BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 08:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Problem z systemem PDC Tył
PostNapisane: 1 grudnia 2014, 17:52 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52
Czesc wszystkim.

Swoja aktywnosc na forum chcialbym rozpoczac od przywitania wszystkich uzytkowników serii 5 i nie tylko.

W tym poscie chcialbym podzielic sie problemem z jakim sie spotkalem po zakupie swojej Bawarki.

Model to BMW e39 2000r 520i 150 km silnik m52. PDC tylko na tyl.

Przy pierwszym cofaniu zauwazylem, ze nie dzialaja czujniki PDC. Po wbicu wstecznego pojawia sie kilkusekundowy ciagly sygnal i na tym konczy sie praca czujników.W linku ponizej znajduje sie krótki filmik, który przedatawia ta sytuacje.

https://www.youtube.com/watch?v=T6yz_UOVILo

Szukalem na forach i wniosek jest prosty, ze prawdopodobnie uszkodzony jest jeden z czujników. Znalazlem równiez informacje o sprawdzeniu czujników "na sluch". I tutaj pojawiaja sie moje pierwsze watpliwosci. Po wlaczeniu stacyjki w polozenie II, wbiciu wstecznego wybralem sie do tylu samochodu, nasluchiwalem kazdy czujnik bardzo dokladnie ale zaden nie dawal oznak zycia (ciche cykanie lub cos podobnego).
Pierwsze pytanie czy skonczyc swój zywot mogly wszystkie czujniki w jednym momencie?
Zadalem sobie pytanie czy na pewno mam podlaczone prawidlowo PDC i czy bylo ono w mojej wersji od poczatku. Po rozkodowaniu VIN'u jasno widac ze PDC bylo w moim samochodzi.

Obrazek

Poza tym sprawdzilem czy wszystkie elementy tego ukladu takze znajduja sie na pokladzie samochodu. Czujnikia sa, brzeczyk równiez jest, centralka PDC takze. Widac to na ponizszych zdjeciach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przyszlo mi jeszcze do glowy zeby sprawdzic bezpiczenik. Zgodnie z oznaczeniem na schemacie skrzynki z bezpiecznikami za PDC odpowiada bezpiecznik nr 21. I tu moje kolejne zdziwienie. W miejscu bezpiecznika nr 21 jest pusto i do tego nie ma drugiego styku do wpiecia bezpiecznika. Zdjecie pozniezej to pokazuje.

Obrazek

Kolejne z moich pytan brzmi w jaki sposób uklad dziala czyli daje ten ciagly sygnal po wrzuceniu wstecznego skoro nie ma bezpiecznika. Czy w ogóle jest mozliwe zeby to PDC funkcjonowalo bez tego bezpiecznika? Moze ten bezpiecznik jest w przypadku kiedy mamy PDC na przod i tyl pojazdu i jest juz przycisk na desce wylaczajacy PDC?? Dodam ze cala instalacja wyglada na fabryczna wiec tym bardziej nie mam pojecia dlaczego nie ma sladu po bezpieczniku nr 21.

Pozdrawiam i czekam na jakies sugestie, podpowiedzi co z tym teamtem dalej zrobic.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Problem z systemem PDC Tył
PostNapisane: 1 grudnia 2014, 21:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
Dziwne, że nie masz bezpiecznika, mam PDC też tylko na tył i jest te bezpiecznik.

PostNapisane: 2 grudnia 2014, 14:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
jezeli pdc piszczy tzn że raczej układ ogólnie jest sprawny ale nie działa jakiś jego element. trzebaby to przeskanować komputerem żeby zobaczyć czy wszystko działa a jesli nie to co nie działa?

u mnie np walnięty jest 1 czujnik i czasem pdc działa a czasem nie chce i piszczy tak jak u Ciebie.

skąd jesteś?

PostNapisane: 2 grudnia 2014, 17:24 
Uzależniony od forum :)

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
podol napisał(a):
mam PDC też tylko na tył i jest te bezpiecznik.
dokładnie, u mnie też jest

PostNapisane: 2 grudnia 2014, 17:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Wprawdzie bezpiecznika nie sprawdzałem, ale u mnie też piszczy. Przy czym INPA dokładnie wypluwa, który bezpiecznik jest uwalony.
Co do sprawdzenia brzęczenia, to ja sprawdzałem na odpalonym silniku (wraz z pomocą drugiej osoby, która siedziała i trzymała stop).

PostNapisane: 2 grudnia 2014, 21:39 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52
Dowiedziałem sie juz ze prawdopodobnieto że u mnie nie ma pod nr bezpiecznika nr 21 to wcale nie blad. Podobno w wersjach przedliftem za uklad PDC odpowiada jakis przekaznik ktory ma podsoba rowniez inne elementy.

