BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 11:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] n42 dziwny dźwięk po nagrzaniu
PostNapisane: 17 lutego 2016, 13:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 compact
Kod silnika: n42b18
Witam mam taki problem
W silniku jest jakiś dziwny dźwięk po nagrzaniu i tylko na wolnych obrotach.
Kiedy dodaje gazu dźwięk cichnie.
Nie jest to metaliczny odgłos bardziej takie głuche pukanie.
Czy to valvetronic się kończy w taki sposób?
Czy żeby go sprawdzić powinienem odpiąć wtyczkę od niego na pracującym czy zgaszonym silniku?
Olej 5W30 Castrol zmieniony 1000km temu
W silniku demontowałem głowice i wymieniałem uszczelniacze po tej akcji jest właśnie to stukanie.
Dodam ze wszystko działa dobrze obroty nie falują auto normalnie przyśpiesza trzyma temp zero dziwnych kontrolek itd tylko to pukanie.
Ślizg i napinacz wymieniłem, rozrząd na blokadach składany ale nie oryginalnych.

Nagrałem ten dźwięk ale nie wiem jak go dodać tutaj do postu :(

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e46 n42 dziwny dźwięk po nagrzaniu
PostNapisane: 17 lutego 2016, 16:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
Norma w tych silnkach mam to samo , na wolnych obrotach specyficznie cykaja, każde N42 tak ma, znajomy w Mini cooper 2.5 benzyna turbo ma to samo, taki jest głos N42 na zimnym nie słychać tego po odpaleniu auta bo silnik chodzi na ssaniu i podwyższonych obrotach, gdy opadną na jałowym poniżęj 1000rpm słychać takie cykanie terkotanie niewiem każdy po swojemu tak nazwie, silnik chodzi jak burza ladnie wkreca się na obroty moc ma na zawołanie, tak że nie przejmuj się N42 tak chodzą.

Tytuł: Re: [E46] n42 dziwny dźwięk po nagrzaniu
PostNapisane: 17 lutego 2016, 21:27 
Pierwsze kroki

Spoko dzięki za odpowiedź.
Własnie dziwiło mnie ze wszystko działa a taki dziwny dźwięk może porostu przed naprawą nie zwróciłem uwagi na niego.
Jeszcze raz dzięki.

PostNapisane: 17 lutego 2016, 23:43 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318Ci
Kod silnika: N46B20
Nie wydaje mi się żeby cykanie wtryskow moznaby lo pomylić lub nazwać "pukaniem" także wydaje mi się ,że rozmawiacie 2och różnych rzeczach.
Cykanie brzmi jak głośny, szybki zegarek ;)
Z kolei terkotanie przypominające trochę dizle to oznaka kończących żywot samoregulatorow vanos.
Ale skoro piszesz "głuche pukanie " to wydaje mi się ze to jeszcze coś innego i napewno nie jest to normalne .

PostNapisane: 18 lutego 2016, 09:23 
Pierwsze kroki

No właśnie cykanie wtrysków to swoją drogą od początku było je słychać.
Ten dźwięk to taki trochę jak by wałek np mimośrodkowy uderzał o kawałek gumy.... takie głuche puch puch.
Nie jest to bardzo głośne i słychać szczególnie po dobrym nagrzaniu silnika. Na zimnym nie słychać wogóle.
Dodaje gazu dźwięk znika, puszczam gaz obroty jałowe i znów puch puch.
Mechanik powiedział ze nie wie co to może być. Mówi ze możemy wymieniać po kolei zespół regulujący vanosy itd może trafimy.
Niemiec przedemną jeździł na pół syntetyku i robił na nim sporo km. Silnik miał trochę szlamu ale wszystko zostało wyczyszczone podczas wymiany uszczelniaczy. Tłoki i pierścienie wyglądały super.
Myśle ze jak tak dalej pójdzie to chyba skończy się Swapem na 6cyl albo starszy silnik 8v. Bo do tego już tracę cierpliwość.

PostNapisane: 18 lutego 2016, 15:19 
Zacna persona forum

To ja już niewiem jakie u ciebie jest to pukanie, ja mowiłem o charakterysytycznym cykaniu silnika na wolnych obrotach, po dodaniu gazu ten odgłos ustaje, a jak u ciebie coś puka to niewiem. znajomymu pukało ale to mu się łańcuch poluzował bo napinacz poszedł. Ale raczej na twoim miejscu bym się tym nie przejmował. Jak silnik dobrze pracuje obroty nie falują, wkręca się na obroty itp nie zawracał bym sobie głowy, osobiście miałem poprzednio BMW e36 2.0 R6 , i E39 2.5 R6, tam kultura pracy 6 clylindrowych silników była o niebo lepsza, tutaj sa 4 garki ale znów nie można narzekać na spalanie bo u mnie nie przekracza 7.5 litra na 100km więc rewelacja, gazu nie pcham bo po co spalanie małe benzyna obecnie 3.95 czego chcieć więcej, R6 sa fajne bo głos i gang ale spalanie niestety poniżej 10 nie dało się zejść.

PostNapisane: 18 lutego 2016, 20:57 
Pierwsze kroki

No fakt silnik jak na swoje osiągi jest mega oszczędny jeśli chodzi o spalanie w normalnej miejskiej jeździe można przyjąć 8l wiec rewelacja.
A z tym pukaniem będę jeździł i zobaczymy jeśli to jakaś awaria to pewnie z czasem się pogłębi i uda się zlokalizować.
Ale jeśli ktoś miał podobne problemy albo może nakreślić gdzie szukać problemu to będę wdzięczny za pomoc.
Silnik na autostradzie spokojnie poszedł 190km i pewnie jeszcze by trochę poleciał ale zrezygnowałem z piłowania do samego końca.

PostNapisane: 18 lutego 2016, 21:19 
Pierwsze kroki

Zastanawiam się czy to nie wina oleju Castrol jednak nie jest tutaj zbyt chwalony.
Planuję zmianę na Fuchs lub Millers wtedy napiszę o swoich doświadczeniach. Ale mam dopiero 1000km zrobione wiec jeszcze chwilę się wstrzymam niech mi lepiej silnik przepłuka.

PostNapisane: 18 lutego 2016, 21:38 
Zacna persona forum

Ja mam zalany Castrol 5w40 TITAN FST bardzo fajny olej, ale następna wymiana planuję Motul 5w40.

PostNapisane: 19 lutego 2016, 00:54 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318Ci
Kod silnika: N46B20
Próbowałeś ustalić z którego mniejwiecej miejsca dochodzi dźwięk ? Z tylu silnika pompa vacum może chalasowac , z przodu vanosy .

PostNapisane: 19 lutego 2016, 09:20 
Pierwsze kroki

Jasne ze próbowałem.
Według mnie hałasuje pod pokrywą zaworów na środku jakby pod wałkiem wydechowym 2 lub 3 cylinder.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1