BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 14:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 525 TDS Drgania
PostNapisane: 10 stycznia 2016, 18:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Garaż: Bawarka moim wozem
Witam z racji tego że jestem nowy na forum chciałbym sie przywitać. Jestem Przemek z sandomierza posiadam bmw e39 2,5 tds z 1997 roku kombi i na samym początku pojawia się problem związany z tym samochodem. Gdy zapalam swoją kochaną maszyne po całej nocy auto odpala od strzała chodzi idealnnie a po chwili gdy obroty spadaja auto zaczyna wpadac w drgania , dopiero gdy się zagrzeje porządnie i wskazówka od temp stanie w pion , auto zaczyna pracować wzorowo po przejechaniu jakichs 5km. Dwumas się nie tlucze sprzeglo nie slizga , wymieniłem napinacz rolke amortyzatorek pasek , zalozyłem nowe świece żarowe oraz przewody przelewowe, wtryski sluche, pompa była regenerowana w lipcu, ostatnio wymieniałem nastawnik pompy po regeneracji i ustawiałem dawke paliwa poniewaz skakała dawka i znajomy mechanik stwierdził ze nastawnik do wymiany. Wymieniliśmy dawka ustawiona na 4 nie skacze nic sam widziałem na kompie. Mechaniura mówił ze ustawiona idealnie i można z silnika wodkę pic. Nowy akumlatorm Jak myślicie co może być przyczyną proszę o pomoc ... Szukałem na forum i nic konkretnego nie znalazłem...

dodam jeszcze że mam uszkodzoną pompe w baku ponieważ nie sciąga mi z 15 litrów. Myślicie ze to przez te drgania mogą być? zauważyłem niedawno że w węzyku do filtra paliwa widać czasem pęchezyli powietrza, moze ta pompka mi powietrze gdzies w baku zaciąga ale gdyby tak było to zapowietrzałby sie a tu nic. pali wzorowo

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] 525 TDS Drgania
PostNapisane: 15 stycznia 2016, 21:10 
Zacna persona forum

Kod silnika: M57
W pierwszej kolejności wymień tą pompę,pęcherzyków powietrza w wężykach nie powinno być wogóle

PostNapisane: 15 stycznia 2016, 23:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: gnije :(
Garaż: e36-> e36-> e39-> e46-> e39-> e36-> e38 ;)
przemekmlodyy89 napisał(a):
zauważyłem niedawno że w węzyku do filtra paliwa widać czasem pęchezyli powietrza, moze ta pompka mi powietrze gdzies w baku zaciąga ale gdyby tak było to zapowietrzałby sie a tu nic. pali wzorowo

Pompa się kończy i nie przelewa ropy. Wymień ją bo jak będzie mało ropy w baku to możesz nie odpalić auta.

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 12:03 
Pierwsze kroki

wczoraj wymieniłem pompkeęw baku moja nie działała wogóle nie wiem jak to możliwe że ten samochód jezdził.... podpinałem starą na wierzchu i nie wydawała żadnego odgłosu a nowa buczy i przy przekręceniu kluczyka słyszę jak się załącza za każdym razem. Czy jest to możliwe że na niedziałającej pompie tds odpalał od kopa?? Mam jeszcze pytanie czy układ paliwowy odpowietrzy się sam czy muszę go w jakiś sposób odpowietrzyć. Pójdę za godzine i zobaczymy czy ta wymiana zdała rezultat jeśli bedzie Bmka drgała dalej wymienie koło pasowe z tlumikiem drgań....

PostNapisane: 17 stycznia 2016, 12:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: gnije :(
Garaż: e36-> e36-> e39-> e46-> e39-> e36-> e38 ;)
Zostaw odpalony, układ sam się odpowietrzy.

U mnie jak padła pompa to nie odpalał.

PostNapisane: 24 stycznia 2016, 10:00 
Pierwsze kroki

witam sprawa ma się następująco, pompka w baku wymieniona koło pasowe zmienione a bmka jak drżała tak drży dalej na zimnym, ostatnią moją deską ratunku jest sprawdzenie napięcia poniewaz zauważyłem ze swieci kontrolka ladowania na wolnych obrotach od czasu do czasu. Jak przegazuje maszyne na ciepłym silniku tak pożadnie to tez mryga moze przez te spadki napięcia moja piątka wpada w drgania. wczoraj jadąc do pracy zapalała się co chwile przez cały dzien. CO myślicie? pozniej wyskocze z miernikiem i sprawdze jakie daje napięcie.

PostNapisane: 24 stycznia 2016, 10:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW e39 528i
Kod silnika: m52b28
Garaż: byłe e34: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134211
jest e39: viewtopic.php?f=6&t=169366&start=20
A może poduchy silnika? mój znajomy tak miał, ale w 3.0d, wszystko wibrowało i buczało, po wymianie poduch jak ręką odjął.

PostNapisane: 24 stycznia 2016, 10:53 
Pierwsze kroki

poduchy juz robilem 2 miesiące temu, wymieniłem świece żarowe filter paliwa węże przelewowe, napinacz rolke oraz pasek, wtryski suche pompa robiona nastawnik po regeneracji dawka ustawiona odpowiednio na 4 i stoi cały czas. Pali ciepły zimny od tyka , nowy akumlator , pompka w baku zmieniona oraz koło pasowe, nie mam juz nerwów... Drży na zimnym po całej nocy stania wskazówka osiągnie pion i po przejechaniu paru km jest elegancko chodzi jak zegarek, jeszcze muszę wymienic ten regulator napięcia bo aku swięci co jakiś czas a wczoraj na wolnych obrotach świecił co chwile i radio sie wylączało gdy podgłosiłem mocniej. Mam nadzieje że to przez to te drgania bo nie dochodzi odpowiedni prąd czy cos w tym stylu. Jak nie to już mi ręce opadają , Wsadziłęm w nia juz 3000zl i szkoda sprzedać a chciałem z niej laleczke zrobić, człowiek sobie odmawia przyjemnosci żeby fure doprowadzić a ona nie chce współpracować.. :kwasny:

