BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 15:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] usterka szkrzyni biegów(automat)
PostNapisane: 28 grudnia 2007, 15:20 
Poszukaj zanim zapytasz

witam wszystkich serdecznie. mam duży problem ze skrzynia a wiec zacznę od początku. kupiłem auto(525ia) jakieś 4miechy temu wszystko było ok.zaczęło sie gdy pewnego dnia podjechałem pod sklep, gdy wyszedłem z zakupów i odpaliłem beti wrzuciłem wsteczny a tu nic :niepewny: :niepewny: wiec ja zgosilem od nowa za 3 razem wszystko wróciło do normy.po jakimś czasie to sie powtórzyło_ktoś powiedzial żebym spr olej w skrzyni(nie był on taki jaki powinien być i filtr był z roku91 wydaje mi sie trochę za stary bo i beti ma takie lata 91.lecz to nie pomogło. wyświetlał sie komunikat getrideprogram i działał porwanie w tym trybie.bylem na kompie ale on nic nie pokazał. potem objawy były takie jak była zimna było ok gdy sie rozgrzała znowu to samo przy hamowani gubi biegi po chwili wchodził aż rzucało.wymieniłem jeszcze raz olej teraz czuje ze te biegi wchodzą ale jak dodaje gazu to jakby sie sprzęgło ślizgało?dokładnie nie wiem pierwszy raz mam automat.pommmmoooocccccyyyyy.
dzięki wszystkim którzy chcą chodź trochę pomóc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2007, 23:45 
Pierwsze kroki

Sprawa nie ciekawa, poczytaj na forach serwisów ASB. Chyba nie ominie Cię naprawa skrzyni. Uważaj na serwisy automatów bo to czesto zdziercy. Osobiście znalazłem serwis w Sosnowcu, wymiana na skrzynię po remoncie z 6-cio miesięczną gwarancją około 2,5 tyś. zł(starą zostawiasz im). To jedna z majlepszych ofert jakie znalazłem. Naprawy różnie się kończą i z reguły generują wyższe koszty.

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2008, 15:06 
Poszukaj zanim zapytasz

witam. dziś właśnie zdjąłem skrzynie, wcale nie było trudno. mam jakiś kontakt gdzie koleś zajmuje sie automatami, każdy mówi ze jest naprawdę dobry(Proboszczewice kolo płocka) mój kumpel oddal tam a klasę koszt to chyba był coś kolo 4tysi ale dal mu gwarancje na rok. może trochę zmniejsza mniej odemknie jeśli już skrzynia wyjęta. ale nadal nie wiem ile tego oleju wlać ale może ten mechanik będzie wiedział. mam nadzieje ze mnie ostro nie skasuje

Tytuł: [E34] usterka skrzyni biegów(automat)
PostNapisane: 2 stycznia 2008, 23:08 
Poszukaj zanim zapytasz

Siema.
Mam to samo w swojej E46 i u mnie to sprzęgło.
Regeneracja to 0k.600 zł+ olej i filtr.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2008, 10:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E84
Garaż: Było E36,E39,E60
gawin e34 525ia napisał(a):
ale nadal nie wiem ile tego oleju wlać ale może ten mechanik będzie wiedział.

wpisz vin do tego programu http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi pokaze ci ile oleju

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2008, 11:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
....puk puk, nie chcialabym się wtrącać ale słyszałam z dwóch niezaleznych żródeł, zeby do tak starych buniek nie wlewać całkiem nowego oleju ale wymieszać nowy ze starym......może to fałsz ale piszę co słyszałam. A to dlatego żeby elementy w skrzyni nie zaczeły za szybko się ścierać na nowiutkim oleju.

Pozdrawiam.

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2008, 13:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 318tds
Kod silnika: m41b18
jak masz skrzynie 5hp18 to mam taka razem ze sprzeglem wyjeta z e36 cena atrakcyjna bo mi zagraca

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2008, 15:01 
Pierwsze kroki

fiu...fiu... 4000 ładnie czesze.Ale w automatach takie ceny.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2008, 10:35 
Forumowicz

Moje BMW: 750i
Kod silnika: M70B50
Czy mam się bać :zalamany: mam automat . W trakcie jazdy ok100 dodając gazu nie przyśpieszył lecz wyglądało to tak jak by był na luzie /w silniku obroty rosły /.Popuściłam trochę gazu ponownie wcisłam lekko pedał zaskoczył z biegiem . Więcej problemu nie było .Jednak boję się ,że to początek czegoś :( co znowu pociągnie za kasę :41:

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2008, 22:15 
Pierwsze kroki

Mialem podobny problem tyko ze u mnie nie dzialal tylko wsteczny. Tez dolewalem oleju wymienilem nawet wybierak i nic nie pomoglo. Oddalem skrzynie w Jozefowie do regeneracji i wszystko jest ok. Naprawa mnie wyniosla 4,5 tys a gwarancje dostalem na 6 miesiecy. Skrzynia dziala ok ale w tym serwisie trzeba strasznie dlugo czekac ja odebralem samochod po miesiacu. Dam ci rade jak chesz wymienic skrzynie to nie kupuj uzywanej automatycznej bo moze byc w takim stanie jak twoja. Jesli decydujesz sie na jazde automatem to ja napraw ale koszt bedzie podobny do mojego, a jak chcesz zaoszczedzic to kup w dobrym stanie manualna sprzeglo kolo zamachowe i wal napedwy pedaly i wybierak to cie taniej wyniesie. Jesli zdecydujesz sie na wymiane na automat pamietaj zeby przy zakladaniu sprzeglo kinetyczne lezalo na skrzyni a nie na silniku bo inaczej uszkodzisz pompe oleju w skrzyni.Niestety luksus kosztuje. A jak chesz zeby skrzynia dluzej chodzila to wymieniaj olej i filtr w niej. Ja np leje olej czerony i wymieniam go co 30 tys km wymiana z filtrem koszt ok 300zl.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1