BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 08:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] przygasanie swiatel po wymianie alternatora.
PostNapisane: 20 stycznia 2016, 12:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47D20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 0#p2034860
Witam, otóż po wymianie alternatora zauważyłem w nocy w trakcie jazdy ze caly czas przygasają mi światła (błyskają) dzieje sie to tylko wtedy gdy przekrocze 1600 obr/min. dodam ze ladowanie wynosi 14.20-14.21 Akumulator odpada bo sprawdzałem na dwóch,
co to moze byc? jakies podpowiedzi??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] przygasanie swiatel po wymianie alternatora.
PostNapisane: 20 stycznia 2016, 12:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
regulator lub diody, zalezy czy jest tetnienie pod obciazeniem czy spadek napecia lub wzrost na obrotach

PostNapisane: 20 stycznia 2016, 14:40 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Z regulatorem napięcia działałeś ?

PostNapisane: 20 stycznia 2016, 18:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW e39 528i
Kod silnika: m52b28
Garaż: byłe e34: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134211
jest e39: viewtopic.php?f=6&t=169366&start=20
Skoro ładowanie jest stałe na mierniku, a mimo to światła "pulsują" to oczywiste jest, że uszkodzony jest mostek diodowy w końcu służy do prostowania prądu zmiennego w celu uzyskania prądu stałego.

PostNapisane: 20 stycznia 2016, 19:28 
Przyjaciel forum

regulator padniety jak napiecie opada ponizej 13,8 pod obciazeniem lub rosnie na obrotach. tak jak kolega wyzej pisze, zna sie. diody jak jest tetnienie

PostNapisane: 20 stycznia 2016, 21:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Najpierw sprawdziłbym szczotki, bo jeśli się kończą, to objawy pod obciążeniem mogą być podobne.

PostNapisane: 21 stycznia 2016, 18:12 
Zacna persona forum

RobertTOEZ napisał(a):
Najpierw sprawdziłbym szczotki, bo jeśli się kończą, to objawy pod obciążeniem mogą być podobne.

bzdura...

PostNapisane: 21 stycznia 2016, 23:16 
Przyjaciel forum

x2 :)

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 00:26 
Częsty bywalec

DEŁUu TICO
xn!( gdzie "n" dąży do nieskończoności) to jest bzdurą co Ty pawelos666 napisałeś.
Włącz sobie wszystkie światła, wentylator nawiewu na maksa, klimę, ogrzewanie tylnej szyby i zmierz napięcie na altku, czy Ci utrzyma altek napięcie powyżej 13,8V. Jeżeli Ci utrzyma, to ja mam 2 kolejne altki uszkodzone, chociaż oba są zupełnie sprawne, tylko przeszedłem z 90A na 120A żeby mieć troszkę zapasu(zresztą nawet katalogowo w moim typie samochodu zaczęto później zakładać 120A). Oba dają bez żadnego obciążenia ok. 14,2V, ale pod dużym obciążeniem to już różnie, ale ten 120A(Bosch-Hella w świetnym stanie) pod dużym obciążeniem nie utrzyma 13,8V. Więc pewnie regulator, diody itd są wadliwe. W szczegóły nie wchodzę, bo mi się nie chce, ale wszytko gdy się chce to można "ogarnąć". Radzę tylko zacząć od rzeczy najprostszych.
Ja Ci nie dogaduję. Klepiesz żeby ilość postów nabić?.
Co to "x2" miało wnieść do tematu?. Zdanie "eksperta"?
Czep się innego ogona, bo szukasz okazji żeby mi coś dopisać. Wstrzymywałem się wcześniej, ale to już przesada. Bardzo wartościowy i pomocny dopisek "x2". Znowu jakaś "solidarność"? czy docinki?
Zresztą, to co napisałem i tak za chwilę będzie usunięte i zostanie to barrrdzo ważne i wartościowe "x2"-ni przypiął :cenzura: ni :cenzura: przyłatał.

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 01:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
im chodziło o to ze szczotki jak się kończą to się kończą a nie robią dyskotekę.

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 11:55 
Przyjaciel forum

Po części masz racje. Już tłumaczę.

Jeśli chodzi o małe alternatory w niektórych starszych autach to napięcie regulatora ledwo sięga 13,5 V, albo nawet wynosi mniej... są przypadki że nawet 13,2-13,4 V). Np mój alternator w starszym aucie również BOSCH pod obciążeniem daje około 13 V. Prąd ładowania alternatora z tabliczki wynosi 50A.
(50A - W ZDROWYM ALTERNATORZE NP. BEZ PRZEBITYCH DIÓD)

Dzisiaj w autach przyjmuje się, że napięcie ma wynosić od 13,8 V do 14,4 V, tak też uczy się młodych wg tego ustalonego zakresu i tak też konstruuje się regulatory. Tylko przy większym obciążeniu napięcie może opaść poniżej tej wartości. Ja i JRafał w tym przypadku mamy rację. Bardzo ciężko jest obciążyć alternator w 320d. Dlaczego? Dlatego że to BMW z końca produkcji i prawdopodobnie ma alternator 150A który montowali od 2000 rocznika. Zależy to konkretnie od typu alternatora.

