BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 21:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Problem z kontrolką układu chłodzenia
PostNapisane: 19 lutego 2016, 19:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: BMW E38
Kod silnika: M52tuB28
Garaż: Jest:
E39 525iA
Było:
E38 lift oxfordgruen metallic
Było:
E46 sedan m52
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=155271
E46 m47n
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141422
E36 1.8 is Coupe
Witam... m52tub20
Mam mały problem... mały, bo autko jak zawsze chodzi idealnie... nic się z nim złego nie dzieje... pracuje wzorowo... a mimo to podczas jazdy potrafi mi sie zaświecić kontrolka niskiego poziomu płynu chłodniczego... nie ma reguły kiedy... po prostu raz sie zaświeci i zgaśnie po minucie, innym razem jak się pojawi to świeci długo... no jak chce...
Dzisiaj zrobiłem trasę 240km i autko sprawowało sie jak zwykle super... gdyby nie ta kontrolka która mnie drażni, ale pokazała sie tylko 4 razy i świeciła może w sumie 20% drogi...
Tak jest od kilku dni... poziom sprawdzam i jest gitara... temp. trzyma ksiażkowo ( dzisiaj sporo stania w korkach )...

Co może być przyczyną..? uszkodzony czujnik poziomu płynu.. ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Problem z kontrolką układu chłodzenia
PostNapisane: 19 lutego 2016, 23:26 
Forumowicz

Moje BMW: E36 compact
Kod silnika: m41b18
Skoro poziom płynu jest w normie to obstawiam uszkodzony czujnik lub jakiś problem z połączeniem. Sprawdź wtyczkę .

PostNapisane: 20 lutego 2016, 11:24 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M54B22
Nie koniecznie musi być czujnik.
Możesz mieć nieszczelność w układzie, dziura w zbiorniczku lub chłodnicy, ubywa Ci płynu w trakcie jazdy a na postoju jak silnik stygnie uład sie zapowietrza. Wskaznik będzie pokazywał prawidłowy poziom ale tak naprawde płynu będzie za mało w zapowietrzonym układzie. Miałem to samo , poziom płynu prawidłowy a kontrolka zaświecała sie w czasie jazdy, okazało się że jest dziura w zbiorniczku. Węże do chłodnicy jakie masz bardzo twarde czy takie sobie ?

PostNapisane: 20 lutego 2016, 12:29 
Forumowicz

Moje BMW: E36 compact
Kod silnika: m41b18
d_octor napisał(a):
Możesz mieć nieszczelność w układzie, dziura w zbiorniczku lub chłodnicy, ubywa Ci płynu w trakcie jazdy a na postoju jak silnik stygnie uład sie zapowietrza. Wskaznik będzie pokazywał prawidłowy poziom ale tak naprawde płynu będzie za mało w zapowietrzonym układzie. Miałem to samo , poziom płynu prawidłowy a kontrolka zaświecała sie w czasie jazdy, okazało się że jest dziura w zbiorniczku. Węże do chłodnicy jakie masz bardzo twarde czy takie sobie ?

W takim razie wypadałoby sprawdzić poziom płynu kiedy ta kontrolka się zapali, a układ nie zdąży się jeszcze zapowietrzyć.

PostNapisane: 20 lutego 2016, 13:43 
Częsty bywalec

Moje BMW: BMW E38
Kod silnika: M52tuB28
Garaż: Jest:
E39 525iA
Było:
E38 lift oxfordgruen metallic
Było:
E46 sedan m52
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=155271
E46 m47n
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141422
E36 1.8 is Coupe
d_octor napisał(a):

I to będzie chyba strzał w dziesiątkę... dzisiaj rano chciałem przyjrzeć się czujnikowi, ale po odkręceniu korka, płynu już trochę brakowało... zauważyłem też, że osłona jest w plamach...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1