BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 05:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E90] nieregularna moc 335d - dziwne dzialanie malego turbo
PostNapisane: 7 lutego 2016, 00:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 530d
Witam, zauwazylem dziwna rzecz w mojej 335d mianowicie nieregularnie raz ma moc w dolnym zakresie obrotow a raz jej nie ma (czesciej jej nie ma). Oznacza to ze raz czuje plynne przyspieszenie ( male turbo plus duze) a raz mocnego kopniaka tylko powyzej 3000 obrotow. Nie wiem czy ma to znaczenie ale mialem wrazenie ze jak rano odpalilem auto to po calej nocy jezdzilo lepiej niz pozniej po zrobieniu kilku kilometrow. Po sprawdzeniu bledow auto mimo wymiany przeplywomierza na nowy BOSCHa pokazuje bledy przeplywomierza 3FF0 oraz 4BC2, blad aktuatora przepustnicy, blad czujnika temp. powietrza zasysanego, oraz sygnal temperatury powietrza wlotowego. Dodam ze wszystkie przewody podcisnieniowe od sterowania turbosprezarkami zostaly wymienione na nowe.

Prosze o pomoc bo nie wiem co moze byc przyczyna nieregularnej bracy malej turbosprezarki, raz pompuje, a raz nie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E90] nieregularna moc 335d - dziwne dzialanie malego turbo
PostNapisane: 7 lutego 2016, 12:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 530d
Maly up - dzisiaj rano po calej nocy odpalilem auto i ma normalna moc w pelnym zakresie obrotow - dmucha male i duze turbo. Teraz po ktoryms juz odplaeniu i przejechaniu kilkunastu KM auto przestaje miec dol i jedzie tylko od 3000 obrotow :( ktos jakies pomysly?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E90] nieregularna moc 335d - dziwne dzialanie malego turbo
PostNapisane: 8 lutego 2016, 11:47 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Do sprawdzenia podciśnienia i elektrozaworki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1