Czesc wszystkim.
Swoja aktywnosc na forum chcialbym rozpoczac od przywitania wszystkich uzytkowników serii 5 i nie tylko.
W tym poscie chcialbym podzielic sie problemem z jakim sie spotkalem po zakupie swojej Bawarki.
Model to BMW e39 2000r 520i 150 km silnik m52. PDC tylko na tyl.
Przy pierwszym cofaniu zauwazylem, ze nie dzialaja czujniki PDC. Po wbicu wstecznego pojawia sie kilkusekundowy ciagly sygnal i na tym konczy sie praca czujników.W linku ponizej znajduje sie krótki filmik, który przedatawia ta sytuacje.
https://www.youtube.com/watch?v=T6yz_UOVILo Szukalem na forach i wniosek jest prosty, ze prawdopodobnie uszkodzony jest jeden z czujników. Znalazlem równiez informacje o sprawdzeniu czujników "na sluch". I tutaj pojawiaja sie moje pierwsze watpliwosci. Po wlaczeniu stacyjki w polozenie II, wbiciu wstecznego wybralem sie do tylu samochodu, nasluchiwalem kazdy czujnik bardzo dokladnie ale zaden nie dawal oznak zycia (ciche cykanie lub cos podobnego).
Pierwsze pytanie czy skonczyc swój zywot mogly wszystkie czujniki w jednym momencie?
Zadalem sobie pytanie czy na pewno mam podlaczone prawidlowo PDC i czy bylo ono w mojej wersji od poczatku. Po rozkodowaniu VIN'u jasno widac ze PDC bylo w moim samochodzi.

Poza tym sprawdzilem czy wszystkie elementy tego ukladu takze znajduja sie na pokladzie samochodu. Czujnikia sa, brzeczyk równiez jest, centralka PDC takze. Widac to na ponizszych zdjeciach.

Przyszlo mi jeszcze do glowy zeby sprawdzic bezpiczenik. Zgodnie z oznaczeniem na schemacie skrzynki z bezpiecznikami za PDC odpowiada bezpiecznik nr 21. I tu moje kolejne zdziwienie. W miejscu bezpiecznika nr 21 jest pusto i do tego nie ma drugiego styku do wpiecia bezpiecznika. Zdjecie pozniezej to pokazuje.

Kolejne z moich pytan brzmi w jaki sposób uklad dziala czyli daje ten ciagly sygnal po wrzuceniu wstecznego skoro nie ma bezpiecznika. Czy w ogóle jest mozliwe zeby to PDC funkcjonowalo bez tego bezpiecznika? Moze ten bezpiecznik jest w przypadku kiedy mamy PDC na przod i tyl pojazdu i jest juz przycisk na desce wylaczajacy PDC?? Dodam ze cala instalacja wyglada na fabryczna wiec tym bardziej nie mam pojecia dlaczego nie ma sladu po bezpieczniku nr 21.
Pozdrawiam i czekam na jakies sugestie, podpowiedzi co z tym teamtem dalej zrobic.