..::CZARNY::.. napisał(a):
Bezczelnie z wikipedii:
Cytuj:
Kac a napoje energetyzujące [edytuj]
Wypicie napojów energetyzujących podczas picia alkoholu pozwala znacząco polepszyć wydajność metabolizmu etanolu. Jest to związane z dużą zawartością monosacharydów w tych napojach. Glukoza (w procesie glikogenolizy) jest przekształcana do pirogronianu (a ten może zostać przekształcony do szczawiooctanu). Dlatego powstały podczas metabolizmu etanolu acetylo-CoA może wejść do cyklu Krebsa i zostać spalony do dwutlenku węgla. Zmniejsza to kwasicę oraz stłuszczanie narządów. Napoje energetyzujące spożyte wiele godzin po alkoholu dają dużo mniejszy efekt terapeutyczny.
Picie napojów energetyzujących wraz z alkoholem czasami jest odradzane [2]. Przyczyna tkwi w jednym z pozostałych składników - kofeina, który podobnie jak etanol, wywołuje przyspieszenie częstości skurczów serca. Obawiano się, że może to wywołać niebezpieczne zaburzenia rytmu serca.
Obecne na rynku leki przeciwko kacowi nie zawierają kofeiny. Poza monosacharydami, składnikami są związki zmniejszające pulę wolnych rodników (m.in witaminę C).
Testy dowodzą również, że wypicie alkoholu z napojem energetyzującym osłabia subiektywne odczucie upojenia alkoholowego, chociaż obiektywnie (testy koordynacji i czasu reakcji) nie była to prawda [3][4].
uwielbiam wódkę popijać energetykami, dobrze mi wtedy po prostu wchodzi - ci, co widzieli mnie w Małkinii (bądź w Siedlcach) wiedzą

a na kaca eneregetyk pomaga mi o tyle, że po prostu trochę dodaje mi sił!
el Presidente napisał(a):
Ja na drugi dzień robię 30 km po lesie na rowerze. Pierwsze 10 km zdycham, potem jestem jak nowo narodzony. Najgorzej jest wsiąść
u mnie niby daleko nie jest do lasu, ale jeszcze mi prawo jazdy zabiorą za jazdę po pijaku, kiepska metoda