RobertTOEZ napisał(a):
Czep się innego ogona, bo szukasz okazji żeby mi coś dopisać. Wstrzymywałem się wcześniej, ale to już przesada. Bardzo wartościowy i pomocny dopisek "x2". Znowu jakaś "solidarność"? czy docinki?

Z zadnym wypadku. Ciebie na tym forum bardzo szanuje i posiadaną przez Ciebie wiedzę. :)

Jeżeli padają Ci szczotki, przycinają się, masz od razu objawy, nie ma tak ze coś chodzi na pół gwizdka.

Żeby było jasne dla wszystkich to wytłumaczę dokładniej:

Symptomem niesprawności alternatora jest świecenie się lampki kontrolnej ładowania podczas pracy silnika. Dzieje się tak, kiedy napięcie wytwarzane przez alternator nie mieści się w wymaganym zakresie (13,5–14,6 V). (ZAZWYCZAJ, W STARSZYCH AUTACH MOŻE BYĆ MINIMALNIE NIŻSZE)

Mierzona wartość napięcia powinna mieścić się w granicach 13,8–14,4 V (maks. 14,6 V) dla alternatora nieobciążonego. (CHODZI TU O DUŻY PRĄD)

Przy wzroście obciążenia alternatora rejestrowane napięcie może maleć, ale nie powinno spaść (przy maksymalnym obciążeniu alternatora) poniżej 13,3–13,5 V. Napięcie pod obciążeniem może się również zmieniać w zależności od temperatury otoczenia – w temperaturach niższych może mieć większą wartość, w wyższych jest zwykle obniżone. Zbyt niska wartość napięcia alternatora pod obciążeniem wskazuje zazwyczaj na jego uszkodzenie (lub uszkodzenie regulatora). Kontrola alternatora powinna obejmować także pomiar napięcia przy maksymalnej prędkości obrotowej silnika.

Podczas pracy silnika z taką prędkością rejestrowana wartość napięcia nie może być większa niż 14,8 V. Jeśli jest wyższa, wskazuje to na uszkodzenie regulatora napięcia. O sprawności alternatora świadczy nie tylko średnia wartość napięcia, ale również jego postać – tętnienie napięcia, wynikające z zasady działania alternatora. Nie powinno być ono większe niż 0,5 V. Jeśli jednak jest większe, wskazuje to na uszkodzenie diod mostka prostowniczego, diod wzbudzenia, połączeń elektrycznych uzwojenia twornika lub mostka prostowniczego.

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 18:11 
Zacna persona forum

Ja z obserwacji mogę powiedzieć, że regulator nie ma żadnego wpływu na ładowanie pod obciążeniem, on tylko reguluje napięcie, a nie je wytwarza. Jeśli siada ładowanie pod obciążeniem to albo stojan, albo mostek diodowy i tyle, liczy się praktyka, a nie regułki teoretyczne w Wikipedii...

Dam Ci radę, wymontuj ze swojego starego altka mostek, zamontuj do tego co kupiłeś i po problemie, lepiej zamontować używkę niż jakieś badziewie od ASa albo Cargo...

RobertTOEZ czego się tak burzysz? oboje napisaliśmy, że pleciesz bzdury, bo nie ma czegoś takiego, że jak szczotki są krótkie to światła będą pulsowały, jak szczotek nie ma to po prostu przestaje ładować, zapala się kontrolka i tyle...

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 18:32 
Przyjaciel forum

To nie badziewna Wikipedia tylko "pół książki" z działu diagnostyki alternatorów przepisane jak się to bada na laboratorium ;) Tak uczą... techników pojazdów samochodowych i elektromechaników,
książka pt.: "Diagnostyka układów elektrycznych i elektronicznych pojazdów samochodowych" G. Dyga.

A jeśli chodzi o ten cały Cargo, to jest on pakowaczem właśnie dla VALEO. Jeśli w pudelku Cargo znajdziemy VALEO dla BMW, to będzie to dobry regulatorek i tyle. Napisałem, żeby się ktoś nie przejął jak taki kupi czy mu założą, bo to samo siedzi w naszych furach pod maską.

