BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 17:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] 330d dziwne falowanie obrotów FILM
PostNapisane: 17 stycznia 2016, 16:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
pala gorzej i pracuja mniej rowniej jest to normalne i calkowicie naturalne. jesli wezmiesz wszystko z jednej generacji 2. i nie kloc sie bo mam 100% pewnosci i uzytkuje 2 idealne silniki r4 i r6 na 2 generacji. 3.0d ma tez nizsze obroty na jalowym i inaczej funkcjonuje w nim ssanie. na duzym mrozie musi chwilke popracowac zeby sie uspokoil sa roznice miedzy cylindrami i to jest normalne. korekty sa wieksze na zimnym w 3.0d i zawsze beda bardziej rozbiegane. bardziej oscyluja. w nowszych 3 litrowkach masz comon rail 3 i jest jeszcze inaczej. anomalie pogodowe swiece zarowe i sprawy zwiazane z paliwem zasilaniem filtrami i jakoscia paliwa stanem wtryskow to jeszcze inny temat. wersja na gen racji 2 ma inne swiece na nizsze napiecie i pali z odlaczonym modulem swiec zarowych. wersje na genercji 1 maja swiece na 11V i ciezko pala bez swiec. uszkodzone swiece 5V inaczej sie grzeja i maja inny prad. inaczej nagrzewa sie swieca na rpad 15A a inaczej na 25 i sa innym napieciem zasilane. stare 320d mega ciezko pali na spalonych swiecach. na 2 gernacji na 1 czy sprawnych 2 pali tak jak z odlaczonymi. nie ma problemu zapalic na dobrym paliwie w -20 -25 bez swiec od strzala w cr2 jezli jest wszystko ok z autem, jest co roku montowany norwy filtr i lane dobre zimowe paliwo. przed paleniem czeka sie az pompka skonczy robote jezeli bylo nie palone np tydzien. i odpala od strzala bez falowania. nagram jak bedzie taka temp film jak bede mial pod reka auto z uszkodzonymi swiecami zarowymi i silnikiem 2 litrowym.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 19:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
pawelos666 napisał(a):
pala gorzej i pracuja mniej rowniej jest to normalne i calkowicie naturalne. jesli wezmiesz wszystko z jednej generacji 2. i nie kloc sie bo mam 100% pewnosci i uzytkuje 2 idealne silniki r4 i r6 na 2 generacji
Kolejne farmazony,praca nierównomierna :rotfl:,teraz się wycofujesz i podajesz 2 generacje?bzdury piszesz,a racji nawet nie masz w 50%
pawelos666 napisał(a):
stare 320d mega ciezko pali na spalonych swiecach. na 2 gernacji na 1 czy sprawnych 2 pali tak jak z odlaczonymi. nie ma problemu zapalic na dobrym paliwie w -20 -25 bez swiec od strzala w cr2 jezli jest wszystko ok z autem, jest co roku montowany norwy filtr i lane dobre zimowe paliwo. przed paleniem czeka sie az pompka skonczy robote jezeli bylo nie palone np tydzien. i odpala od strzala bez falowania. nagram jak bedzie taka temp film jak bede mial pod reka auto z uszkodzonymi swiecami zarowymi i silnikiem 2 litrowym
Wniosek z twojej wydumki taki że niepotrzebne są świece żarowe bo przy niesprawnych też odpala od razu przy -25 i pracuje równo i to bez czarnego bąka :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: Odepnij od swojego w mrozne dni,nagraj film i wstaw tutaj,będe czekał z utęsknieniem :rotfl:

