BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 06:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] problem z szybą i inne
PostNapisane: 1 stycznia 2008, 16:17 
Pierwsze kroki

mam problem z szybą pasażera jest otwierana elektrycznie i ma założone domykanie szyb problem pojawił sie tydzien temu chciałem zamknąć uchyloną szybe i usłyszałem trzask i teraz jak sie zamyka to idzie bokiem co moglo sie popsuć ?? i jak wogóle dostac sie do szyby oglądałem taicerke i jest przymocowana jakimiś dziwnymi śrubami prosze o pomoc :(
drugie pytanie to ubywa mi płynu chłodniczego i tak do oleju sie nie dostaje sprawdzałem , nie ma plam pod autem więc nie wycieka co może być nie tak ?? głowica czy uszczelka jak myślicie?
i trzecie ostatnie pytanie musze wymienić amortyzatory na tył jakiej firmy kupić ? i jakie bo widziałem że są olejowe i gazowe które lepsze??
jakby to było potrzebne to samochód to e35 z motorem 1,6

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2008, 16:45 
Forumowicz

jesli chodzi o szybe,to u mnie do wymiany jest slizg szyby(do kupienia np. na allegro)a objawia sie to tym ze szyba przy zamykaniu nie idzie rowno,zachodzi na uszczelki a w rezultacie nie moze byc domknieta.

jesli chodzi o amortyzatory to najlepsze gazowe,bilstein,sachs-cena ok 140pln/szt

kwestia plynu,raczej masz gdzies delikatny wyciek,przy padnietej UPG jest jeszcze kilka innych niepokojacych objawow.

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2008, 16:57 
Pierwsze kroki

Zdejmij z drzwi tapicerke i zobacz co sie stalo. Jest tam kilka elemantow wiec tak naprawde ciezko cos powiedziec.

w e36 1,6 masz zbiornik wyrownawczy razem z chlodnica? jezeli tak to czesto cieknie z uszczelek zbiornika wyrownawczego.

Sprawdzajac ze plyn nie dostaje sie do oleju wykluczyles usterke glowicy/ uszczelki.

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2008, 01:12 
czarny19 napisał(a):
i jak wogóle dostac sie do szyby oglądałem taicerke i jest przymocowana jakimiś dziwnymi śrubami prosze o pomoc :(

istotnie, pod klamką są 2 wkręty- gwiazdki. zdejmujesz zaślepki, odkręcasz to, wyjmujesz trzpień od zamykania drzwi, zdejmujesz boczki (są na zatrzaskach, na wcisk) wyjmujesz wiązkę od lusterek i głośnika i gotowe, boczek zdjęty.

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2008, 11:59 
Forumowicz

jezeli dobrze pamietam to te dwie srubki nazywaja sie torx.

u mnie tez byl ten sam problem apropo szyby. kupilem na allegro slizg za 8zl i juz jest po problemie

[ Dodano: 2 Styczeń 2008, 12:02 ]
a oto ślizg :)

http://moto.allegro.pl/item289131873_bm ... od_ss.html

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2008, 12:50 
pawelmal1 napisał(a):
jezeli dobrze pamietam to te dwie srubki nazywaja sie torx.

dobrze pamiętasz :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2008, 14:41 
Pierwsze kroki

dzięki panowie za pomoc tylko bede mieć czas to się zajme tym a mam jeszcze jedno pytanie mam do wymiany tulejke wachacza z przoduy mógłby ktoś napisać ile tam jest tych tulejek i czy wymienić wszystkie naraz czy tylko tą zepsutą??

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1