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 18:48 
Częsty bywalec

DEŁUu TICO
Dobra.., już dobra. Przed chwilą nagrałem jak to jest w moim ze spadkiem napięcia pod dużym obciążeniem. Z prawie 14,2V spada na niecałe 13V!!. Najwięcej w kość daje altkowi ogrzewanie tylnej szyby-w końcu to swego rodzaju "zwarcie" ścieżkami grzejnymi na szybie. Zresztą nie będę opisywał, bo później dam filmik, tylko trochę mi zejdzie bo muszę skonwertować z formatu MOV na avi i rzucić na YT. Kompa PC mam archiwalnego i trochę czasu to zajmie.
Wymieniałem kończące się szczotki w oplu astrze i w bmw w altku Valeo 90A. Dało to minimalny efekt, ok. 0,1 do 0,2V pod obciążeniem i było to też widoczne na jasności świateł. Szczególnie w astrze, bo na starych szczotkach raz świeciły mocniej a raz słabiej i dlatego rzuciłem hasło o szczotkach.

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 19:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Oj panowie dajce se na luz, każdy ma racje tylko tłumaczy inaczej.

A może za przygasanie świateł odpowiada wytarty pasek lub nowe śliskie koło altka ?

Miałem taki zonk w golfie

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 19:21 
Przyjaciel forum

Zalezy jaki alternator jakim pradem obciażamy i jaki mamy regulator. Alternatory VALEO maja calkiem inne regulatory prad ładowania jest nizszy o 30A, są inne diody. Od tego zalezy napiecie ladowania pod obciazeniem.

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 19:52 
Przyjaciel forum

Diody maja najmniejsze znaczenie, najwieksze przy duzym obciazeniu ma wydajnosc pradowa alternatora, jaki jest prad ladowania.

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 20:26 
Częsty bywalec

DEŁUu TICO
To jest mój alternator:
http://zapodaj.net/7df5b35faf848.jpg.html
http://zapodaj.net/86a5e4bb8c87c.jpg.html
Za 160 zł na motoallegro. Sprawdziłem oczywiście przed założeniem śąlizgi i szczotki. Były w idealnym stanie. Ślizgi bez żadnych śladów zużycia. Tak jakby ten altek miał dosłownie kilka tyś. km przebiegu. Czyściutki wewnątrz itd.
Jak nówka ledwie co „śmignięta”.
To jest nowy akumulator, który kupiłem w ubiegłym tygodniu(420 zł), bo EXIDE 70Ah/640A zaczął stanowczo po 5 latach używania dawać znać, że ma dość różnych prób/odpalania/gaszenia w garażu itd.:
http://zapodaj.net/45d0563ad485e.jpg.html
http://zapodaj.net/48408a4d5f187.jpg.html
A to są dzisiejsze pomiary:
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... Upi8G59mco
Na altku Valeo 90A i aku Exide 70Ah napięcie przy identycznej próbie spadało nawet do 12,3-12,5V
Gdy wyłączy się ogrzewanie tylnej szyby napięcie utrzymuje się w okolicy 14V(na wszystkich światłach itd.).
Jakiekolwiek zanieczyszczenia styków w instalacji itp. wykluczam. Przeglądnąłem w tym samochodzie ok. 400 pinów we wszystkich dostępnych wtyczkach i nie tylko sprawdzałem i pryskałem środkami do tego celu, ale rozbierałem właściwie każdą wtyczkę, wysuwałem z niej pin i dociskałem zaciski na przewodach. Pryskając oczywiście LM40/contact sprayem. Ale to już inna bajka, bo robiłem to w celu zmniejszenia wpływu pracy odbiorników na układ wtryskowy.
Układ wtryskowy-piny kontakty/wtyczki „przeleciałem” dosłownie cały!!!. Każdy pin, każdej wtyczki do DME także!.
No to tyle, już się nie „wtykam”, bo zmieniam temat i robię bałagan i zaczynam się motać, bo jestem już instalcją el. w tym autku zmęczony :zakrecony: :rotfl: . Ale efekty są.

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 21:37 
Zacna persona forum

pawelos666 napisał(a):
A jeśli chodzi o ten cały Cargo, to jest on pakowaczem właśnie dla VALEO. Jeśli w pudelku Cargo znajdziemy VALEO dla BMW, to będzie to dobry regulatorek i tyle. Napisałem, żeby się ktoś nie przejął jak taki kupi czy mu założą, bo to samo siedzi w naszych furach pod maską.

Chodziło mi o typowe części cargo - zwykłe chińskie gówno, a, że w pudełku Cargo możesz kupić ori części Valeo czy Boscha to wiem (notabene bosch wykupił cargo...), zresztą przy zamawianiu częsci w Cargo masz opisane czy jest to oryginał czy nie.

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 22:28 
Przyjaciel forum

tak jest :) najgorsze g**** to te "AS..." i chinszczyzna Cargo

RobertTOEZ napisał(a):
Na altku Valeo 90A i aku Exide 70Ah napięcie przy identycznej próbie spadało nawet do 12,3-12,5V

Tak, a na slabszych alternatorach na samych swiatlach i dmuchawie moze byc 13 lub ponizej... :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1