BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 22:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d, dziwna utrata mocy
PostNapisane: 5 września 2015, 14:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Witam, koledzy od dluzszego czasu mam pewien problem, moja bmk-a wersja 150km, ma problem z moca przy ok 1700-2000rpm. Objawia sie to tym, ze gdy np. Na 4 biegu wcisne pedal gazu w podloge(dzieje sie tak na kazdym biegu) juz np przu 1200rpm auto zaczyna w miare przyspieszac, nagle w podanym wyzej przedziale obrotow auto dostaje jakiegos totalnego dolu (sprawdzilem w inpie, w tym czasie komputer chce ok 2barow od turbiny a dostaje jakies 1,6-1,7) natomiast w przedziale od 2tys do 2,3tys turbo laduje o ok 0,2bara wiecej niz auto chce (wtedy przyspiesza normalnie) w wczesniejszym przedziale obrotow i pozniejszym wszystko jest ok. Korekcja wtryskow-ok. Klapek w kolektorze nie ma, ale to raczej nie tego wina? myslalem, ze moze zapchany kat - wycialem, auto ma ewidentnie lepszy dol, ale podany przedzial obrotow nadal jest to samo. Kierownica turbiny chodzi gladko... ma ktos jakis pomysl? Nie chcialbym wyciagac turba jesli to nie tego wina...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 320d, dziwna utrata mocy
PostNapisane: 5 września 2015, 18:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Elektrozaworek wymieniony? Przewody podciśnienia sprawdzone?

PostNapisane: 5 września 2015, 19:23 
Pierwsze kroki

Hmmm fakt - elektrozaworu nie sprawdzałem - tym bardziej, że auto niby błędów żadnych nie ma, ale spojrzę na to. Przewody podciśnienia wymieniane były pół roku temu - nie wymieniliśmy tylko jednego bo był problem z dojściem, ale wyglądał ok. Choć coś może być na rzeczy, bo mam dziwne wrażenie, że właśnie po wyjęciu klapek zawirowań auto zaczęło sie tak zachowywać a razem z tym były wymieniane węże podciśnienia, może coś popierdzielił mechanik... Dodam tylko (nie wiem czy to istotne), że w obrotach 1700-2000 gdy turbo też nie ładuje tyle co powinno również ekonomizer spada ze spalaniem na moment. Wybacz kolego, jeśli jest to jasne, ale wolę napisać wszystko co zauważyłem, mój mechanik rozłożył ręce i twierdzi, że może to być przez brak klapek w kolektorze, ale ja taka sama bmw bez klapek jechalem i czegoś takiego nie było... ;/ Mam nadzieję, że niedługo uda się to sprawdzić to dam znać czy coś było na rzeczy. Jak narazie dzięki za zainteresowanie i podpowiedź.

PostNapisane: 5 września 2015, 23:27 
Pierwsze kroki

Dodam tylko, ze problem wystepuje tylko gdy pedal gazu wcisniety jest w podloge.

PostNapisane: 6 września 2015, 14:57 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: włsny
oddaj turbine do regulacji lub zrub to sam doświadczalnie

PostNapisane: 6 września 2015, 19:55 
Zacna persona forum

Turbina do regulacji? Haha...

Jesli dzieje sie tak od momentu wyrzucenia klapek to prawdopodobnie mechanik zle podlaczyl podcisnienia. Jak jestes z kuj pom to zapraszam do mnie. Generalnie rozchodzi sie o elektrozawor i przewody podcisnienia. Uszkodzony elektrozawor nie zawsze bedzie powodowac blad w kompie.

PostNapisane: 6 września 2015, 23:00 
Pierwsze kroki

Niestety jestem z wielkopolski i jakoś nie bardzo mogę znaleźć ogarniętego, uczciwego i przede wszystkim na moją kieszeń mechanika(większość bierze 2x więcej za samo to, że przyjechało bmw), który miał do czynienia z bmw dlatego zadałem pytanie na forum. Ślicznie dziękuję hammet1 za podpowiedź, postaram się coś zadziałać w tym temacie i napewno dam odpowiedź jak tylko będę wiedzieć coś więcej. Hammet może powiesz skąd dokładnie Jesteś? Jak nic nie ogarnę to może nie będzie aż tak daleko żeby się umówić na ewentualne "odwiedziny" :)

PostNapisane: 7 września 2015, 00:33 
Pierwsze kroki

Dopiero teraz dojrzałem, że z inowrocławia Jesteś. Wybacz, późna godzina... Mam do Ciebie niecałe 200km, jak nic nie wykombinuje to się odezwę :)

PostNapisane: 12 września 2015, 16:53 
Pierwsze kroki

Zaworek wymieniony na sprawny - zero poprawy, przewody podciśnienia są ok... Jakieś pomysły dalej?

Swoją drogą - czy u Was w okolicy intercoolera - na wężu też jest nieco jakby oleju?

I jeszcze jedno - na 5 biegu jak wcisniecie w podłogę pedał gazu, ekonomizer dochodzi Wam do 20l? czy jak mi do ~17?

PostNapisane: 12 września 2015, 20:09 
Zacna persona forum

Olej w intercoolerze to norma, pod warukiem, że jest to niewielka ilość. Miałeś takie objawy z przerwa w mocy od zawsze czy od jakiegos czasu tylko? Moze jak klapki byly usuwane, to ktoś pomylil przewody od podcisnienia przy sterowaniu egrem. Jest tam mała plontanina. Przy usuwaniu klapek zawór od ich otwierania zostawiłeś czy wywaliłeś? Powinien zostać i zaślepić tylko ten wezyk od zaworu do gruszki.

PostNapisane: 12 września 2015, 20:20 
Pierwsze kroki

Z tego co wiem to wywalone sa tylko klapki a cala reszta zostala, czy wezyk jest zaslepiony to nie wiem, bede musial sprawdzic. Ta cholerna "chwilowa" utrata mocy jest wlasciwie od kiedy pamietam - z poltora roku, i tak tez nie ma klapek bo wyciagalem je od razu przy kupnie - tzn mechanik wycisgal. Wczesniej nie przeszkadzalo bo jezdzilem w miescie a teraz w trasie mnie to irytuje... Z tym intercoolerem mnie uspokoiles. A czy weze pomylone nie sa to nie wiem, pojade gdzies zeby to sprawdzili bo nie mam pojecia jak byc powinno. Dzieki za chec pomocy.

PostNapisane: 27 lutego 2016, 16:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320td m-pak
Kod silnika: M47D20TU
witam naprawiałem podobny problem po 1 weze mozna pomylic po 2 moga byc uszczelki od dolotu zle załozone albo sie zsuneły i łapie troche powietrza tak było w 1 bmw ktora robiłem ciezko paliła przy mrozie dymiła az sie rogrzeje było zle złozone , sprawdz podcisnienie jakie pompa vacum daje na egr a jakie pod elektorzawor turbinki jak cos ogarnołes daj znac co było

PostNapisane: 28 lutego 2016, 13:55 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: w domu
moze turbia ma luz na osi

PostNapisane: 28 lutego 2016, 14:28 
Pierwsze kroki

Po takim czasie mogę powiedzieć, że przyczyną u mnie były wtryski - wszystkie 4-ry padnięte a zatem korekcja w inpie była poprawna więc jak widać diagnostyka programowa niewiele pomogła :) aaa hammet - nic nie jest zaślepione z tego co wiem - gruszka została i tak jakby "działa" sobie, ale nie rusza klapkami (bo ich nie ma) - tak mi mechanik powiedział :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1