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 19:40 
Przyjaciel forum

Nawet jak porownujesz 2 generacje 3 litrowke z 2-dwu tez na 2 generacji. Nie mowiac o porownaniu gen 1 do 2. Czy M47N do M47. Bo to juz jest przepasc. Trzy litrowka po odpaleniu pracuje mniej rowno przez kilka sekund i jest to normalne. Ma tez bardziej rozstrzelane korekcje po odpaleniu niz 2 litrowka. Baka nie puszcza. Do tego mam paliwo zawsze z fuchsem winterfitem lub skyddem w baku. Pyk strzal i chodzi. Zero bujania wskazowki. 3 litrowka w duze mrozy chwile pracuje nierowno. Niesprawne swiece zarowe moga miec przejscie ale grzeja sie dluzej wyzej i te 5V grzeja sie szybciej jezeli sa uszkodzone takze (kiedy w inpie sa bledy np 2-3 czy 4 swiec) niz te swiece ktore sa w przedliftach e46 na 11V. Jest inna moc inny prad inne napiecie. Ale nie potrzeba swiec. common rail 320d odpali Ci bez swiec calkiem. A stare M47 na pompie VP44 ma mega ciezko odpalic. Przy M47N Odpinasz sterownik swiec, ktory jest przy rozruszniku i odpalasz ponizej -20. Jak ktos ma problem z pompa paliwa, paliwem filtrem to nie pali od strzala. Proste.

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 19:59 
Zacna persona forum

pawelos666 napisał(a):
Trzy litrowka po odpaleniu pracuje mniej rowno przez kilka sekund i jest to normalne. Ma tez bardziej rozstrzelane korekcje po odpaleniu niz 2 litrowka. Baka nie puszcza.
Sam sobie przeczysz,filmy pokazywałeś całkiem odmienne/chodzi o czarną chmure/Ciekawe czy byłoby to normalne gdyby ktoś kupował auto ze salonu i tak pracował silnik? :oczami:
pawelos666 napisał(a):
Do tego mam paliwo zawsze z fuchsem winterfitem lub skyddem w baku. Pyk strzal i chodzi. Zero bujania wskazowki
poczekaj na mrozy :hyhy:
pawelos666 napisał(a):
Jest inna moc inny prad inne napiecie. Ale nie potrzeba swiec. common rail 320d odpali Ci bez swiec calkiem. A stare M47 na pompie VP44 ma mega ciezko odpalic. Odpinasz sterownik swiec ktory jest przy rozruszniku i odpalasz ponizej -20
tak się zastanawiam po co ci inż.i reszta ludzi odpowiedzialnych za zbudowanie auta montowali świece? :rotfl: może chcieli zrobić psikusa księgowym i tak na jaja powkładali :rotfl: :rotfl: :rotfl: Tak jak pisałem czekam na film z udziałem Twojego samochodu w roli głównej przy tem.poniżej-25 :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 20:16 
Przyjaciel forum

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: Kolego dyma puszczac to mi moze jakies dci po nocy na dworze w -20 jak naleje letniego paliwa i to malutkiego. BMW M47N normalnie odpalasz i tylko slyszysz stukanie nic wiecej jak odlaczysz swiece :hyhy: . Nie wierzysz to nagram pierwszej lepszej zdrowej 320d, a Ty sprobuj u kogos. Co Cie bede przekonywal jak nie posiadasz i juz jestes w 100% pewny.

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 20:23 
Zacna persona forum

Pokaż to cudeńko jak odpala i to bez grzania świec,pochwal się :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: ludzie nie mający nic do ukrycia zrobilyby to bez wachania...a tak to cóż tylko bicie piany :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 20:27 
Przyjaciel forum

Dobra, ale pisalem, ze bede mial pod reka auto na wymiane swiec ze spalonymi 2 lub 3-4 to pokaze jak pali na uszkodzonych pokaze w inpie ze spalone. Niech tylko temp spadnie :) Nawet jakies dci na cr2 Ci odpali od strzala jak paliwko bedzie dobre filtr pompka :wstyd:

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 21:03 
Zacna persona forum

Przecież Twoje jest idealne a reszta to pewnie padaki /jeśli w ogóle je masz/:rotfl: :rotfl: :rotfl:,nie chce inpy tylko widzieć świece bez kabli wszystkie,i film bez żadnych wstawek jak to cudnie odpala i pracuje,pompkę możesz odłączyć jeśli ci to pomoże... :hyhy: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 21:28 
Przyjaciel forum

