BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 14:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39]535i Główy wyłącznik prądu.
PostNapisane: 6 stycznia 2016, 15:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E65
Kod silnika: N62
Witam.Zastanawiam się nad założeniem głównego wyłącznika prądu (w bagażniku przy akumulatorze). Robiliście coś takiego ??? Czy wyłączanie przed dłuższym postojem ma jakieś negatywne skutki (o kasowaniu licznika kilometrów "dziennych" czy kasowaniu godziny to wiem). Moduł LCM się też nie rozprogramuje bo mam zakodowane światła dzienne i po odpięciu akumulatora nie tracą ustawień.Instalację gazową mam Prinsa a ona "uczy" się z komputera silnika więc chyba też nie problem......Mam zamiar założyć wyłącznik mechaniczny. Chce to zrobić dlatego iż bywa często że 3-4 dni samochód stoi a potem pokonuje krótkie odległości ( 5 km w jedną i po 8 godz 5 km z powrotem ) i już nie raz zdarzyło mi się że po 3-4 dniach samochód nie odpalał (akumulator dobry,samochód sprawdzony u elektryka, niby wszystko ok - jakiś czas temu myślałem że mam jakiś pobór prądu ale było kilka razy sprawdzane i niby wszystko ok ). Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39]535i Główy wyłącznik prądu.
PostNapisane: 6 stycznia 2016, 16:51 
Forumowicz

Moje BMW: 530d 01' Turing
Kod silnika: M57
Kolego mi sie zdaje że za dużo to nic nie da,gdyż akumulator nie odzyska swojej pojemności/sprawności po przejechaniu tylko 5 km.
Słyszałem od elektryka ,że należy przejechać ok 15 km. aby stosunek " utrata prądu przy rozruchu, itp " plus " przejechane 15 km." wyszło na zero.
Rozumiem ,że do straty należy doliczyć porę roku jak i załączanie dodatkowych odbiorników ( nagrzewnica,ogrzewanie tylnej szyby ,światła mijania a nie dzienne)
Tak więc ,nawet jeśli jeżdziłbyś codziennie autem to z biegiem czasu akumulator rozładuje sie.
Ja na twoim miejscu częściej doładowywałbym aku prostownikiem. Ja tak robię dwa razy w roku , przed mrozami i na wiosnę. Na razie to wystarcza a jeżdżę podobnie do ciebie tylko tyle że trzymam auto w garażu gdzie temp w lato oscyluje 10-15 a w zimę 7-12 .
W TV widziałem pewne rozwiązanie twojego problemu.
Podobno są zestawy do potrzymywania sprawności aku. Zestaw składa sie z małgo prostownika (posiadający kontrolkę świetlną ,pokazując aktualny stan akumulatora,jak jest dosyć mocno rozładowany to podłączasz prąd z gniazdka i problem z głowy )oraz gniazda na 230V . Gniazdo ( jest wodoszczelne ,jest podobne do gniazd montowanych w przyczepach kempingowych )montowane jest do plastikowej części podwozia ( np. do zderzaka - musi być to miejsce do którego będziesz miał szybki i łatwy dostęp no i aby nie był widoczny od zewnątrz ).
Cały ten zestaw montujesz/chowasz na stałe do auta .
Wiem ,że nie odpowiedziałem na twoje pytanie ale może podsunąłem ci jakiś pomysł na rozwiązanie problemu.

Tytuł: Re: [E39]535i Główy wyłącznik prądu.
PostNapisane: 6 stycznia 2016, 17:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E65
Kod silnika: N62
Niestety Kolego garaż mam 1,5 km od miejsca zamieszkania.Auto cały czas stoi po "chmurką" i nie mam dostępu do 230V.Jak majstruje coś w garażu to akumulator podładowuje ale jest to rzadkością ( przy obecnej pogodzie wcale). Dlatego myślałem o tym wyłączniku........
Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1