PostNapisane: 24 stycznia 2016, 13:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 525tds 318tds
Kod silnika: M51/41
Podłączałeś ją pod INPĘ? Jakie wskazania temperatury dla sterownika na zimnym silniku? Albo na zegarach w ukrytym menu możesz to sprawdzić.
Te drgania to są tylko drgania silnika? Czy słychać przerwy/wahania w pracy silnika?
Przy pracującym silniku jak spojrzysz na napinacz to spokojnie pracuje,nie podskakuje?
Rolka między alternatorem a pompą wspomagania w porządku?
Co do spadków napięć - prawdopodobnie regulator ze szczotkami do wymiany. Przy zdjętym pasku nie sprawdzałeś,czy koło od alternatora jest ok? Tzn.luzy,cichobieżność itp.

PostNapisane: 24 stycznia 2016, 14:56 
Pierwsze kroki

Sprawdzałem teraz ładowanie na wyłaczonym i pokauje mi 11,34 raczej kiepsko bo powinno miec 14 z tego co się dowiedziałem. Proba odpalenia zakończyła sie porażka ponieważ zakręciła bardzo słabo i nie odpaliła.Nowy aku do ładowania znowu.... a wczoraj jeszcze wieczorem jezdziła.... Nie ma żadnych luzow na kołach bo sprawdzałem rolki w dobrym stanie , na odpalonym silniku delikatnie moze podskakuje napinacz ale naprawde delikatnie. Obroty nie falują stoja w miejsu. Facet ktory ustawiał kot wtrysku oraz dawke napewno nie podpinal pod inpe. MIal jakis inny program na kompie. Dawka sztywno stala na 4 mowił że ustawiona jest tak ze z silnika można vodke pić. Żadnych przerw ani wahań nie zaobserwowałem. Rozbraja mi system ta bmka już łącznie wysniosła mnie juz 1000tys i dalej cos nie tak . POmijam fakt ze jeszcze musze zrobic dwie zaprawki i dwie na tylnej klapie oraz polakierowac zderzak z przodu. POwoli utwierdzam sie w przekonaniu że BMw = będziesz miał wydatki....

PostNapisane: 24 stycznia 2016, 18:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW e39 528i
Kod silnika: m52b28
Garaż: byłe e34: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134211
jest e39: viewtopic.php?f=6&t=169366&start=20
przemekmlodyy89 napisał(a):
POwoli utwierdzam sie w przekonaniu że BMw = będziesz miał wydatki....

Jak się kupuje wspomnienie po e39 za 7tyś to rzeczywiście ten stereotyp może okazać się faktem...

PostNapisane: 24 stycznia 2016, 19:03 
Pierwsze kroki

no niestety to jest Polska i nie każdego stać na nowke bmw.

PostNapisane: 24 stycznia 2016, 22:19 
Pierwsze kroki

Sprawdziłeś napięcie akumulatora,a nie "ładowanie na wyłączonym".. Nawet dobrze naładowany aku nie będzie miał 14V -to ładowanie ma tyle wynosić przy pracującym silniku.
Skoro nie INPĄ to robił,to czym? DIS-em? Dla Twojej informacji - w tdsie kąt wtrysku kompem można jedynie zgrubnie sprawdzić albo zgrubnie ustawić. Ale kąt raczej powinieneś mieć dobry.
Szkoda,że nie ma zrzutów z kompa z parametrami. Skoro napęd pasowy i dwumasa są ok,to czepiałbym się pompy,nastawnika,dawki itp. Ew.jeszcze temp.podawana do sterownika (i podłączenie czujnika temp.od sterownika) - ale to możesz sprawdzić w teście zegarów.

PostNapisane: 25 stycznia 2016, 17:40 
Pierwsze kroki

napisz mi jeśli możesz jak sprawdzić to w teście zegarów. Nigdy tego nie robiłem więc bym prosił krok po kroku, moge nagrać filmik tego testu i wrzucic czy cos w tym stylu.

PostNapisane: 25 stycznia 2016, 17:42 
Pierwsze kroki

Dimo,
napisz mi jak ogarnąc ten test z zegarami. Chyba ze masz facebooka to bym zakikał do ciebie i bys mi cos doradził . z gory dzięki

PostNapisane: 25 stycznia 2016, 19:42 
Pierwsze kroki

Tu masz krok po kroku:
https://www.youtube.com/watch?v=6Zpno-Lv0iE
Jakbyś miał zegary z dużym wyświetlaczem,to takie filmiki też są na YT.
W tdsie masz dwa czujniki temperatury silnika - jeden daje pomiar na zegary,a drugi na sterownik. W tym ukrytym menu na filmiku masz temp.dla sterownika. Chodzi o to,czy na zimno podaje realną temp.czy jakieś głupstwa.
Sprawdź też podłączenie czujnika dla sterownika-czy nie jest luźna wtyczka itp.
Ten czujnik znajduje się pod kolektorem ssącym między czwartym a piątym cyl.(czujnik między 2 a 3 cyl.jest dla zegarów).
Ponadto dla pewności sprawdziłbym na zimno i ciepło parametry typu kąt,dawka,temperatury itp.na kompie dedykowanym do tds-a,czyli INPA lub DIS. Jakby Ci się udało pod takiego kompa podpiąć,to koniecznie zrób screeny.
PS.Sorrki,ale czasem parę dni nie odpisuje,bo jestem na Europie i nie wszędzie mam neta.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1