BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 16:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E39] jaki olej do manuala
PostNapisane: 17 stycznia 2016, 21:16 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
maroFX napisał(a):
no i sie nie dowiedzieliśmy :) a czekałem. Mam manuala 2003 rok, M54, żółta naklejka z której cięzko odczytać w kanale. Czy olej w skrzyni moze byc stary i wyglądac na świeży?? Mam pod korek i jest miodowo żółty.
Akurat mi podobnie skrzynia chodzi, jakoś tak sie czepiają biegi miedzy zmianami. Nie chodzi ciężko z oporem ciagłym tylko luźno, ale tak skokowo. Nie używam siły do zmiany biegów tylko wywieram delikatny nacisk lewarkiem i muszę dłużej poczekać aż sie wszystko dogra. Wkurza to. Na światłąch często nie moge bić 1, tylko 2->1 i jak w masło.

Mam e46 z M54,ale z tego samego roku i generalnie powinien być ten sam olej w skrzyni. U mnie jest żółta naklejka z napisem MTF-LT1. Po zakupie auta wymieniłem olej na Ravenol MTF-2 (posiada specyfikację BMW MTF-LT1). Z kilku źródeł słyszałem, że Ravenol jest lany jako olej oe do skrzyń i przekładni BMW. Poprawa była nieznaczna, ale była. Biegi zaczęły wchodzić lżej na zimnej skrzyni. Dużą poprawę przy wbijaniu na szybko jedynki miałem dopiero po usunięciu zaworu cdv przy wysprzęgliku. Zapewne masz jeszcze ten zawór, więc schodź pod auto, 5 minut roboty i ciesz się zmianą biegów.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 stycznia 2016, 11:18 
Forumowicz

Moje BMW: e39 touring 520i '02
Kod silnika: m54b22
a mam... :)
Czy ktoś mi może wyjaśnic po co ta spiralka z przewodu? W innych autach nie widziałem.
Obrazek
To sie chyba wyjasnia dlaczego dynamiczna zmiana biegów nie działa i zawsze coś mi tam przyhacza. Układ mi się dodatkowo zapowietrza, albo ten cholerny zaworek nie działa jak powinien i pomimo super płynnego operowania pedałami zawsze mi coś szarpnie albo dławi silnik. Poza tym jeszcze i tak wymienie olej w skrzyni.

PostNapisane: 18 stycznia 2016, 12:03 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Wywal to co zaznaczyłeś. Przewód ma być bezpośrednio przykręcony do wysprzęglika.
To jest swego rodzaju "zwężka" przekroju przepływu. Spowalnia ona wysprzęglanie i zasprzęglanie. Przez nią m.in. przyjarałem sobie nowe sprzęgło przy podjeździe na parking przy galerii handlowej przy dworcu głównym w Krakowie. Podjazd stromy,kolejka, gość uwiesił mi się zderzaka, samochód obciążony, hamulec ręczny symboliczny, zasprzeglanie wolne przez to cholerstwo!!! i smród ze sprzęgła było później czuć na parkingu w promieniu co najmniej 15 m. I zaczęło :cenzura: :wsciekly: :mur: szarpać sprzęgło z przebiegiem ok.4 tyś km.
Spiralka niech sobie pozostanie. Kij jej w ryj :hyhy: .
Olej, jakby ktoś nie mógł dopasować, to jakiś dobry i pewny pełny syntetyk lepkości 75W80, klasy Gl-3/4.
Chyba, że ma skrzynię w super satanie, to niech zalewa wtedy MTF-LT-(X)

PostNapisane: 18 stycznia 2016, 16:35 
Forumowicz

Kupiłem już FUCHS'a 75w80 do MTF-LT-1(2-3). Pojutrze robię rozbój ze sprzęgłem, zmienię olej i dam znać :)

PostNapisane: 27 stycznia 2016, 07:51 
Forumowicz

UWAGA Ludziska!! Zmieniajcie olej w skrzyni!! :D Nie ma czegoś takiego jak wieczny olej doszedłem do prostego wniosku. Mój po zlaniu do miski był zółto-szaro-brudny,ale jeszcze przejrzysty i jak woda! NIczego sie nie trzymał. Ja sie nie dziwie, że rano mi skrzynia długo dochodziła do siebie jak pracowała niemal na sucho.
Moje auto ma 140 tys i oleju nie miało zmienianego. Kupilem na allegro Fuchs'a 1.1L i w te pędy zmieniłem. Dostałem nową skrzynię, biegi zmienia sie przyjemnie bez "haczenia" i chrobotania przy ruchu dźwigni. Po postoju bez problemu zrzucam na luz i wbijam wsteczny a wczesniej musiałem bieg wyrywać pomimo wcisniecia sprzęgła. Pozostałmi tylko problem nie wchodzenia 1 biegu za każdym razem,ale wystarczy lekko cofnac dźwignie w stronę 2 i jeden wpada natychmiast. Ukłąd odpowietrzony na wskroś,wysprzęglik ma uszczelniacze jak nowe i nie cieknie,sprzęgło bierze daleko od podłogi wiec pozostaje synchronizator 1 ki i sie przyzwyczaic:)

Przyokazji zmiany oleju wywaliłęm tłumik CDV i można precyzyjniej pracować sprzęgłem.

PostNapisane: 28 stycznia 2016, 13:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Czyli jednak stosujecie sie do porad z forum :) Sintofluid dobry olej. Tak naprawde oleje w skrzyniach okolo 220 tys km.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1