BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 czerwca 2025, 19:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E38] M60 B40 szaleje po nagraniu się, wypada zaplon.
PostNapisane: 6 lutego 2016, 18:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 740i E38
Kod silnika: M60 B40
Witam!
Kupiłem sobie 3 dni temu BMW 740iA. Przy kupnie wszystko było spoko,zrobiłem nią jakieś 80km jazdy testowej,wszystko naprawdę chodziło ok, choć na gazie nie miała takiej mocy jak na benzynie z powodu niewyregulowanej mapy.

Po kupnie w pierwszą noc zrobiłem jakieś 150km, wszystko było ok. Drugiego dnia trochę po mieście trochę po okolicznych wsiach dodatkowe 150 i zaczęło się... Na początku po złapanie temperatury wypada zaplon na jednym cylindrze. Potem z każdą chwilą było coraz gorzej. Stanąłem autem na chwile,po obniżeniu temperatury auto wariowalo,potem się ustatkowywalo. Zauważyłem wyciek płynu chłodniczego, leje z reduktora oraz gdzieś przy grodzi. Na drugi dzień musiałem jechać pilnie do miejscowości oddalonej o około 60km, w czasie tej trasy małp nie zszedłem na zawał. Momentami auto chodziło na 4 baniakach, na kickdownie dochodziło do maks 3000 obrotów. Ogólnie to masakra. Auto ma odpięte sondy lambda, mają być założone w tym tygodniu. Według sprzedającego ten problem gdy on auto posiadał nie występował,choć czasem wypada zaplon na jednym garze, ale przełączenie na benzynę i danie obrotów załatwiał sprawę. Dodam też, że na benzynie i gazie jest to samo,choć na benzynie troszeczkę lepiej. W związku z tym wszystkim... Od czego zacząć? Może jakieś wstępne diagnozy? Dziwi mnie, że bez sond auto w miarę dobrze chodziło. Katalizatora brak. Pojutrze doszczelniam układ chłodzenia, zobaczymy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E38] M60 B40 szaleje po nagraniu się, wypada zaplon.
PostNapisane: 6 lutego 2016, 22:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Powiem ci że kozak z ciebie i to straszny.

1) śmigaj tylko na PB (na razie)
2) załóż sondy
3) doprowadź auto do takiego stanu aby na PB nie było żadnych błędów.
4) jedz do dobrego gaziarza (polecam kogoś z forum LPG) co się zna na rzeczy i doprowadzi ci instalacje do stanu (wtryski , reduktor ,strojenie)

Podejrzewam ze przed sprzeda ci skasowali mapki PB , jak sterownik zaczął kombinować trochę z dawkami to się zaczęło.
Obecnie może być taka sytuacja że nawet zabijasz to auto z każdym następnym kilometrem.

Czemu kupiłeś takiego rodzyna ?

PostNapisane: 7 lutego 2016, 09:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
Ja powiem tak sprzedający dobrze wiedział co jest z samochodem temu go pogonił :), BTW ile wogule dałeś za tą e38? Cena powie wszystko :) I jaki rocznik samochodu ?

Mi obecnie gość w Krakowie szykuje E38, M60B40 ale samochód przechodzi pełen serwis wymiana wszytkiego ogólnie 10 tys jest do wpakowania w auto ma być zrobione na stan nowy.

PostNapisane: 7 lutego 2016, 15:34 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Kupił w stanie jakim kupił teraz trzeba je doprowadzić do zadowalającego stanu i tyle ;)

PostNapisane: 7 lutego 2016, 16:44 
Specjalista

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
adam1137, podłączyć pod kompa.... sprawdzić swiece cewki fajki.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1