Dobra uspokoj sie. Nie musi byc moje moze byc w dowolnej E60. Tylko sprawne w 100%. Sprawdz sam na sprawnym M47N w E60 a potem sprawdz na E60 3 litry. ;)

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 21:45 
Zacna persona forum

Jest mi wesoło zawsze po twoich postach :)tak czułem że zrobisz dużą śmierdzącą kupę i będziesz wymigiwał się bo nie masz argumentów.Sprawdzać nie muszę bo widziałem nie raz i wiem jak pali,zachowuje się auto przy sprawnych świeczkach bądź uszkodzonych.Jedyna droga ratunku dla Ciebie to nagrać swoje auto,ja czekam do siarczystych mrozów,ale czy warto... :oczami:

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 21:56 
Przyjaciel forum

A czemu nie wierzysz w to ze takie auta nie pala od strzala w -20? Mozna spytac? 6 garow zanim zlapie temp w dieslu chyba ma prawo nierowno pracowac zgodzisz sie z tym czy nie? :P

PostNapisane: 18 stycznia 2016, 17:08 
Zacna persona forum

Obszerne informacje masz wyżej :rotfl:
pawelos666 napisał(a):
6 garow zanim zlapie temp w dieslu chyba ma prawo nierowno pracowac zgodzisz sie z tym czy nie?
bo ci ktoś przypadkiem w to uwierzy,przygotowujesz samochód do testow,coraz więcej na minusie zapowiadają? :P :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 18 stycznia 2016, 17:27 
Przyjaciel forum

caly czas pisze o nierownej pracy zimnego silnika diesla 6 cylindrowego. wiesz w praktyce jest tak ze jednak ta ropa pali sie skutecznie w temp od okolo 90 stopni :) to juz jest taka skuteczna temp dla zaplonu na zimnym silniku pracujacym na biegu jalowym bez obciazenia i kazdy gar musi zlapac wyzsza temp niz minimalna temp spalania ON ktore moze wynosic ~70-100oC lub >100 dla naszych paliw. musi chwilke popracowac by roznice miedzy cylindrami sie wyrownaly, a przy takiej liczbie cylindrow sa duze. mam tez do czynienia z innymi silnikami diesla R6 przy terenowkach i wyglada to tak samo. najlepsza olej napedowy moze miec temp zaplonu powyzej 55oC. temp dodatkow do paliw maja okolo 60oC. czysta nafta ma ~40.

Ostatnio edytowano 18 stycznia 2016, 17:33 przez pawelos666, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 18 stycznia 2016, 17:28 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: BMW E46
Kod silnika: m54B30
Witam ja mam takie samo falowanie obrotow od 900 do 1000 ostatnio padl mi czojnik prawy tylniego kola zswiecil sie asr abs i lampka od recznegochamulca jest taka mozliwosc ze do komputera poszedl impuls ze samochod jest w poslizgu i dodaje i ujmuje gazu mu to jest BMW E46 320 d

PostNapisane: 18 stycznia 2016, 17:30 
Przyjaciel forum

Witaj. nie. na postoju nie. moze miec to wplyw na prace silnika ale w czasie jazdy. czy to falowanie mija po jakims czasie od palenia auta? Czy masz jakies inne bledy?

PostNapisane: 18 stycznia 2016, 18:20 
Przyjaciel forum

Zimny masz tu przyklad jak pali dobry cr2. Tak ma palic na slabym akumulatorze. w -16 jak tylko odpali zadnego falowania.

zadnego falowania i wiecej nie poruszam tematu. Postaram sie nagrac podobny film, jak tylko podlapie takie auto nawet z kilkoma uszkodzonymi swiecami.