To ze daje jakies oznaki zycia to niewatpliwie dobrze tylko zastanawia mnie fakt ze zaden z czujnikow nie "cyka". Mam nadzieje ze nie trzeba tego sprawdzac na odpalonym silniku bo wtedy moja teoria by upadla.

Widze ze chyba trzeba bedzie pojechac na komputer.

Odpowiadajac na pytanie jestem z Płocka woj. Mazowieckie.

PostNapisane: 2 grudnia 2014, 23:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Tfu, nie można edytować. Chodziło mi o to, że u mnie też nie działa, przy czym:
Ja czujniki sprawdzałem na włączonym silniku - wtedy na 100% słychać piszczenie. Możesz tak sprawdzić.
INPA bez problemu pokazuje, który czujnik jest uwalony.

Innymi słowy, jak na włączonym silniku nadal będzie cisza ze wszystkich, to zostaje podłączenie pod kompa.

PostNapisane: 24 marca 2016, 00:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 FL, E46 330xDA
Kod silnika: M57, M57TU
U mnie sprawa ma się jeszcze bardziej skomplikowanie. Z początku musiałem wymienić jeden czujnik bo padł całkowicie nie cykał(nie wydawał ultra dźwięków) diagnostyka komputerowa to potwierdziła, gdy był uszkodzony PDC nie wyświetlało błędu po prostu raz działało raz nie. Wymieniłem jeden czujnik i teraz zaczął się większy problem albo PDC wywala błąd albo pika cały czas jak bym miał przeszkodę tuż obok. Na komputerze pokazywało iż kolejny czujnik raz pracuje a raz nie dlatego postanowiłem zamówić kolejne 2 czujniki gdybym miał ściągnąć zderzak żeby nie było kolejnych problemów postanowiłem ściągnąć całkowicie zderzak i zacząłem je przekładać miejscami INPA pokazywała błędy lub czasami status czujnika skakał (nie był stały) w końcu tak pozamieniałem miejscami iż sklarowała mi się taka sytuacja że działały poprawne w INPIE jak i innych programach diagnostycznych. Zadowolony przykręciłem zderzak kiklu krotne wszystko sprawdzając. Cały czar prysł gdy odpaliłem silnik niby błędów nie ma sam PDC funkcjonuje ok (nie ma błędu dźwięku oraz nie miga kontrolka PDC) ale z tyłu pojazdu nic się nie znajduje a pipczy jak by coś było. Miał ktoś z was podobny problem czy winna czujników może kupić używane?? Kupiłem nowe zgodne z numerem części BMW na Real oem malowane pod kolor.

PostNapisane: 24 marca 2016, 08:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
RoboBMW napisał(a):
U mnie sprawa ma się jeszcze bardziej skomplikowanie. Z początku musiałem wymienić jeden czujnik bo padł całkowicie nie cykał(nie wydawał ultra dźwięków) diagnostyka komputerowa to potwierdziła, gdy był uszkodzony PDC nie wyświetlało błędu po prostu raz działało raz nie. Wymieniłem jeden czujnik i teraz zaczął się większy problem albo PDC wywala błąd albo pika cały czas jak bym miał przeszkodę tuż obok. Na komputerze pokazywało iż kolejny czujnik raz pracuje a raz nie dlatego postanowiłem zamówić kolejne 2 czujniki gdybym miał ściągnąć zderzak żeby nie było kolejnych problemów postanowiłem ściągnąć całkowicie zderzak i zacząłem je przekładać miejscami INPA pokazywała błędy lub czasami status czujnika skakał (nie był stały) w końcu tak pozamieniałem miejscami iż sklarowała mi się taka sytuacja że działały poprawne w INPIE jak i innych programach diagnostycznych. Zadowolony przykręciłem zderzak kiklu krotne wszystko sprawdzając. Cały czar prysł gdy odpaliłem silnik niby błędów nie ma sam PDC funkcjonuje ok (nie ma błędu dźwięku oraz nie miga kontrolka PDC) ale z tyłu pojazdu nic się nie znajduje a pipczy jak by coś było. Miał ktoś z was podobny problem czy winna czujników może kupić używane?? Kupiłem nowe zgodne z numerem części BMW na Real oem malowane pod kolor.

Miałem taką samą sytuację wymieniłem czujnik i pdc zaczął wariować. Okazało się, że jak składałem przewód od czujników podszedł i wkręcając śrubę normalnie go uszkodziłem. Rozebrałem jeszcze raz lutowanie i jest git może i u Ciebie coś takiego jest :niepewny:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1