem 300km (150 w jedną stronę) i w drodze powrotnej tak jakby delikatnie zacząłem odczuwać zmianę biegów, i to też nie na każdym tylko co jakiś czas na różnych stopniach, nie było to ani szarpnięcie ani zgrzyt, tylko odczuwalne tak jakby auto chciało przyśpieszyć i ciągnęło do przodu? Czy ktoś miał może podobnie albo orientuję się co to może być? Auto zostało dokładnie sprawdzone przed kupnem mechanicznie jak i diagnostyka komputerowa, żadnych błędów związanych ze skrzynią nie było, natomiast mechanik stwierdził, że coś zaczyna delikatnie wyciekać ze skrzyni, ponieważ przy zmianie oleju ktoś coś źle podłączył czy nie wymienił uszczelki? Aczkolwiek dopiero dziś to tylko dostrzegłem i tylko na drodze powrotnej...

Druga sprawa, wydaje mi się, że opcja "kickdown" nie pracuje jak powinna. W momencie gdy wciskam pedał do końca nie ma tego efektu, jakby nie zrzucał biegu tylko przyśpiesza po prostu i nie "wgniata" w fotel (nie jest odczuwalne to)

Bardzo proszę o pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e91] Skrzynia automat - coś nie tak?
PostNapisane: 2 stycznia 2016, 23:38 
Forumowicz

Moje BMW: 523ia e39
Kod silnika: m52
jadac ok 60km/h mniej wiecej 4 bieg wcisnij jej do konca wolniejszym ruchem gazu, zauwasz czy wyczujesz zrzut o dwa biegi jeden po drugim. automaty szarpia czasami z takiej przyczyny jak np. padniety czujnik w silniku. nie odczuwasz braku mocy czy cos?

PostNapisane: 3 stycznia 2016, 00:04 
Pierwsze kroki

Właśnie wydaję mi się, że beemka nie ma właśnie maksymalnej mocy...nie wiem czy wydaje mi się czy tak jest faktycznie...a ten padnięty czujnik w silniku to poważna sprawa? Wiem, że czujnik temperatury paliwa wykazał błąd na komputerze, że do wymiany, może to mieć jakiś związek?

PostNapisane: 3 stycznia 2016, 11:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
Widocznie słabo sprawdziłeś auto przed zakupem a sprzedawca wcisnał ci kał.

PostNapisane: 3 stycznia 2016, 12:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
Jedź na hamownie,przekonasz się ile ma mocy,jeśli będzie coś nie tak podjedź do kogoś kumatego od BMW żeby porządnie zdjagnozował/naprawił/odośnie skrzyni też się to po części dotyczy

PostNapisane: 3 stycznia 2016, 13:52 
Forumowicz

na dispach to sie slabo orietuje. najierw sprawdz i doprowadz do kultury silnik skrzyni moze nic nie jest. nie wiem czujnio polozenia walu korbowego. przeplywka. pamietaj czujniki w bmce tylko orginalne nie zamienniki

PostNapisane: 3 stycznia 2016, 13:54 
Forumowicz

dizlach:)

PostNapisane: 3 stycznia 2016, 14:10 
Pierwsze kroki

ROBBMW napisał(a):
Widocznie słabo sprawdziłeś auto przed zakupem a sprzedawca wcisnał ci kał.

Auto zaczęło się tak zachowywać 3 dni po zakupie to po pierwsze, po drugie auto sprawdził najbardziej kumaty gość w Szczecinie od BMW - sprawdzał auto 1,5h ponad i nic nie wykazało po za amortyzatorami i czujnikiem temperatury paliwa, i uszczelka gdzieś tam koło skrzyni.

PostNapisane: 3 stycznia 2016, 21:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
No to już były objawy skrzynia która cieknie już daje do myślenia.

PostNapisane: 3 stycznia 2016, 23:06 
Pierwsze kroki

To wynikało ze złego podłączenia czegoś tam przy wymianie oleju w skrzyni, mechanik powiedział żeby podjechać przy okazji to to dobrze złoży. Jutro jadę na diagnostykę do niego, podobno to przez utratę ciśnienia w intercoolerze bo walnięta jest uszczelka, dzisiaj chłopaki od BMW sprawdzili i powiedzieli, że najprawdopodobniej auto traci na mocy i w tym momencie inne przełożenia na skrzyni. Jutro się wszystko potwierdzi na 100%. Jedyne co mnie pocieszyli to to, że skrzynia pracuję dobrze ogólnie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1