BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 19:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] problem z BMW e39 530d nie wiem co sie dzieje prosze o
PostNapisane: 20 grudnia 2007, 01:15 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich

posiadam od 3,5 miesiaca Bmw e39 w dieslu 3-litrowym do tego czasu autko nie sprawailo zadnych mi problemow palilo okolo maks 10,5 kitrow w miescie (zaznaczam ze nie jezdze tez jakos wyczynowo tyllko spokojnie i raczej nie staje w korkach), ale od dwoch tygodniu zaczela palic okolo 13,5 - 14 litrow ropy i nie wiem co jest powodem tego bo nic nie zmienlem w swojej jezdzie ani drogi ktorymi jezdzilem tez sie nie zmienily bo w sumie codzinnie jezdze to sama drogo do pracy i z powrotem. Bylem juz na komputerze i zaden blad tez nie wyskoczyl, tez mi sie wydaje ze nie stracila mocy! jak na moje oko wszytsko jest tak samo tylko ze wiecej pali. prosze o pomoc moze mial juz ktos taki przypadek i wie co to moze byc badz co najlepiej zrobic. pozdraiwam i czekam na odpowiedzi

Ostatnio edytowano 11 kwietnia 2009, 00:28 przez bartas_zg, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2007, 02:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 Mpak 2001
Kod silnika: najlepszy
a może stację benzynową zmieniłeś na tańszą?? :P

www.kantoor.pl

Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2007, 16:02 
Pierwsze kroki

nie zmienilem na zadna tansza stacje tankuje tylko na shellu!!

Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2007, 17:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
a moze dlatego ze spadla temperatura powietrza? kurde chyba jasne od tygodnia czy 2 jest dosc mrozno w prownaniu do 3 miesiacy od kad jezdzisz swoja 530d. a jakie to sa odcinki bo jak sa to krotkie odcinki do pracy i z powrotem to przy spadku temp pow wzrost spalania jest odczuwalny i to znacznie bo jezdzisz dlugo na niedogrzanym silniku.

Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2007, 21:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e60 530dA
Dokładnie. Pytanie czy odpalasz i jedziesz czy cekasz az silnik złapie temperature....

tk

Tytuł:
PostNapisane: 21 grudnia 2007, 15:20 
Pierwsze kroki

Witam

ja obecnie jestem w irlandii i tu nie ma mrozow zawsze temperatura okolo 7stopni! jezdze autem tylko do pracy moze nie sa to zbyt duze odcinki ale bez przesady zeby tyle auto palilo, a czy czekam az sie silnik nagrzeje czy nie to nie ma wiekszego znaczenia jak czekam az sie nagrzeje to jeszcze wiecej pali teraz spalanie jest okolo 13,7 litra na 100 kilometrow

Tytuł:
PostNapisane: 21 grudnia 2007, 22:22 
Jeżeli nie masz błędu na komputerze to może.. blokuję się któreś z kół, przez co auto hamuje i więcej pali. Miałem ostatnio taki przypadek w Primerze P12, zblokowało się tylne koło i duuuuużo więcej paliła.

Tytuł:
PostNapisane: 22 grudnia 2007, 11:30 
Częsty bywalec

A może włożyłeś jakieś zimówki?? Inny rozmiar opony też może mieć wpływ na spalanie...

www.kantoor.pl

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2007, 01:01 
dawidmi napisał(a):
A może włożyłeś jakieś zimówki?? Inny rozmiar opony też może mieć wpływ na spalanie...

zimówki z reguły są węższe i mniejsze, więc więcej palić nie może :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2007, 01:08 
Częsty bywalec

rybik napisał(a):
dawidmi napisał(a):

zimówki z reguły są węższe i mniejsze, więc więcej palić nie może :hyhy:

Z reguły...nie wiadomo co człowiek mógł sobie założyć, dlatego warto spytać

www.kantoor.pl

Tytuł: dallej szukam pomocy i konkretnych wskazan co to moze byc
PostNapisane: 23 grudnia 2007, 21:40 
Pierwsze kroki

Witam

tak jak juz pisalem jestem w irlandii i tu nie ma zimy wiec tez znimowek nie mam, w moim aucie posiadam felgi z ponami 235/45/r17 spalanie nie spada ponizej 13,9 litra na 100 kilomterow

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2007, 21:31 
Pierwsze kroki

kolego mysle ze niemasz sie czym przerazac jak narazie ,ja u siebie to samo zauwarzylem auto pali okolo 2 L wiecej przy tych mrozach,niewiem czy zauwarzyles jak zapalasz auto przy tych niskich temp co sa ostatnio samochod twoj przez jakis czas pracuje na wyzszych obrotach jak podgrzeje wode obroty silnika znacznie spadaja,moje bmw pali obecnie kolo 10.5L ale podkreslam ze mam serie 3.
Pozdrawiam Piotr

