BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 11:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] N42 dymi na niebiesko
PostNapisane: 22 stycznia 2016, 20:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: n42b18
Jakiej firmy najlepiej płukankę? Dolać jakiegoś środka do paliwa jeśli tak to jaki? I jaki najlepiej olej wlać?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 21:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
Swego czasu dobre były liqui moly płukanki,nie musisz stosować dodatków do paliwa a dobrym olejem to shell 5w30

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 21:16 
Pierwsze kroki

Medick napisał(a):
Zrobiłeś tę płukankę tak? No jeszcze mógłbyś spróbować zalać cylindry jakimś dobrym środkiem i przepłukać komorę kręcąc silnikiem ale znowu lipa jak olej wymieniony.. trzeba byłoby go spuścić i zostawić korek odkręcony od spuszczania żeby też środek zleciał. Ten berner jest serio mocny, jak dostałem nim po gałach to myślałem, że stracę wzrok i skóra piekła strasznie więc poczułem moc na własnej skórze haha i jeszcze jedna uwaga: jeśli chcesz jeszcze pojeździć i obserwować to zalecam jazdę na benzynie i to albo np. verva albo dodać dodatek do paliwa czyszczący jakiś ja też tak zrobiłem po całym zabiegu- starałem się najdokładniej jak mogę usunąć nagar bo lpg nie ma właściwości czyszczących w przeciwieństwie do nawet zwykłej benzyny.

Co to był dokładnie za środek tego berner-a?

PostNapisane: 23 stycznia 2016, 01:18 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N42B20
Berner to coś takiego było: https://hurt.expert.auto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=20387 a dodatek do paliwa zalecam też użyć zważywszy na syf który zebrał się przez uwalone uszczelniacze: STP formuła do benzyny/ wtryskiwaczy benzynowych a płukankę którą używam to LIQUI MOLY Engine Flush.

PostNapisane: 23 stycznia 2016, 17:21 
Pierwsze kroki

Jeśli chodzi o dobry olej to jeżdżę na MOTUL-u i jego mogę polecić na zimę zalewam 0w30, a na lato 5w30.

PostNapisane: 25 stycznia 2016, 14:43 
Pierwsze kroki

Sprawdziłem ze na 200 km ubyło 300-400ml oleju. Jet możliwe ze to tylko wina pierścieni?

PostNapisane: 29 stycznia 2016, 04:26 
Pierwsze kroki

To masakrycznie dużo. Oczywiście, wszystko jest możliwe w szczególności przy tym silniku i wszystko zależy od tego jak długo jeżdżone było na tej usterce. Jak już zaczniesz rozbiórkę i zdejmiesz kolektor wydechowy to napisz co ujrzałeś- ile zaolejonych kanałów.
Połączałeś pod kompa? Można sprawdzić też odczyt z sond na 2 bankach o ile nie ma ewidentnego błędu wtedy by wyszło na którym banku leje olej ale to w sumie i tak bez sensu- trzeba rozbierać.

PostNapisane: 29 stycznia 2016, 15:30 
Pierwsze kroki

Właśnie pokazuje blad 271D i blad 2715 bang 2. I zaczął nie równo chodzić na wolnych obrotach.

PostNapisane: 30 stycznia 2016, 04:15 
Pierwsze kroki

Błędy te mówią o uwalonych grzałkach na 2 sondach przed katalizatorami czyli rzecz bardzo ważna którą trzeba zrobić i to nie wina silnika tylko samych sond lub przerwa w obwodzie grzałki sondy z dme. Jak sprawdzić grzałkę sondy udzielałem odpowiedzi w innych postach.
Obroty w takim przypadku mogą być niestabilne do tego brak lub słabsza moc, wyższe spalanie paliwa.

PostNapisane: 30 stycznia 2016, 10:13 
Pierwsze kroki

To muszę poszukać i sprawdzić.

PostNapisane: 1 lutego 2016, 18:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46, E61
Kod silnika: N42B20, M57B25
Moim zdaniem mechanik skopał sprawę z wymianą uszczelniaczy. Masz dokładnie takie same objawy jakie miałem u siebie, walczyłem pół roku z silnikiem i z myślami.
Objawy: na zimnym nie kopci, po rozgrzaniu za samochodem chmura, zwłaszcza po dodaniu gazu, a jeśli wcześniej był kilkuminutowy postój np. w korku, to po ruszeniu kopciło się za mną jak za lokomotywą. Brał ponad 1l na 1000km.

Poprzedni właściciel jeździł z zawaloną odmą, więc pierwsze podejrzenie było takie, że majonez mógł zakleić pierścienie na cylindrach (pomiar kompresji wypadał u mnie podobnie jak u Ciebie). No więc zalałem cylindry naftą i przez 2 tygodnie dolewałem, kręciłem silnikiem itd. Po działaniu naftą zrobiłem jeszcze płukankę i dopiero spuściłem olej. Na nowym oleju to samo - 1 litr na 1000km.

Pojeździłem trochę, zasięgałem porad (też na forum), dolewałem dobrego oleju i zrobiłem kolejną płukankę po jakichś 2 tys km. Tym razem silnik chodził na płukance ponad 30 minut (wiem że to ryzykowne, ale wtedy zakładałem, że wóz albo przewóz - albo pomoże, albo wymieniam silnik). Po tej płukance bez zmian.

Ostatecznie stanęło na wymianie uszczelniaczy. Po znajomości udało mi się to zrobić za atrakcyjne pieniądze, więc stwierdziłem że niech będzie ten ostatni wydatek. No i po wymianie jak ręką odjął: przejechałem już dobre 10tys, oleju nie ubywa nic (i pisząc nic, mam na myśli nic - jak wlałem na trochę ponad połowę bagnetu, tak mam ciągle ten sam stan). Żadnego kopcenia.

Tak więc na Twoim miejscu jechałbym do tego mechanika i kazał mu to naprawiać raz jeszcze. Albo niech odda kasę i jedź do jakiegoś zaufanego miejsca.

PostNapisane: 2 lutego 2016, 09:49 
Forumowicz

Moje BMW: e46 Coupe
Kod silnika: M47
u mnie byłī identyczne objawy. Miałem nieszczelną popmę podciśnieniową vacum i odmę do wymiany. Po wymianie odmy i uszczelnieniu pompy już nie kopci na niebiesko.

PostNapisane: 2 lutego 2016, 21:53 
Pierwsze kroki

Kolega na samym początku odmę wymienił.

PostNapisane: 8 lutego 2016, 20:50 
Pierwsze kroki

Witam. Sprawa się wyjaśniła. Okazało się że mechanik który wymieniał uszczelniacze ich nie wymienił. Zrobił mnie delikatnie mówiąc w balona. 2 dni temu odebrałem auto od innego znajomego mechanika i jest ok nie dymi. Dzięki chłopaki za pomoc.

PostNapisane: 9 lutego 2016, 01:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
Następny mechanik na lekką kasę

PostNapisane: 12 lutego 2016, 19:38 
Pierwsze kroki

No i gitara, następna N42 zreanimowana;)
To tylko potwierdza, że w obecnych czasach zaufany i kumaty mechanik to skarb i towar deficytowy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1