PostNapisane: 18 stycznia 2016, 19:28 
Zacna persona forum

pawelos666 napisał(a):
caly czas pisze o nierownej pracy zimnego silnika diesla 6 cylindrowego. wiesz w praktyce jest tak ze jednak ta ropa pali sie skutecznie w temp od okolo 90 stopni to juz jest taka skuteczna temp dla zaplonu na zimnym silniku pracujacym na biegu jalowym bez obciazenia i kazdy gar musi zlapac wyzsza temp niz minimalna temp spalania ON ktore moze wynosic ~70-100oC lub >100 dla naszych paliw. musi chwilke popracowac by roznice miedzy cylindrami sie wyrownaly, a przy takiej liczbie cylindrow sa duze
skoro musi chwilkę popracować by rożnice się wyrównały według ciebie to czterocylindrowiec nie ma żadnych roznic?tylko sześcio i to pewnie na dwóch pozostałych tłokach? :rotfl: :rotfl: :rotfl: bzdury na resorach :rotfl:
pawelos666 napisał(a):
a przy takiej liczbie cylindrow sa duze.
czyli jednak są!zakręciłeś się :rotfl:
pawelos666 napisał(a):
najlepsza olej napedowy moze miec temp zaplonu powyzej 55oC. temp dodatkow do paliw maja okolo 60oC. czysta nafta ma ~40.
to nie temat dodatków :hyhy: we wcześniejszym się też popisałes :wstyd:

PostNapisane: 18 stycznia 2016, 19:37 
Zacna persona forum

napcio napisał(a):
Witam ja mam takie samo falowanie obrotow od 900 do 1000 ostatnio padl mi czojnik prawy tylniego kola zswiecil sie asr abs i lampka od recznegochamulca jest taka mozliwosc ze do komputera poszedl impuls ze samochod jest w poslizgu i dodaje i ujmuje gazu mu to jest BMW E46 320 d
to nie jest problemem falowania,aczkolwiek trzeba to zrobić tymbardziej teraz/zima dla własnego bezpieczeństwa/
pawelos666 napisał(a):
zadnego falowania i wiecej nie poruszam tematu. Postaram sie nagrac podobny film, jak tylko podlapie takie auto nawet z kilkoma uszkodzonymi swiecami.
ooo najbardziej czekam z twoją perełką,inne mnie tak nie przekonują... :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 18 stycznia 2016, 20:10 
Przyjaciel forum

Sugeruje ze wieksze roznice moga wystapic przy wiekszej ilosci cylindrow i kultura pracy na zimnym bedzie gorsza. Jeden lapie wczesniej drugi wolniej. Przyznaj wreszcie ze z poczatku w silnikach wielocylindrowych nie pracuja zbyt rowno i kopcą. :D Na to sklada sie wiele czynnikow miedzy innymi zwiaznych z ukladem paliwowym, jego stanem, a takze rodzajem pompy i rodzajem generacji CR (fazami wtryskow) :)
Zgodzisz sie ze mna czy nie?

Sugerujesz zatem ze mniejsze korekcje bede mial zima po odpaleniu w mroz w 530d z 2005 niz w 320d z 2005 przez pierwsze 30sek pracy silnika? Jak to bedzie?

Prosze o jedna ostateczna odpowiedz, bo brak mi czasu na tego typu forumowe przepychanki.

PostNapisane: 18 stycznia 2016, 20:59 
Przyjaciel forum

napcio po odpaleniu auta sciagnij z recznego i wylacz kontrole trakcji przytrzymujac 3-4sec przycisk asc/dsc. sprobuj recznie wylaczyc i sie przejedz. jesli chodzi o falowanie obrotow po odpaleniu to ma wplyw na to pompka paliwa (cisnienie), jakosc paliwa, stan filtra paliwa, stan wtryskiwaczy (zanieczyszczenie, duze zuzycie). reszte sprawdzisz za pomoca komputera. proponuje Ci takze od tego zaczac.

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1