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2007, 14:20 
Pierwsze kroki

Witam

Koledzy pisze juz po raz kolejny ze ja jestem w Irlandii i tutaj jezdze tym autem!! i podkreslam ze tu nie ma mrozow!!

a piotr888 jak mam sie nie martwic jak leje do baku 70 litrow i robie na tym cos lekko ponad 500 kilometrow!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2007, 23:19 
Forumowicz

sprawdziłeś czy nie ma wycieków ?? czy auto jakoś kopci ?? kurcze no ciężko pomóc bo niby wszystko oki a jednak cos nie tak. a jeszcze jedno pytanie - zapala jak dawniej, bez problemów ? no kurcze jak nie będzie wycieków to ona ona mósi to spalić i mósi kopcić. tylko wiesz co , jeszcze jedno przyszło mi do głowy, jak Ci ten mechanik podłaczał auto do kompa to patrzyłeś jak odczytywał błędy czy tylko Ci powiedział ze nic nie ma, bo często robią tak że kasuję błędy i mówią że wszystko oki.

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2007, 14:44 
Pierwsze kroki

Witam

sprawdzalem zadnych wyciekow, a nawet jakby byly to musialby byc duze plamy pod autem!!

Jesli chodzi o kopcenie to tez nie kopci!!

Gościu podlanczal kompa przy mnie i naprawde nie wykazala zadnych bledow potem sprawdzalismy po kolei wszytsko i dalej niby bylo wszystko miescilo sie w normie!!

A co do odpalania to odpala ladnie, ale po sekundzie moze dowch zmieniaja sie obroty troszeczke nia trzesie ale moze to normalne tak mi sie wydaje przynajmniej!

Pozdrawiam i prosze w dalszym ciagu o pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2007, 15:54 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
moze koniec silnika?

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2008, 00:27 
Forumowicz

bartas_zg napisał(a):
A co do odpalania to odpala ladnie, ale po sekundzie moze dowch zmieniaja sie obroty troszeczke nia trzesie ale moze to normalne tak mi sie wydaje przynajmniej!
to nie normalne ! nie powinno tak byc, ja tez mam 530d i tak mi sie nie dzieje. ja na baku robie ok 900km, wiec naprawde cos u Ciebie jest nie dobrze. nawet gdyby przeplywomerz byl uszkodzony to nie powinna palic takich ilosci. myslalem i zastanawialem sie co to moze byc; i nic nie moge wymyslec ! mam nadzieje ze to nie pompa wtryskowa (a niestety moze to byc) najlepiej gdybys przyjechal do polski z tym autem, bo na wyspach raczej ciezko Ci bedzie kogos znalesc kto moglby Ci pomoc. :)

[ Dodano: 1 Styczeń 2008, 00:29 ]
darcyn napisał(a):
moze koniec silnika?
kolego jak nie masz nic do powiedzenia to poprostu nic nie pisz :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2008, 00:40 
Specjalista

Cytuj:
bo na wyspach raczej ciezko Ci bedzie kogos znalesc kto moglby Ci pomoc

Bez obaw....My polacy jesteśmy wszędzie i już konsultowałem się telefonicznie z bartas_zg.
Moje podejrzenia padają na nieszczelny simmering przy pompie ciśnieniowej w wyniku czego paliwo może przedostawać się do komory korbowej silnika. Przybytku oleju silnikowego z tego powodu nie będzie z racji faktu, że olej i tak przedostaje się do kolektora ssącego poprzez turbo.
Skoro nie stwierdzono wycieków paliwa, a z rury wydechowej nie kopci co automatycznie pojawia się przy nadmiernym zużyciu paliwa, to tylko w uszczelnieniu pompy ciśnieniowej należy szukać przyczyny.

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2008, 01:05 
Forumowicz

robertbmw napisał(a):
Bez obaw....My polacy jesteśmy wszędzie i już konsultowałem się telefonicznie z bartas_zg.
nie to mialem na mysli, chcialem powiedziec ze przynajmniej w UK nawet w serwisie mogli by sobie z tym nie poradzic, a dodatkowo jeszcze cos przy okazji zepsuc innego, no i oczywiscie zapomnialem ze Ty tez mieszkasz Irlandii wiec nie bierz tego do siebie :)

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2008, 22:44 
darcyn napisał(a):
moze koniec silnika?
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1