BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 14:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 2.0d 136km nie odpala
PostNapisane: 25 stycznia 2016, 19:52 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 320d 136km
witam
wczoraj podczas próby wstawienia auta do garażu auto odmówiło współpracy a mianowicie, po zrobieniu trasy około 150 km auto zgasiłem pod domem następnie za jakieś 2-3 godziny chciałem przestawić samochód, odpaliło normalnie ruszam do przodu następnie wrzucam wsteczny puszczam sprzęgło i autko w tym momencie zgasło od tej pory trup zero reakcji rozrusznik kreci normalnie prędzej nie było żadnych objawów ze coś się kończy.
Pierwsze co sprawdziłem bezpieczniki jak na złość wszystkie są ok
Następnie pomyślałem ze wyłączniku uderzeniowy ponieważ jak auto się zdusiło było dość duże szarpnięcie
Jako że było to wieczorem zepchnąłem bmw na chodnik i dziś trochę zacząłem grzebać
na początek czy dochodzi paliwo z baku do filtra wszystko ok
następnie z filtra na pompę ok
z pompy wtryskowej na wtryskiwacz i tu moje zaskoczenie wszystko ok na wszystkich 4
zadzwoniłem do speca od diagnostyki u nas w mieście przyjechał odczytał błąd sterownika pompy usunął go, lecz nic to nie zmieniło gościu twiedzi ze jak jest paliwo brak błędów to musi odpalić co wy na to?
Nie miałem prędzej żadnych problemów z rozruchem auto mam już 1,5 roku
jedyne rozwiązanie co wprowadziło coś nowego do dzisiejszych potyczek to samostart lecz tylko podczas aplikacji szybciej kreci rozrusznik ale do załapania to jeszcze daleka droga
wszelka pomoc mile widziana

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 2.0d 136km nie odpala
PostNapisane: 26 stycznia 2016, 14:01 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 320d 136km
po dzisiejszej nierównej walce przypuszczam ze szwankuje jakiś czujnik dopowiedziany za prace pompy wtryskowej tylko nie wiem gdzie on się znajduje oraz jakby ktoś mógł mi przybliżyć na czym polega praca sterownika pompy oraz skąd dobiegają do niego impulsy bedze wdzieczny
jak sprawdzić w tym silniku czy wtrysk jest w odpowiednim punkcie są jakies znaki

Tytuł: Re: [e46] 2.0d 136km nie odpala
PostNapisane: 26 stycznia 2016, 21:56 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 touring
Witam !
Moim zdaniem uszkodzenie pompy wytyskowej. Mam 320 d z 2000 r. Wg mojej wiedzy po mniej wiecej 250 tys km pompy te nagle odmawiają posłuszeństwa. Ja miałem taki przypadek.W czasie ruszania z pod świateł sinik nagle zagasł i nie dał się uruchomić W przeciwieństwie do ciebie u mnie komputer nie pokazał żadnego błędu. Na wtryskach było też paliwo, co nie oznacza, że dawkowane pod odpowiednim ciśnie niem i w odpowiednim momencie. Za te parametry odpowiada jakiś czujnik w pompie, którą steruje komputer. Niestety najprawdopodobniej czeka cię regeneracja, ktora niestety jest kosztowna. Odradzam zakup używki, bo to loteria. Te magiczne 250 tys km jest do bólu powtarzalne. Jeśli kupisz w 100% sprawną uzywkę z przebiegiem np 200 tyś km, możesz być pewny, że po przejechaniu 50 tyś będziesz miał powtórkę z rozrywki.
Cena takiej regeneracji to ok 3000 złotych. Zdecydowanie odradzam tzw. stodoły, bo w przypadku spaprania roboty nie odzyskasz kasy.
Ja regenerowałem pompę w Autoryzowanym serwisie BOSCH w Pisarzowicach koło Kamiennej Góry. Jednak odradzam tą firmę. Po naprawie auto przejechało zaledwie 160 km. Z powodu spapranej roboty paliwo z pompy wtryskowej przedostało się do silnika i spowodowało jego rozbieganie. Cudem uratowałem silnik zduszając go. Gdyby nie faktura i postraszenie firmy prokuraturą nie miałbym ani auta, ani pieniędzy.
To tyle. Jesli pomogłem. Miło mi. Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1